Για την κλιματική αλλαγή, την τρομοκρατία και τον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιών έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία
Στις αρχές Απριλίου είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω το ετήσιο συνέδριο της Ένωσης του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης (EENA-European Emergency Number Association-112) στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. Φέτος η ΕΕΝΑ γιόρτασε τα εικοστά της γενέθλια και είμαι ενθουσιασμένος γιατί συνέβαλα κι εγώ με τον τόπο μου στην επιτυχία της προσπάθειας από το 2003 και μετά.
Στο συνέδριο, που συνοδεύεται και από έκθεση προϊόντων σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών, συμμετείχαν πάνω από 900 άτομα από περισσότερες από 60 χώρες. Οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και ανακοινώσεις κάλυψαν πολυάριθμες καταστροφές και όλες τις πτυχές των επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης.
Επικοινωνίες των πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο, επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και τέλος έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών σε περιπτώσεις επικείμενης ή εξελισσόμενης καταστροφής. Φυσικά, οι εκπρόσωποι της επίσημης ελληνικής πολιτείας ήταν απόντες και απούσες!
Κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές. Αυτό ήταν το θέμα της ομιλίας της Άλις Χιλ, που ήταν βοηθός του προέδρου Ομπάμα και διευθύντρια για την πολιτική ανθεκτικότητας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ. Μίλησε για την πλημμύρα που άφησε μεγάλο μέρος της Νέας Υόρκης χωρίς ρεύμα. Για τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια. Για καταστροφές οι επιπτώσεις των οποίων ήταν χειρότερες από τις προβλεπόμενες, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Στόχος είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών, την διαδικασιών, των υπηρεσιών και της ίδιας της κοινωνίας ώστε να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση των μελλοντικών δεινών. Δυστυχώς, οι ψευδείς ειδήσεις που θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια την κλιματική αλλαγή επιβραδύνουν τη λήψη των σχετικών μέτρων. Ιδίως, όταν ακόμη και ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να τις πιστεύει …
Ανθεκτικότητα και τρομοκρατία. Αυτό ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Νικολά Ενέν, πρώην πολεμικός ανταποκριτής, ο οποίος μετά από 10μηνη ομηρία στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, αποφάσισε να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των σωμάτων ασφαλείας σε αυτό τον τομέα.
Ως εθελοντής πυροσβέστης οργανώνει σεμινάρια για τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας με θέμα την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι εκπαιδεύσεις αυτές που είναι υποχρεωτικές για όσους θέλουν να πάρουν προαγωγή, βοηθούν στην εκτίμηση της κατάστασης στα πρώτα δευτερόλεπτα από την πρώτη κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο που χειρίζεται τα επείγοντα.
Ο Ενέν ανέφερε ότι μεταξύ των τρομοκρατών που επιτέθηκαν στο Μπατακλάν (στις 13 Νοεμβρίου 2015) υπήρχαν και κάποιοι από τους απαγωγείς του. «Ξέρω πως σκέφτονται οι άνθρωποι αυτοί» μας είπε. «Και οι επαγγελματίες των σωμάτων ασφαλείας αλλά και οι στρατιωτικοί θα πρέπει να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν ώστε να οργανώσουν καλύτερα την πρόληψη και την επέμβαση. Η ανθεκτικότητα συνεπάγεται εξοπλισμό με τα κατάλληλα επιθετικά αλλά και αμυντικά όπλα. Χρειάζεται και το σπαθί αλλά και η ασπίδα» τόνισε.
Εκσυγχρονισμός της αντιμετώπισης των επειγόντων. Ο Γκιγιόμ Λαμπέρ, διευθυντής του γαλλικού προγράμματος NexSIS παρουσίασε το εν λόγω πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των επικοινωνιών όλων των γαλλικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Η νέα αυτή «ψηφιακή πλατφόρμα διάσωσης» θα αντικαταστήσει από το 2021 όλα τα παραδοσιακά συστήματα διαχείρισης των υπηρεσιών διάσωσης και έκτακτης ανάγκης.
Με βάση τις ανάγκες των πολιτών, η νέα πλατφόρμα θα αξιοποιεί το διαδίκτυο, το υπολογιστικό νέφος, τις εφαρμογές για έξυπνα κινητά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ακόμη και το διαδίκτυο των πραγμάτων. Θα διαχειρίζεται τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης και τις αποστολές βοήθειας, εξασφαλίζοντας ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο των κλιμακίων σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Με το νέο σύστημα θα καταργηθούν οι 13 αριθμοί επειγόντων και θα αντικατασταθούν από το 112, τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης. Επίσης, το νέο σύστημα θα εξασφαλίσει διαλειτουργικότητα και κοινή χρήση των πληροφοριών από ασθενοφόρα, πυροσβεστική, αστυνομία (σε εθνικό και τοπικό επίπεδο), από τις αναγνωρισμένες εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας και από τους παρόχους υπηρεσιών ζωτικής σημασίας. Θα ενσωματώσει επίσης τον προηγμένο γεωεντοπισμό του καλούντος και την έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών σε περίπτωση επικείμενης ή εξελισσόμενης καταστροφής (αντίστροφο 112).
Παρόμοια προγράμματα εκσυγχρονισμού βρίσκονται σε εξέλιξη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο να ενσωματωθεί ο προηγμένος γεωεντοπισμός του καλούντος από έξυπνα κινητά (Advanced Mobile Location-AML) και η έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών, η οποία έχει καταστεί υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τον νέο κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Θα συνεχίσουμε την ανάλυση των θεμάτων που αναπτύχθηκαν στο συνέδριο και την επόμενη εβδομάδα.