Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Η απαλλοτρίωση άργησε 73 χρόνια για ακίνητο στα Χανιά!

«Πήρα ανάσα, θα μπορέσω να κάνω κάποιες εργασίες στο σπίτι μου, να πάψει να έχει αυτήν την εικόνα…» είναι τα λόγια του κ. Γιάννη  ιδιοκτήτη ακινήτου στη γωνία των οδών Εμμ. Μουντάκη και Βάμου στην περιοχή της Αμπεριάς-Λενταριανά που μετά από 73 χρόνια (!) με δικαστική απόφαση αίρεται η απαλλοτρίωση του!
O ιδιοκτήτης από το 1980 μένει στο συγκεκριμένο σπίτι, το οποίο με βάση το ρυμοτομικό του 1946 είχε επιβληθεί η απαλλοτρίωση του για τη διάνοιξη του δρόμου. Ωστόσο μέχρι και σήμερα Δήμος, Περιφέρεια, Υπουργείο Οικονομικών δεν είχαν προχωρήσει στην απαλλοτρίωση, με τον πολίτη να προσφεύγει στα δικαστήρια και να δικαιώνεται!
«Το σπίτι μου ήταν στα ρυμοτομούμενα, αλλά ποτέ δεν προχώρησε η απαλλοτρίωση, ούτε χρήματα μας κατέβαλαν, ούτε τίποτα. Δεν μπορούσα να κάνω εργασίες για τη βελτίωση του. Μια φορά πήγα να φτιάξω τις τουαλέτες και ήλθε η αστυνομία και με συνέλαβε, γιατί απαγορευόταν να κάνω εργασίες. Δεν μπορούσα ούτε να το βάψω, γι’ αυτό και παρουσιάζει μια πολύ άσχημη εικόνα που με κάνει να ντρέπομαι. Ευτυχώς, με την απόφαση του δικαστηρίου λύνεται το θέμα αυτό» είπε στα “Χ.ν.”.
Ο πολίτης μας εξηγεί πως όταν επρόκειτο να φτιαχτεί η απέναντι πολυκατοικία, τόσο οι ιδιοκτήτες της όσο και ο ίδιος έδωσαν από 2 μέτρα από τα οικόπεδα της προκειμένου να διανοιχτεί η οδός Βάμου και να καταλήξει στη Μουντάκη, ώστε να γίνει χωρίς προβλήματα η κίνηση των οχημάτων.
 απαλλοτρίωση «Το συγκεκριμένο ακίνητο είχε χαρακτηριστεί ως απαλλοτριωμένο με προορισμό να εξυπηρετηθεί κοινωφελής σκοπός (δρόμος). Η Διοίκηση επέβαλε το 1946 την απαλλοτρίωση αυτή, χωρίς να έχει κάνει ουδένα βήμα προς υλοποίηση του σκοπού αυτού από τότε μέχρι σήμερα. Το 2019 ο διοικούμενος υπέβαλε αίτηση στη Διοίκηση (Πολεοδομία και Περιφέρεια), να τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο για να αρθεί η απαλλοτρίωση και για να καταστεί το ακίνητό του οικοδομήσιμο, η οποία όμως αδικαιολόγητα δεν έγινε δεκτή. Με την με αριθμό 23/2022 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων ακυρώθηκε η απόρριψη της διοίκησης και αναπέμφθηκε σε αυτήν, προκειμένου να τροποποιήσει το ρυμοτομικό σχέδιο και να άρει τη ρυμοτομική απαλλοτρίωση. Το Δικαστήριο δέχτηκε ότι το χρονικό διάστημα των 72 ετών και 2 μηνών υπερβαίνει το εύλογο, δεδομένου μάλιστα ότι η Διοίκηση δεν προέβη σε οποιαδήποτε ενέργεια για τη συντέλεση της απαλλοτρίωσης από το 1946 μέχρι σήμερα» μας λέει ο δικηγόρος  κ. Νίκος Πιρπινάκης.
Ο κ. Πιρπινάκης τονίζει πως ο εντολέας του τού κατέθεσε τον εξής προβληματισμό: «Έχω ένα ακίνητο που δεν ξέρω αν ανήκει σε εμένα ή στο δημόσιο. Στα χαρτιά φαίνεται να μου το παίρνουν, αλλά δεν έχουν δώσει καμία αποζημίωση. Τι θα κάνω;»
Αρχικά υπογραμμίζει ο νομικός «πήγαμε στην πολεοδομία που μας είπαν ότι πράγματι είναι απαλλοτριωμένο το ακίνητο στο σύνολο του και για να προχωρήσει η διαδικασία να συντάξουμε εμείς πράξη αναλογισμού, μια εργασία που έχει κόστος, απαιτούνται εργασίες και δεν είθισται να το κάνει ο διοικούμενος αλλά η διοίκηση. Έθεσα στον κ. Μπουτσαράκη τα εξής ζητήματα: Ή να προχωρήσουμε μόνοι μας στην πράξη αναλογισμού για να γίνει η απαλλοτρίωση ή να προσπαθήσουμε να άρουμε την απαλλοτρίωση και να τροποποιήσουμε το ρυμοτομικό σχέδιο πόλης, ώστε να θεωρηθεί εντός σχεδίου, να μπορεί να καταστεί οικοδομήσιμο και να μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία του. Ακολουθήσαμε τη δεύτερη επιλογή, έχοντας περισσότερη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη απ’ όσο στη διοίκηση. Αφού στείλαμε δύο εξώδικα στον Δήμο και στην Περιφέρεια (ο Δήμος έδωσε μια απάντηση, η Περιφέρεια όχι) και κάναμε την προσφυγή μας το δικαστήριο ακύρωσε την απαλλοτρίωση. Αυτό σημαίνει ότι ο εντολέας μου παίρνει πίσω το ακίνητο του που εντάσσεται στο σχέδιο πόλης, καθώς αναιρείται η απαλλοτρίωση που το δέσμευε για 73 ολόκληρα χρόνια!»
«Η περίπτωση αυτή αναδεικνύει το γεγονός ότι πολλοί πολίτες είναι εγκλωβισμένοι, καθώς η διοίκηση δεν προχωράει σε εύλογους χρόνους τις αποφάσεις της για ρυμοτομήσεις, απαλλοτριώσεις κα.», ρωτήσαμε τον κ. Πιρπινάκη: «Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα από όλες τις απόψεις. Εκτός από τους πολίτες που ταλαιπωρούνται, υπάρχουν και άλλα θέματα π.χ. Υπάρχουν πράξεις εφαρμογής στα Λενταριανά για τον δρόμο που ενώνει την Παπαναστασίου με την Ακρωτηρίου που έχει βγει το 2008 και οι διαδικασίες προχωράνε με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Θα πρεπε η διοίκηση να είναι πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική σε αυτά τα θέματα» απαντάει ο δικηγόρος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

4 Comments

  1. Σωστά όλα αυτάμην πιέζουμε καταστάσεις θέλουν το χρόοοονο τους ..Ηρεμία και όοοολα θα γίνουν.,τώρα το πότε???? Αυτό είναι άλλο θέμα…Δυστυχώς αυτοί είμαστε..Άντε και στο επόμενο με καλό…

  2. Σωστά όλα αυτάμην πιέζουμε καταστάσεις θέλουν το χρόοοονο τους ..Ηρεμία και όοοολα θα γίνουν.,τώρα το πότε???? Αυτό είναι άλλο θέμα…Δυστυχώς αυτοί είμαστε..Άντε και στο επόμενο με καλό…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα