Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Η Άνοδος της Νέας Φτώχειας

» Πώς η Ψηφιακή Φτώχεια Επηρεάζει τον Κύκλο της Φτώχειας

 

Στην εκδήλωση του Οργανισµού των Ηνωµένων Εθνών και ειδικότερα στο Πολιτικό Φόρουµ Υψηλού Επιπέδου, που πραγµατοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου 2024, ο εκπαιδευτικός Patrick Blessinger, Πρόεδρος του διεθνούς οργανισµού εκπαίδευσης και διδασκαλίας -HETL, µίλησε για την ανερχόµενη Νέα Φτώχεια και εξήγησε πως η Ψηφιακή Φτώχεια επηρεάζει τον κύκλο της φτώχειας. Όπως διατύπωσε,  η ψηφιακή φτώχεια συνδέεται µε άλλα κοινωνικοοικονοµικά προβλήµατα, όπως η αναλφαβητισµός, η οικονοµική φτώχεια και η έλλειψη πρόσβασης στον ηλεκτρισµό και στο διαδίκτυο.

Σύµφωνα µε την ∆ιεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών των Ηνωµένων Εθνών, περίπου 2,7 δισεκατοµµύρια άνθρωποι, συµπεριλαµβανοµένου του 25% της νεολαίας παγκοσµίως, στερούνται πρόσβασης στο διαδίκτυο. Περίπου το 95% αυτών των ανθρώπων ζουν στις αναπτυσσόµενες χώρες. Το κόστος της πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι απαγορευτικό για πολλούς ανθρώπους παγκοσµίως, παγιδεύοντάς τους στην ψηφιακή φτώχεια.

Επειδή οι ψηφιακές υποδοµές εξαρτώνται από αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, οι χώρες αυτές θα πρέπει να κάνουν τα ηλεκτρικά τους δίκτυα αξιόπιστα και ανθεκτικά. Ένα ισχυρό ηλεκτρικό δίκτυο θα τους επιτρέψει µια µελλοντική οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη. Επίσης, οι αναπτυσσόµενες χώρες πρέπει να υιοθετήσουν µια πολυδιάστατη προσέγγιση, δίνοντας έµφαση στις επενδύσεις για λύσεις ευρυζωνικής σύνδεσης και σε υποδοµές δηµόσιου wi-fi, µε ιδιαίτερη έµφαση στις αγροτικές και µη εξυπηρετούµενες κοινότητες, προκειµένου να βγουν από την ψηφιακή φτώχεια.

Η πρόσβαση στο ∆ιαδίκτυο είναι Ανθρώπινο ∆ικαίωµα 

Η σύγχρονη ζωή περιστρέφεται γύρω από το διαδίκτυο, καθιστώντας την πρόσβαση στο διαδίκτυο ένα ντε φάκτο ανθρώπινο δικαίωµα. Το Άρθρο 19 της Οικουµενικής ∆ιακήρυξης των Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων υποδεικνύει ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ζωτικής σηµασίας για την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, όπως η ελευθερία λόγου και η ελευθερία του συνέρχεσθαι. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο πρέπει να αντιµετωπισθεί ως ένα ανθρώπινο δικαίωµα, διότι η αποτυχία θα επιδεινώσει τις οικονοµικές, κοινωνικές και ψηφιακές ανισότητες.

Το ψηφιακό χάσµα εµποδίζει την ατοµική πρόοδο, οικονοµικά και κοινωνικά, παγιδεύοντας πολλούς ανθρώπους σε µια ψηφιακή σκοτεινή εποχή.

Η καθολική πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει µια µετασχηµατιστική δύναµη. Ένας κρίσιµος τοµέας, όπου η συνδεσιµότητα στο διαδίκτυο έχει βαθύ αντίκτυπο, είναι η υγειονοµική περίθαλψη. Οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής έχουν γίνει ολοένα και πιο σηµαντικές, επιτρέποντας στους ανθρώπους να συµβουλεύονται ιατρούς εξ αποστάσεως. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιµο σε αγροτικές και µη εξυπηρετούµενες περιοχές, όπου οι ιατρικές εγκαταστάσεις µπορεί να είναι απρόσιτες. Η τηλεϊατρική επιτρέπει στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύουν µεγάλες αποστάσεις, µειώνοντας έτσι τις ανισότητες στην υγειονοµική περίθαλψη.

Ένας άλλος κρίσιµος τοµέας, όπου η συνδεσιµότητα στο διαδίκτυο έχει βαθύ αντίκτυπο, είναι οι επιχειρηµατικές υπηρεσίες. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι καθοριστική για την προώθηση της οικονοµικής και επιχειρηµατικής ανάπτυξης, ενισχύοντας τη συνδεσιµότητα, διευκολύνοντας την καινοτοµία και επεκτείνοντας τις ευκαιρίες της αγοράς για όλες τις επιχειρήσεις. Με τη µείωση του κόστους των συναλλαγών και τη δυνατότητα αποτελεσµατικής επικοινωνίας, το διαδίκτυο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αλληλεπιδρούν µε πελάτες, προµηθευτές και υπαλλήλους σε όλο τον κόσµο. Η παγκόσµια αγορά ηλεκτρονικού εµπορίου προβλέπεται να φτάσει τα 4 τρισεκατοµµύρια δολάρια το 2024, µε ετήσιο ρυθµό ανάπτυξης 9,5%.

Η πρόσβαση στο ∆ιαδίκτυο είναι απαραίτητη για τη Ζωή 

Βρισκόµαστε σε ένα κρίσιµο σταυροδρόµι της ανθρώπινης ιστορίας, όπου πρέπει να αναγνωρίσουµε την πρόσβαση στο διαδίκτυο ως απαραίτητη, και όχι ως πολυτέλεια. Με αυτήν, ο καθένας µπορεί να έχει πρόσβαση σε ζωτικές εκπαιδευτικές και οικονοµικές ευκαιρίες, ειδικά σε περιοχές χαµηλού εισοδήµατος. Στον σηµερινό ταχύτατα µεταβαλλόµενο, υψηλής τεχνολογίας κόσµο, η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει γίνει τόσο σηµαντική όσο το φαγητό, το νερό και η στέγη, και ο ψηφιακός εγγραµµατισµός έχει γίνει εξίσου σηµαντικός µε την ανάγνωση, τη γραφή και την αριθµητική. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους ζουν σε περιοχές χαµηλού εισοδήµατος που στερούνται πρόσβασης σε βιβλία, βιβλιοθήκες ή ακόµη και σε σχολεία.

Στη σηµερινή ψηφιακή εποχή, η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει εξελιχθεί από πολυτέλεια σε θεµελιώδη αναγκαιότητα της καθηµερινής ζωής. Λειτουργεί ως πύλη για κρίσιµες εκπαιδευτικές και οικονοµικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα για εκείνους που βρίσκονται σε περιοχές χαµηλού εισοδήµατος.

Η έλλειψη πρόσβασης στο διαδίκτυο επιδεινώνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες. Οι επενδύσεις σε φθηνή ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο επιτρέπουν σε όλους να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακούς εκπαιδευτικούς πόρους. Η περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαίδευσης οδηγεί σε καλύτερη οικονοµική ανάπτυξη, η οποία µε τη σειρά της οδηγεί σε περισσότερη εκπαιδευτική ανάπτυξη, δηµιουργώντας έτσι έναν κρίσιµο «ενάρετο κύκλο» που προάγει την κοινωνία. Το ψηφιακό χάσµα εµποδίζει τους µαθητές να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις που χρειάζονται για να ευηµερήσουν.

Επιπλέον, η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ζωτικής σηµασίας για την οικονοµική ανάπτυξη, καθώς επιτρέπει στους ανθρώπους να υποβάλλουν αιτήσεις για δουλειά, να παρακολουθούν διαδικτυακά µαθήµατα και να ασχολούνται µε επιχειρηµατικές δραστηριότητες που µπορούν να τους βγάλουν από τη φτώχεια.

Η πανδηµία του COVID-19 αποκάλυψε ότι το διαδίκτυο είναι βασική ανάγκη της ζωής και, ως εκ τούτου, πρέπει να αντιµετωπίζεται ως ανθρώπινο δικαίωµα. Το διαδίκτυο επέτρεψε στους ανθρώπους να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, να διατηρήσουν κοινωνικές επαφές, να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες υγείας και να εξασφαλίσουν ευκαιρίες απασχόλησης κατά τη διάρκεια του λοκντάουν. Όλες οι θέσεις εργασίας τώρα και στο µέλλον θα απαιτούν υψηλά επίπεδα ψηφιακής εκπαίδευσης.

Για όσους δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο, η έρευνα δείχνει ότι ο οικονοµικός αντίκτυπος αυτών των καθυστερήσεων στη µάθηση, λόγω της πανδηµίας, αναµένεται να οδηγήσει σε ετήσιες απώλειες ύψους 1,6 τρισεκατοµµυρίων δολαρίων παγκοσµίως. Αυτό είναι µια έντονη υπενθύµιση ότι όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να µείνουν οικονοµικά και κοινωνικά όλο και περισσότερο πίσω.

Προτεραιότητα η ψηφιακή συµπερίληψη από τις κυβερνήσεις

Η εκπαίδευση είναι ο θεµέλιος λίθος της προσωπικής, οικονοµικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Είναι κρίσιµη για τη µείωση της φτώχειας και την προώθηση της οικονοµικής και κοινωνικής προόδου. Σήµερα, η καθολική πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι εξίσου απαραίτητη όσο ήταν η εκπαίδευση πριν από έναν αιώνα.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις ψηφιακές υποδοµές και στον ψηφιακό αλφαβητισµό για να εξασφαλίσουν καθολική πρόσβαση στο διαδίκτυο και ψηφιακή συµπερίληψη για όλους.

Η διαµόρφωση πολιτικών για την προώθηση του ανταγωνισµού µεταξύ των παρόχων και τη µείωση του κόστους των υπηρεσιών διαδικτύου είναι απαραίτητη για να γίνει η πρόσβαση στο διαδίκτυο πιο προσιτή και συµπεριληπτική. Ενθαρρύνοντας µια ανταγωνιστική αγορά, οι κυβερνήσεις µπορούν να ενισχύσουν την καινοτοµία, να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών και να µειώσουν τις τιµές, διευρύνοντας έτσι την πρόσβαση σε όλες τις κοινωνικοοικονοµικές τάξεις και γεωγραφικές περιοχές.

Επιπλέον, η πρόσβαση στο διαδίκτυο υποστηρίζει τη δηµιουργία νέων επιχειρηµατικών µοντέλων και βιοµηχανιών, προωθώντας την επιχειρηµατικότητα και τη δηµιουργία θέσεων εργασίας. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο οδηγεί στην αύξηση της παραγωγικότητας, παρέχοντας πρόσβαση σε πληροφορίες και ψηφιακά εργαλεία, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να βελτιώσουν τις λειτουργίες τους και να καινοτοµούν. Στις αναπτυσσόµενες χώρες, το διαδίκτυο µπορεί να αποτελέσει την µετασχηµατιστική δύναµη, προσφέροντας ευκαιρίες για παγκόσµια συνδεσιµότητα που γεφυρώνει το ψηφιακό χάσµα.

Συµπερασµατικά

Όπως τόνισε ο Patrick Blessinger, η πρόσβαση στο διαδίκτυο και ο ψηφιακός αλφαβητισµός βελτιώνουν τις οικονοµικές και κοινωνικές προοπτικές, ειδικά σε κοινότητες χαµηλού εισοδήµατος. Ο ψηφιακός αλφαβητισµός, όπως και άλλες µορφές αλφαβητισµού, είναι βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία στον σύγχρονο κόσµο. Συνεπώς, η συνεργασία µεταξύ κυβερνήσεων και επιχειρήσεων είναι απαραίτητη για την επέκταση των ψηφιακών υποδοµών και το κλείσιµο του ψηφιακού χάσµατος. Το κλείσιµο του ψηφιακού χάσµατος είναι µια ανθρωπιστική και οικονοµική επιταγή και µια επείγουσα έκκληση για δράση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα