Κύριε διευθυντά,
είναι γνωστή η αντιπαράθεση του δημάρχου Χανίων με εθελοντές. Η αντιπαράθεση αυτή όμως πέρασε τα άκρα στην περίπτωση ενός δημότη των Χανίων ο οποίος στο πλαίσιο της εθελοντικής του δράσης προκαλεί νομικό κόλλημα στην υλοποίηση του “Κέντρου Ελέγχου” που είναι η βασική εφαρμογή του “Στρατηγικού Σχεδίου Έξυπνης Πόλης” (Smart Cities) του Δήμου Χανίων.
Η εξήγηση είναι πως για να νομιμοποιηθεί η υπό υλοποίηση ευρεία εγκατάσταση δικτύου ψηφιακών εξωτερικών καμερών ασφαλείας με τεχνικές δυνατότητες για “αναγνώριση προσώπου” σε δημοτικά κτήρια όπως και σε σχολεία και σε μνημεία των Χανίων απαιτείται ως προϋπόθεση η ύπαρξη του προβλήματος των γκράφιτι.
Αλλά αυτός ο δημότης των Χανίων με το εθελοντικό του έργο γνωστό ως “Μοντέλο αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι” κατάφερε ολομόναχος ό,τι δεν κατάφεραν όλες οι Αστυνομικές Διευθύνσεις στην Ελλάδα, να καταστήσει τα Χανιά την πρώτη και μοναδική πόλη της χώρας μας όπου επιλύθηκε οριστικά το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης σχεδίασης γκράφιτι. Αν μη τι άλλο, το έργο αυτό για να επιτευχθεί απαιτούνταν εμπειρογνωμοσύνη στην ανάλυση και ερμηνεία σχεδίων.
Αυτός είναι ο άνω της 15ετίας δημότης των Χανίων που επί δημαρχιακής θητείας κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη η ανεξάρτητη Αρχή για τα προσωπικά δεδομένα (ΑΠΔΠΧ) προκειμένου να κάνει δυνατή την αρχειοθέτηση της υπόθεσης των καμερών σε σχολεία των Χανίων αποφάσισε ότι δεν είναι δημότης των Χανίων ώστε να μην του αιτιολογείται “έννομο συμφέρον” να παρεμβαίνει εθελοντικά για την οριστική επίλυση του προβλήματος. Έτσι απετράπη η μαζική απεγκατάσταση των καμερών.
Σε αυτόν τον εθελοντή δημότη των Χανίων λίγο πριν την έλευση του νέου έτους επιβλήθηκαν 8 μήνες φυλακή ερήμην του, επειδή ο δήμαρχος Χανίων κατέθεσε ότι συκοφαντήθηκε όταν αυτός υπέβαλε έγγραφο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης (α.π. 253296/19-12-2016) με το οποίο υποδείκνυε στη διοίκηση τον τότε θεματικό αντιπεριφερειάρχη Παιδείας κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη ως υπεύθυνο λόγω αρμοδιότητας για τις κάμερες σε σχολεία των Χανίων από το 2014 και μετά.
Ομοίως και για την υπόδειξή του στη διοίκηση πως ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης ήταν ιδρυτικό μέλος και γενικός γραμματέας του “πολιτιστικού” σωματείου “Νεολαία Κισσάμου” (ΝΕ.ΚΙ.) που έχει στο ιδρυτικό επίσημο σήμα του ένα σύμβολο της ανθρωποθυσίας. Αλλά και για τη σχέση του με το σχεδιασμένο από τη ΝΕ.ΚΙ. παραθρησκευτικό γκράφιτι 150 τ.μ. στο ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Κισσάμου, που προβάλει την ψηφιακή υποδούλωση των πολιτών με τεχνολογικά μέσα (βλ. κάμερες ασφαλείας) ελεγχόμενα από κέντρο που σχετίζεται με την παναίρεση της “Πανθρησκείας”.
Νικόλαος Σ. Στεργιάδης