Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Η αντισφαίριση στα Χανιά

Είναι γνωστό ότι ο «Όμιλος Αντισφαίρισης Χανίων» ιδρύθηκε το 1930 και στις δραστηριότητές του συμπεριέλαβε πολλά αθλήματα, όπως το τένις, το σκάκι, το μπάσκετ, κ.ά. Εντούτοις, στο σωζόμενο τοπικό Τύπο εκείνης της χρονιάς, δηλαδή την εφημερίδα «Κήρυξ», τον «Εσπερινό Ταχυδρόμο» και την «Αθλητική Κρήτη» υπάρχουν ελάχιστες αναφορές για το τένις.

Στις 16/10/1930 σε πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας «Κήρυξ» προβάλλεται και επαινείται η άνθιση του αθλήματος της αντισφαίρισης στο Ηράκλειο χάρη στον μηχανικό Γιώργο Βόϊλα, ο οποίος ήταν μέλος του «Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών» και είχε ιδρύσει το tennis club Ηρακλείου. Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι παίκτες από το tennis club του Ηρακλείου θα συμμετείχαν σε αγώνες στην Κέρκυρα, ενώ είχε ήδη κανονιστεί η αξιολόγηση και βαθμολόγηση των παικτών του ομίλου. Επίσης, αναφέρει ότι στο χώρο του club μπορούσε κανείς να πιεί το τσάι του, βλέποντας τους αγώνες χωρίς να υπάρχουν προστριβές και καυγάδες. Είναι φανερό ότι εννοούσε την παρουσία αυτών των φαινομένων στα Χανιά χωρίς όμως να αναφέρει λεπτομέρειες για την ύπαρξη συλλόγων.

Μετά από λίγους μήνες μαθαίνουμε ποιοί ήταν οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνταν στα Χανιά. Η εφημερίδα «Κήρυξ» στις 23/1/1931 αναφέρει επικείμενο τουρνουά αντισφαίρισης μεταξύ μιας μικτής ομάδας αντισφαίρισης αποτελούμενη από παίκτες του “Τάλω” και του “Ομίλου Αντισφαίρισης Χανίων” εναντίον ομάδας Άγγλων στρατιωτών, οι οποίοι είχαν έρθει στα Χανιά με ένα αγγλικό πολεμικό πλοίο. Οι αγώνες διεξήχθηκαν στο γήπεδο του ιταλικού στρατώνα, έδρα του 14ου συντάγματος πεζικού. Το χανιώτικο δίδυμο Α. Μπιτσάκη – Ι. Γενεράλη ηττήθηκε από το αγγλικό δίδυμο Calderon – Mackendrik με σκορ 6-3, 6-1 και 6-1. Ενδιαφέρον είχε και ο αγώνας μεταξύ των μικτών διδύμων, δηλαδή του Άγγλου Calderon και της δεσποινίδας Τάσας Ν. Μοάτσου με τον Mackendrik και την δεσποινίδα Αναγνωστάκη (6-2, 6-4). Το τουρνουά ολοκληρώθηκε με το διπλό μεταξύ Α. Μπιτσάκη – Ι. Γενεράλη και Head – Godfrey (7-5, 7-5) («Κήρυξ» 27/1/1931 και “Εσπερινός ταχυδρόμος” 27/1/1931).
Μια ακόμα αναφορά υπάρχει στις 22/3/1933 στην εφημερίδα “Κήρυξ”, η οποία περιγράφει την συνάντηση μεταξύ της αθλητικής ομάδας Γυμνασίου Θηλέων και της ομάδας του συλλόγου “Υγεία”. Η αναμέτρηση έγινε ξανά στο γήπεδο του 14ου Συντάγματος και οι δυο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες. Οι αθλήτριες ήταν οι δεσποινίδες Κανδαράκη- Σηφαλιουδάκη (Ομάδα Γυμνασίου Θηλέων) και οι δεσποινίδες Παλίδου-Κατσιβελάκη (Σύλλογος “Υγεία”).

Είναι φανερό ότι η αντισφαίριση προσέλκυε εξίσου άνδρες και γυναίκες, ενώ το 1931 υπήρχαν δυο σύλλογοι στα Χανιά, ο «Όμιλος Αντισφαίρισης Χανίων» και ο «Τάλως». Δύο χρόνια αργότερα οι γυναίκες φαίνεται ότι είχαν ενθουσιαστεί με το τένις και ίδρυσαν τις γυναικείες ομάδες που προαναφέρθηκαν.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα