Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Η απειλή του δάκου και ο φόβος υπολειμμάτων

Ανάγκη οδηγιών αλλα και μέτρων  από Υπουργείο και Ελαιοτριβεία

Με  την παύση των καυσώνων και την  πτώση των  υψηλών θερμοκρασιών , η απειλή του Δάκου,  οπωσδήποτε, αυξάνεται.  Αφορά, βέβαια, κυρίως τις αρδευόμενες ελιές των οποίων ο καρπός οπωσδήποτε είναι ευπρόσβλητος και θα παραμείνει ασυγκόμιστος περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποκτήσει κάποια αξιόλογη ελαίωση.

Επομένως ο κίνδυνος πιθανών δακοπροσβολών στις αρδευόμενες επαυξάνεται δημιουργώντας προϋποθέσεις και για άλλο ένα ακόμη κίνδυνο!. Την εφαρμογή ψεκασμών κάλυψης  με επιτρεπόμενα η και απαγορευμένα φυτοφάρμακα που συνήθως συνεπάγονται  πρόκληση ανεπίτρεπτων  υπολειμμάτων στο προϊόν.

Επομένως απαιτείται αυξημένη προσοχή αλλα και μέτρα από την πλευρά των παραγωγών, των ελαιουργείων και του Υπουργείου για να μη  έχουμε τα αποτελέσματα προηγούμενων ετών.

   Οι παραγωγοι θα πρεπει να κατανοησουν ότι με τους  ανεξελεκτους ψεκασμους καλυψης που πολλες φορες δεν χρειαζονται, εκτος του ότι ξοδευονται, θετουν σε κινδυνο  την υγεια τους και την υγεία τωμν καταναλωτων. Επομένως πρέπει να προσεχουν και να συμβουλευονται τις υπηρεσιες.

    Οι ελαιοτριβείς από την πλευρά τους πρέπει να καταστήσουν γνωστό στους ελαιοπαραγωγούς πελάτες τους ότι θα δογματίζουν το λάδι τους  και εάν βρεθεί με υπολείμματα θα υποστούν μείωση των τιμών. Η λήψη και φύλαξη ενός αριθμού φιαλιδίων με ετικέτες που θα φέρουν το όνομα παραγωγού, τοποθεσία και ημερομηνία και η ανάλυση στην συνεχεία κάποιων από αυτά πιστεύω πως είναι η μονή εφικτή  και πρακτικά εφαρμόσιμη  λύση  που μπορεί να αποθαρρύνει  ψεκασμούς κάλυψης με ανεξέλεγκτα φάρμακα.

    Τα αναγκαία  κρατικά μέτρα

Το Υπουργείο,προ των κινδύνων που ελλοχεύουν  από τον Δάκο, οφείλει να λάβει σειρά από μέτρα μεταξύ των οποίων κυριότερα είναι:

Ευρεία και τακτική ενημέρωση των παραγωγών, με όλα τα μέσα και μάλιστα με τοιχοκολλήσεις μέσω των υπηρεσιών  στα ελαιοτριβεία και άλλους χώρους, για το ποια είναι τα επιτρεπόμενα και υπαγορευόμενα φάρμακα όχι μόνο με τα όνομα των δραστικών ουσιών τις οποίες δύσκολα θυμούνται και οι ειδικοί,  αλλα  και με τα εμπορικά ονόματα

– Διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων στην διακίνηση και διάθεση  των απαγορευμένων  φυτοφαρμάκων.

– Πλήρη αναδιοργάνωση  της  συλλογικής δακοκτονίας όπως έχει ζητηθεί με επανειλημμένα υπομνήματα από τον ΣΕΔΗΚ και όπως ήδη ζητείται από περιφερειακά Συμβούλια όπως της Λέσβου κ.α.

– Επανεξέταση του μέτρου της επιδότησης των  οικολογικών σχημάτων στις ελιές ώστε να καταστούν αποτελεσματικά.  Διαφορετικά η ανάλωση πιστώσεων υψηλοτέρων από τις μειωμένες που διατίθενται για την συλλογική δακοκτονία με μόνο την απλή προσκόμιση  τιμολογίων, υποβαθμίζει όχι μόνο  την αξιοπιστία  των μέτρων αλλα και του ιδίου του  Υπουργείου

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του ιδίου  (nmixel@otenet.gr                


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα