Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Η ανθρωπότητα πρέπει να σταματήσει τον κίνδυνο ενός Τρίτου -Πυρηνικού πλέον- Παγκοσμίου Πολέμου

Είναι δεδομένη η άμεση και έντονη αντίδραση όλων των χωρών που σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών στην βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με σκοπό την αλλαγή των μεταξύ τους συνόρων.

Σε αυτόν τον επεκτατικό αναθεωρητισμό της Ρωσίας η Ελλάδα έχει και τους δικούς της βασικούς λόγους να στηρίζει την Ουκρανία λόγω των γνωστών απειλών εναντίον της από την πλευρά της Τουρκίας.
Η Τουρκία ονειρεύεται και φαντασιώνεται γαλάζιες πατρίδες και νέες οθωμανικές αυτοκρατορίες απειλώντας τους πάντες και κυρίως βέβαια την γειτονική Ελλάδα.
Όλα αυτά δεν μηδενίζουν την αμφισβήτηση πολλών στρατηγικών και διπλωματικών αναλυτών για την σκοπιμότητα της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Υπήρξαν άλλωστε και ανάλογες αναλύσεις του Κίσινγκερ και του Κέναν που αμφισβήτησαν καταρχήν την σκοπιμότητα αυτής της επέκτασης. Δεν αποκλείεται βέβαια η αντίθεση αυτή των Αμερικανών αναλυτών να στηρίζεται στον κίνδυνο να στραφεί εξ ανάγκης η Ρωσία προς την Κίνα που είναι και ο κύριος στρατηγικός και οικονομικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ. Έτσι η παγκόσμια ισορροπία θα άλλαζε εις βάρος των ΗΠΑ.
Για πρώτη φορά έχομε την παραδοχή ότι υπάρχουν μυστικές επαφές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την αποφυγή της χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Την είδηση μετέδωσε η ΕΡΤ επικαλούμενη πληροφορίες της εφημερίδας Wall Street Journal.
Πρέπει να αναρωτηθούμε για το πότε άρχισαν αυτές οι συνομιλίες και γιατί είναι μυστικές. Είναι γνωστές οι απειλές της Ρωσίας από καιρό για το ότι θα προβεί σε χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας ενώ συγχρόνως ισχυρίζεται ότι και η Ουκρανία κατασκευάζει την «βρώμικη» βόμβα.
Ας σκεφτούμε ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Μπάιντεν όπως ισχυριζότανε ο ίδιος ήταν η βελτίωση των σχέσεων με την Ρωσία και η κατοχύρωση διεθνούς ειρήνης. Πρέπει να αναρωτηθούμε τι μεσολάβησε και χειροτέρευσαν τόσο πολύ οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Ποιο ρόλο άραγε έπαιξε το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας και των ΗΠΑ σε αυτήν την καταστροφική εξέλιξη των μεταξύ τους σχέσεων. Τον όρο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα τον καθιέρωσε στην πολιτική ορολογία ο δημοφιλέστερος Αμερικάνός Πρόεδρος ο Ρεπουμπλικανός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.
Όταν ο Άικ όπως τον αποκαλούσαν οι Αμερικανοί έφευγε από την Προεδρία των ΗΠΑ είπε ότι η Αμερική κινδυνεύει από το στρατικοβιομηχανικό συγκρότημα που την κυβερνά! Το είπε ο νικητής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ήταν και γνωστός ανθρωπιστής.
Τι ρόλο άραγε έπαιξαν στην χειροτέρευση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας οι Ρώσοι ολιγάρχες οι άμεσοι συνεργάτες και σύμμαχοι του Προέδρου Πούτιν; Μάλιστα ένας εξ αυτών ο Πριγκούζιν ομολόγησε δημόσια ότι επενέβη ότι έκανε παρέμβαση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και ότι θα το επαναλάβει και στο μέλλον!!
Όλοι οι αρμόδιοι που μπορούν στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη η ανθρωπότητα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αποτροπή ενός τρίτου, πυρηνικού πλέον, παγκοσμίου πολέμου.
Με έναν επαγωγικό τρόπο, ένα επικίνδυνο στάδιο στο Ρωσοουκρανικό πόλεμο φέρνει ένα επόμενο χειρότερο στάδιο. Η ανθρωπότητα πρέπει να σταματήσει τον κίνδυνο ενός αυτοκαταστροφικού τρίτου, πυρηνικού πλέον, παγκοσμίου πολέμου.

*Ο Σήφης Μιχελογιάννης είναι πρώην βουλευτής Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα