Επιχείρηση ανθρωποφαγίας σε βάρος της Αρχαιολογίας Χανίων στήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα. Ο λόγος; Η Υπηρεσία έκανε τη δουλειά της, ως όφειλε. Παρενέβη για να αναδειχθεί σωστά -κι όχι πανηγυριτζίδικα- ένα από τα ιστορικά μνημεία της πόλης, όπως ο προμαχώνας Mocenigo, ευρύτερα γνωστός ως “Πύλη της Aμμου”.
Φυσικά δεν είναι δουλειά του μέσου πολίτη να γίνει αρχαιολόγος ή ειδικός σε θέματα διαχείρισης και ανάδειξης μνημείων. Σε μια πόλη που έχει βαλτώσει εδώ και δεκαετίες, λογικό είναι κάθε αλλαγή να θεωρείται πρόοδος κι ο κόσμος να αντιδρά ενστικτωδώς, κουνώντας το δάχτυλο σε αυτόν που του παρουσιάζουν ως “γραφειοκράτη”.
Είναι όμως ευθύνη της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής πρώτα να γνωρίζει και στη συνέχεια να εξηγεί στον πολίτη με ποιο τρόπο πρέπει να γίνουν αλλαγές και παρεμβάσεις, ιδιαίτερα στα μνημεία μιας ιστορικής πόλης όπως τα Χανιά. Είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να σέβεται τη νομοθεσία και τους ανθρώπους μιας Υπηρεσίας από την οποία ζητά να συνεργαστεί. Υπηρεσία που με τεράστια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, προσπαθεί εδώ και χρόνια να περιορίσει το «γιουσουρούμ» που κατήγγειλε η ίδια η δημοτική Αρχή Χανίων σε άλλες περιπτώσεις.
Το ζήτημα του φωτισμού στην “Πύλη της Αμμου” δεν είναι τυπικό. Δεν αφορά μια γραφειοκρατική διαδικασία που παρακάμφθηκε. Είναι θέμα ουσίας. Ο φωτισμός των μνημείων ξεκάθαρα απαιτεί ειδικούς χειρισμούς, βασισμένους σε μελέτες και πρότυπα.
Δεν είναι χριστουγεννιάτικο δέντρο το μνημείο, να κρεμάμε καλώδια και φωτιστικά πάνω του. Δεν φωτίζεται για να μοιάζει από μακριά με καραβάκι κι από κοντά σαν «πανηγυριώτικη γιρλάντα, που φωτίζει μάλιστα επιλεκτικά κάποια σημεία και αφήνει στο σκοτάδι άλλα», όπως εύστοχα σχολίασε αναγνώστης μας, με μακρά εμπειρία σε ζητήματα ανάδειξης μνημείων.
Σημειωτέον ότι η παρέμβαση αυτή, γίνεται από τον Δήμο Χανίων σε ένα μνημείο που αντιμετωπίζει ένα νέο πολύ σοβαρό ρήγμα. Η κοινή λογική λοιπόν λέει, ότι προτεραιότητα είναι η άμεση αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και στη συνέχεια η σύνταξη μελέτης ηλεκτροφωτισμού. Στο μεσοδιάστημα θα μπορούσαν όντως με απλές διαδικασίες να φωτίσουν την πάνω επιφάνεια του μνημείου, αναδεικνύοντας τον χώρο περιπάτου.
Το χειρότερο απ’ αυτή την άδικη επίθεση σε βάρος της Αρχαιολογίας Χανίων, είναι η νοοτροπία που καλλιεργείται στον κόσμο. Η λαϊκίστικη αντίληψη του «δε βαριέσαι» και του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ». Η νοοτροπία της απαξίωσης της γνώσης και της επιστήμης.
Αργά η γρήγορα ευτυχώς, η ζωή ξαφρίζει τον λαϊκισμό και στην επιφάνεια μένει μονάχα η αλήθεια.