13 χρόνια από τον φονικό σεισμό
Το “μοντέλο” της αποκατάστασης της περιοχής της L’ Aquila στην Ιταλία που επλήγη το 2009 από ένα ισχυρό σεισμό 6,3 Ρίχτερ και είχε ως αποτέλεσμα 289 θανάτους, 1500 τραυματίες και μεγάλες υλικές καταστροφές παρουσιάσθηκε χθες σε εκδήλωση στα Χανιά, στον χώρο του ΚΑΜ.
Την εκδήλωση πραγματοποίησε το “Εργαστήριο Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Π.Κ.” με καλεσμένους τους κορυφαίους καθηγητές Cesare Tocci και Caterina Carocci που εργάστηκαν στην έρευνα για την αποκατάσταση των ζημιών.
Παράλληλα στο χώρο του ΚΑΜ εγκαινιάσθηκε έκθεση με τα σχέδια για την περιοχή της L’Aquila μετά τον σεισμό.
Όπως τόνισαν στα “Χ.ν.” οι δύο καθηγητές «βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στη δοκιμαζόμενη περιοχή και εργαστήκαμε εθελοντικά για την αποκατάσταση και την ανακατασκευή ενός οικισμού και δημόσιων κτηρίων. Ήταν μια πολύ δύσκολη εργασία».
Για το πως αντέδρασαν τα κτήρια στο σεισμό των 6,3 ρίχτερ ο κ. Tocci σημείωσε πως «η ίδια περιοχή πριν από 300 χρόνια καταστράφηκε και τότε από ένα ισχυρό σεισμό. Ξανακτίστηκε και ο σεισμός του 2009 ήταν ένα τεστ της αποτελεσματικότητας αυτής της αρχαίας -ας την πούμε έτσι- αντισεισμικής τεχνικής. Και είδαμε πώς ήταν πραγματικά αποτελεσματική. Ο δικός μας σχεδιασμός για την περιοχή ήταν να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε και πάλι τις αρχαίες τεχνικές μέσα από μοντέρνους όρους, αυτή ήταν η φιλοσοφία μας. Για το αν έδωσε αποτελέσματα; Πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο σεισμό για να πούμε κάτι τέτοιο».
Από τη μεριά της η κ. Carroci ανέφερε πως οι αρχικές εργασίες έγιναν σε πολύ δύσκολες συνθήκες καθώς «υπήρχαν πολλοί άστεγοι, πολλές ζημιές και εμείς εργαζόμασταν και μέναμε σε σκηνές. Δουλέψαμε για την αποκατάσταση ενός οικισμού έξω από την L’Aquila , ένα δημόσιο κτήριο που φιλοξενεί σήμερα το μουσείο MAXXI αλλά μια εκκλησία».
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γ. Γιαννακάκης, ο αντιπρύτανης κ. Μιχ. Λαγουδάκης, ενώ τον συντονισμό είχε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής κ. Ν. Σκουτέλης.