8.4 C
Chania
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για την Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας

«Η καθιέρωση της 19ης Μαϊου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας συμβολίζει την εναντίωση απέναντι στη λήθη και στην απόκρυψη της ιστορίας και είναι ημέρα απόδοσης τιμής στα τόσα θύματα της συστηματικά προσχεδιασμένης πολιτικής γενοκτονίας. Είναι δικαίωμα του Ποντιακού Ελληνισμού, ενός λαού με μεγάλη αγάπη στην ελευθερία, τη ζωή, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τις ηθικές αξίες και τον άνθρωπο, να απαιτεί και να επιδιώκει τη διάδοση, εδραίωση και παγίωση της αλήθειας, της γενοκτονίας του από τον Τουρκικό Εθνικισμό» αναφέρει, σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, για τη 19η Μαϊου «ημέρα μνήμης για τους 353.000 δολοφονημένους και τις χιλιάδες διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες Πόντιους».

Στη δήλωση υπογραμμίζεται ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός, όπως και όλος ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, κράτησε για αιώνες άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού μακριά από τη μητροπολιτική Ελλάδα και δημιούργησε αξιόλογο για την εποχή πολιτισμό και προστίθεται ότι αυτόν τον πολιτισμό έφεραν μαζί τους οι Πόντιοι πρόσφυγες και μέχρι σήμερα τον διατηρούν οι επόμενες γενιές με δέος και υπερηφάνεια, ενώ όλη η κοινωνία τον αγκαλιάζει με αγάπη και θαυμασμό.

«Αυτήν τη μνήμη θέλουμε να τη διατηρήσουμε βαθιά χαραγμένη μέσα μας, για να την κρατήσουμε ζωντανή, χωρίς εισαγωγικά ή ερωτηματικά στις σελίδες της ιστορίας» επισημαίνει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ και καταλήγει: «Αποτίνοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας, πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι σημαντικό η ιστορική μας μνήμη να αποτελεί πηγή γνώσης και για τις νεότερες γενιές, προκειμένου να παραμείνουν προσηλωμένες στα ιδανικά της ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης των λαών».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα