Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Η απαίτηση σταθερής ευρωπαϊκής στήριξης της Ελλάδας

Ως κυρίαρχο δόγμα της πολιτικής μας

Ήδη πιστεύομε οι Έλληνες, όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες, ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών της 10ης & της 11ης Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να επιβληθούν σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Υπάρχει μάλιστα ο κίνδυνος να αυξηθεί μετά τις “κυρώσεις” η πίεση Ευρωπαίων και Αμερικανών προς την Ελλάδα για διευρημένες συνομιλίες με την Τουρκία.
Ανέκαθεν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως και οι Αμερικάνοι θεωρούν ότι η Τουρκία είναι χρήσιμη και απαραίτητη και λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Εμποδίζει την επέκταση της Ρωσίας αλλά και την είσοδο εκατομμυρίων Ασιατών στην Ευρώπη. Σήμερο η Τουρκία εκβιάζει την Ευρώπη απειλώντάς την ότι θα επιτρέψει την άφιξη στα Ευρωπαϊκά σύνορα εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών από την Ασία.
Οι σωλήνες του πετρελαίου και του αερίου περνούν από την Τουρκία. Η Τουρκία είναι αγορά 80 εκατομμυρίων ανθρώπων και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγάλα συμφέροντα στην Τουρκία, ιδιαίτερα βέβαια η Γερμανία. Η Τουρκία θα είναι πάντα εκεί και θα παίζει τον ρόλο της.
Άρα η κυρίαρχη απαίτηση, το ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΔΟΓΜΑ, για την ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι η απαίτηση της Ελλάδας, ως μέλους του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως κοιτίδας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στη Μεσόγειο, η ανεπιφύλακτη και σταθερή ευρωπαϊκή στήριξη της Ελλάδας στα εθνικά της δίκαια και όχι οι “κυρώσεις” σε βάρος της Τουρκίας.
Ας καταλάβουν οι Ευρωπαίοι, όπως κατάλαβαν και το 1827 με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, τότε που κατέστρεψαν τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, όταν και πάλι τότε η Τουρκία δεν σεβόταν τις διεθνείς συνθήκες, που αφορούσαν την Ελλάδα, ότι δεν κινδυνεύει μόνο η Ελλάδα αλλά και η ασφάλεια και η συνοχή της ίδιας της Ευρώπης.
Ας καταλάβουν ότι η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες και ότι πιστεύει μόνο στο δίκαιο του ισχυροτέρου, άρα είναι επικίνδυνη για τη διεθνή ειρήνη. Ας σκεφτούν ότι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Αμερικανοί βοήθησαν την Τουρκία να γίνει πανίσχυρη στρατιωτικά και τώρα δεν μπορούν να την “μεταχειριστούν”.
Προς το παρόν εμείς στηριζόμαστε, στο πολεμικό πεδίο, δυστυχώς, στην ουσία, μόνο στον εαυτό μας και στις ένοπλες δυνάμεις μας και στο ότι οι Τούρκοι είναι σιγουρατζήδες και δεν είναι βέβαιοι για το αποτέλεσμα ενός πολέμου. Αλλιώς θα είχαν ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο πολέμου στην Ευρώπη πλέον… Βεβαίως έχομε επιτύχει σπουδαίες συμφωνίες με τα κράτη με τα οποία συνορεύουμε στη θάλασσα αλλά και γενικότερα, ενώ έχομε ένα ισχυρό σύμμαχο στα πλαίσια της Ε.Ε. την Γαλλία.
Οι μιλιταριστές και υπερεθνικιστές που κυβερνούν σήμερο την Τουρκία με επικεφαλής τον σουλτάνο Ερντογάν θα ήθελαν πολύ μετά τις καταπληκτικές αγιογραφίες του μέγιστου μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που το έκαμαν τζαμί, να σκεπάσουν και τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Αθήνα! Όλα αυτά ενοχλούν την αισθητική τους!!
Άρα η απαίτησή μας, προς τους Ευρωπαίους είναι η σταθερή και πλήρης στήριξη της Ευρώπης καταρχήν για την τμηματική ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ μας υδάτων στα 12 μίλια, που άλλωστε είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας από το δίκαιο της θάλασσας. Οι Τούρκοι μάλιστα το χρησιμοποίησαν ήδη για τον εαυτό τους στη Μαύρη Θάλασσα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες, παρά το casus belli.
Για την υφαλοκρηπίδα και τις ΑΟΖ μπορούμε να υπογράψουμε συνυποσχετικό με την Τουρκία και να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ευελπιστούμε στον εξαναγκασμό της Τουρκίας για να αλλάξει πολιτική.
Απαίτησή μας επίσης είναι το πλήρες ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ προς την Τουρκία από τους Ευρωπαίους. Η Γερμανία αιματοκύλισε την ανθρωπότητα με δύο παγκόσμιους πολέμους και κατέστρεψε την Ελλάδα με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χωρίς να την αποζημιώσει. Είναι δυνατόν να εξοπλίσει η Γερμανία την Τουρκία, όπως την εξοπλίζει βέβαια και η Ρωσία με τους S-400, για να καταστρέψει την Ελλάδα ένα μέλος του πυρήνα της Ε.Ε., ενώ η ίδια αυτοπροβάλλεται ως ηγετική δύναμη της Ευρώπης;
Θεωρώντας από την ιστορική σκοπιά τα πράγματα είχαμε την ευρωπαϊκή στήριξη σε κρίσιμες στιγμές του εθνικού μας βίου, όπως το 1827 με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και το 1897 μετά τον ατυχή απροετοίμαστο πόλεμο κατά της Τουρκίας, που εμείς προκαλέσαμε, υπακούοντας στα καλέσματα της λεγόμενης Εθνικής Εταιρείας.
Επίσης παρά το ότι η Τουρκία μας απειλούσε με casus belli αν βάζαμε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να έχει επιλυθεί το Κυπριακό η κυβέρνηση Σημίτη (ας θυμόμαστε και τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη) ενέταξε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την στήριξη των εταίρων μας. Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ας παραβιάζουν οι Τούρκοι τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, ας πετούν τα αεροπλάνα τους πάνω από το Κυπριακό κράτος. Η Κύπρος είναι και θα είναι εκεί, έτοιμη και για βέτο για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. εάν δεν αλλάξει την πολιτική της. Η ύπαρξη της Κύπρου εμποδίζει την επέκταση της Τουρκίας. Αν δεν ήταν στην Ε.Ε. η Κύπρος με την σημερινή κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα μπορούσε να είχε γίνει επαρχία της Τουρκίας.
Οι πραγματικές κυρώσεις λοιπόν κατά της Τουρκίας είναι σωστό να επιβληθούν λόγω του ότι η Τουρκία δρα ως πειρατής και ξεθεμελιωτής της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο ενώ είναι και οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και η Τουρκία θέλει να γίνει και μέλος της Ε.Ε. Ήδη μετά τις βόλιτες του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα οι Τούρκοι εξακολουθούν να εκδίδουν NAVTEX για στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στο Καστελόριζο. Κανείς δεν πιστεύει σε σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας μετά από όλα αυτά τα γεγονότα. Είναι όμως απολύτως σωστό αυτό που είπε ο υφυπουργός εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ότι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν είναι αυτοσκοπός της πολιτικής μας. Ας ελπίσουμε ότι αυτή είναι η βάση της πολιτικής μας και με τον σημερινό επιτυχημένο υπουργό εξωτερικών Δένδια, αλλά ότι θα συνεχιστεί η ίδια και από τις μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις.
Αυτοσκοπός της Ελλάδας είναι η σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξωτερικών απειλών κατά της χώρας μας, η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και η εξυπηρέτηση των γενικότερων εθνικών μας συμφερόντων.
Άλλωστε είναι καιρός μετά την συμφιλίωση της Γαλλίας με την Γερμανία, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και την ειρήνευση των ευρωπαϊκών χωρών και την κατάργηση των συνόρων, με τη μεγάλη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιβληθεί η ειρήνη στην περιοχή της Ευρώπης. Με ισχύ και προς τους τρίτους και προς όλους. Είναι καιρός για μια κοινή ευρωπαϊκή Εξωτερική πολιτική και πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας.
Είναι καιρός για την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΙΡΗΝΗ (για την PAX EUROPAEA).

* Ο Σήφης Μιχελογιάννης
είναι π. βουλευτής Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα