με “μικρή” παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας
Την «προστασία των τουρκικών δικαιωμάτων με στρατιωτικά μέσα» εξετάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας , που συνεκλήθη εκτάκτως στις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Ιουλίου.
Παραλλήλως 6 τουρκικά πλοία πλέουν προς την Αττάλεια όπου βρίσκεται ακόμα αγκυροβολημένο το πλοίο σεισμικών ερευνών Όρους Ρέις, το οποίο θα συνοδεύουν σε κλειστό σχηματισμό μέχρι την περιοχή της τουρκικής NAVTEX. Δι’αυτού του τρόπου η Άγκυρα επιμένει ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει από τις σεισμικές έρευνες που έχει εξαγγείλει μέσα στη δήθεν «τουρκική ΑΟΖ».
Σύμφωνα με τις συντεταγμένες της τουρκικής NAVTEX, για σεισμικές έρευνες με το πλοίο Όρους Ρέις , από τις 21 Ιουλίου μέχρι 2 Αυγούστου, η δεσμευμένη περιοχή είναι κατά 92% ελληνική ΑΟΖ και μόνον το υπόλοιπο 8% στο ανατολικό μέρος είναι περιοχή αμφιβόλου οριοθέτησης.
Η τουρκο/λυβική ΑΟΖ καταλαμβάνει μόνον το 10% μέσα στη συνολική περιοχή του 92% της ελληνικής ΑΟΖ , την οποία η Άγκυρα χρήζει παρανόμως τουρκική ΑΟΖ.
Η Άγκυρα, από την στιγμή που εξέδωσε τη NAVTEX για σεισμικές έρευνες μέσα στη δήθεν «τουρκική ΑΟΖ» δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να την ακυρώσει ή να την τροποποιήσει και όπως δήλωσε και ο Ερντογάν « δεν θα ρωτήσω κανέναν» για το που θα στείλω τα πλοία σεισμικών ερευνών και τα γεωτρύπανα. Επιπροσθέτως , με την χειρουργικής ακριβείας NΑVTEX, που με τους τουρκικούς ισχυρισμούς είναι μέσα «στην τουρκική ΑΟΖ» η Άγκυρα αποκόπτει οποιαδήποτε επικοινωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δηλαδή δεν επιτρέπει οποιαδήποτε σκέψη για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας /Αιγύπτου.
Και το σημαντικότερο: Στέλνει σήμα στην Αθήνα ότι αν και όποτε ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις Ελλάδας /Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ , αυτή μπορεί να γίνει « στο Αιγαίο και δυτικά» της τουρκο/λυβικής ΑΟΖ, όπως επιμένει η Άγκυρα σε κάθε συνομιλία ή επαφή που έχει με την ελληνική κυβέρνηση σε όλες τις βαθμίδες.
Το πρόβλημα που έχει φορτωθεί η ελληνική κυβέρνηση από την παράνομη – αλλά εν ισχύ- τουρκική NAVTEX είναι κρίσιμο και πολύπλοκο.
Σύμφωνα με τις μέχρι πρότινος επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις, οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια της Τουρκίας μέσα στην ελληνική ΑΟΖ συνιστά καταπάτηση εθνικής κυριαρχίας και δικαιωμάτων και θα αντιμετωπιστεί ως εχθρική ενέργεια σε βάρος της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.
Επομένως, με την παρούσα τουρκική NAVΤΕΧ, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι για την ελληνική πλευρά, στο όριο δηλαδή της « δυναμικής απάντησης» της Αθήνας, αν η Άγκυρα προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες μέσα στην ελληνική ΑΟΖ.
Με τις προηγούμενες αυστηρές και τελεσίδικες δηλώσεις της για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, η κυβέρνηση είχε κατά νου την αμέριστη υποστήριξη «των συμμάχων της» απέναντι στις σχεδιαζόμενες εχθρικές τουρκικές ενέργειες στην ελληνική ΑΟΖ.
Όμως αυτές οι εκδηλώσεις υποστήριξης και αλληλεγγύης στο πλευρό της Ελλάδας δεν έχουν έρθει. Τουναντίον είναι επικίνδυνα ανύπαρκτες. Η Ευρωπαϊκή Προεδρία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι παραμένουν χαλαροί , ενώ ο Κ. Μητσοτάκης επιμένει μόνον στο σκέλος των μελλοντικών , αόριστων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας , όταν συζητηθεί η σχέση ΕΕ- Τουρκίας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με μια ανακοίνωση-μαχαιριά, χαρακτηρίζει όλη την περιοχή της τουρκικής ΝΑVΤΕΧ «αμφισβητούμενα ύδατα στην Αν Μεσόγειο» και ως Πόντιος Πιλάτος, από τη μια πλευρά δεν αναγνωρίζει την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή και από την άλλη πλευρά « προτρέπει»!!! την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις..
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Ερντογάν έχει γίνει έξαλλος διότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν του αναγνωρίζει ανοιχτά (σσ όπως ο Πρόεδρος Τραμπ) την «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στην περιοχή και ζητά και τα ρέστα, επιμένοντας να έχει άμεση επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο για να διαλευκανθεί το θέμα. (σσ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμαρτυρηθεί εντόνως στην Ουάσιγκτον, η οποία έσβησε μονοκονδυλιά την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή της τουρκικής NAVTEX).
Επιπροσθέτως , το Αμερικανικό ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ διαμήνυσαν στην Ελλάδα ότι η καλλίστη απεμπλοκή από την ένταση είναι να δεχθεί η Αθήνα ότι οι Τούρκοι δεν παραβίασαν… αρκετά την ελληνική ΑΟΖ πέραν ενός ελάχιστου τμήματος της. Δηλαδή , αν η Ελλάδα αποδεχθεί ότι η Τουρκία παραβιάζει μόνο «τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ» ( και όχι το 92% της ελληνικής ΑΟΖ , (όπως μαρτυρούν οι συντεταγμένες της τουρκικής NAVTEX) τότε θα παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη ότι η «ζημιά» είναι μικρή, έστω και αν στην πραγματικότητα η αποκλιμάκωση θα είναι πλασματική και σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας.
Και έτσι οι εμπλεκόμενοι θα μπορούν να ζητήσουν και εύσημα από την ελληνική κοινή γνώμη διότι δήθεν διασφάλισαν την καλοκαιρινή ησυχία της, με παραχώρηση όμως ελληνικής κυριαρχίας στην πράξη..
Οι ως τώρα ελληνικές διπλωματικές αντιδράσεις, (διάβημα στην Άγκυρα ενημέρωση ΕΕ, Συμβουλίου Ασφαλείας και γ γραμματέα του ΟΗΕ) δεν απέχουν ούτε χιλιοστό από την πεπατημένη των άσφαιρων και αναποτελεσματικών ελληνικών αντιδράσεων όλων των προηγούμενων δεκαετιών. Ειδικότερα , η απλή «ενημέρωση « του γ γραμματέα του ΟΗΕ και όχι η καταγγελία της Τουρκίας για καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας και δικαιωμάτων, μαζί με τα συναφή και εμπεριστατωμένα επιχειρήματα συνιστούν άσφαιρη κίνηση και πολιτικά εκ του πονηρού.
Ήδη, η ελληνική κυβέρνηση στο σχετικό διάβημα προς την Άγκυρα, αποδέχεται ότι η τουρκική παραβατικότητα αφορά « σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» και όχι στο σύνολο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας , σύμφωνα με τις συντεταγμένες της τουρκικής NAVTEX που απεικονίζουν το 92% της ελληνικής ΑΟΖ, γεγονός που συνιστά κατάφορη παραβίαση και καταπάτηση ελληνικής κυριαρχίας και δικαιωμάτων.
Η τουρκική απάντηση στο ελληνικό διάβημα ήταν άμεση με την Άγκυρα να δηλώνει νέτα-σκέτα ότι η NAVTEX βρίσκεται μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει τους τρόπους απεμπλοκής της από τις προηγούμενες δηλώσεις της, διότι είναι αδύναμη να υλοποιήσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις της περί πλήρους υπεράσπισης της ελληνικής κυριαρχίας.
Όμως οι παράνομες σεισμικές έρευνες της Τουρκίας δεν θα γίνουν «σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», όπως προσπαθεί «να κατοχυρώσει» λεκτικά η ελληνική κυβέρνηση, αλλά στο 92% της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή, με την Τουρκία να παραβιάζει κατάφορα και να καταπατά ελληνική εθνική κυριαρχία.
Το ευκταίο και επιθυμητό για την ελληνική πλευρά θα ήταν να περιορίσει η Άγκυρα τις σεισμικές έρευνες της μόνον μέσα στο 8% της περιοχής αμφιβόλου οριοθέτησης που περιλαμβάνει η NAVTEX στα ανατολικά. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί για το απλό λόγο ότι καλώδια που σέρνει το Όρου ς Ρεις, έχουν μήκος περί τα 10km και δεν χωράνε με τίποτα σε μια τόσο μικρή περιοχή..
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει και στην περίπτωση της τουρκικής ΝΑVΤΕΧ την ίδια μεθοδολογία για «τα στραβά μάτια -ερμητικά κλειστά» που εφάρμοσε παραπλανώντας την κοινή γνώμη και στην περίπτωση των τουρκικών αλιευτικών στη Μύκονο πριν από μερικές ημέρες. Η κυβέρνηση στην περίπτωση των αλιευτικών απέκρυψε πλήρως από την κοινή γνώμη ότι αυτά ψάρευαν παρανόμως μέσα στην ελληνική ΑΟΖ που περιλαμβάνεται στην τουρκο/λιβυκή ΑΟΖ. Επειδή στα κυριαρχικά δικαιώματα μέσα στην ΑΟΖ, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας περιλαμβάνεται και η αλιεία και όχι μόνον οι σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση , σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις της όφειλε να έχει κινηθεί εναντίον της Τουρκίας για παραβίαση των εθνικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας της , από την παράνομη τουρκική αλιεία μέσα στην ελληνική ΑΟΖ νοτίως και ανατολικά της Κρήτης , πριν φτιάσει λόγω καιρού στη Μύκονο.
Όμως η κυβέρνηση ουδέν έπραξε και φυσικά δεν ενημέρωσε την κοινή γνώμη. Αποδεχόμενη έτσι εμμέσως αλλά σαφώς την επίσημη θέση της Τουρκίας ότι όποιος ψαρεύει μέσα στην τουρκο/λυβικη ΑΟΖ θα συλλαμβάνεται και θα οδηγείται στην Αττάλεια.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση από την πλευρά της βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει ασαφή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και να την παραπέμψει «…σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018…»
Το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμβεί στις 19 Οκτωβρίου 2018 όταν η Άγκυρα ανήγγειλε έρευνες του ωκεανογραφικού πλοίου «Μπαμπαρός» στην υφαλοκρηπίδα Ελλάδας /Κύπρου. Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε το πλοίο Ν. Φωκάς το οποίο μέσω ασυρμάτου ζήτησε την αποχώρηση του Μπαρμπαρός από την ελληνική υφαλοκρηπίδα για να εισπράξει την τουρκική απάντηση ότι βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Το ελληνικό πλοίο στοχοποίησε το Μπαρμπαρός, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση των ΥΠΕΞ ΥΕΘΑ των δύο χωρών και βεβαίως του ΣτέιτΝτιπάρτμεντ. Τότε η αντίδραση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Πομπέο ήταν ακαριαία, απαιτώντας την άμεση απομάκρυνση του Μπαρμπαρός από την περιοχή. Όλως τυχαίως το τουρκικό πλοίο δήλωσε βλάβη και αποχώρησε.
Η σύγκριση των περιστατικών του 2018 και του Ιουλίου 2020 είναι εκ προοιμίου άνιση διότι, το 2018 δεν υπήρχε τουρκική NAVTEX με δέσμευση περιοχής και επιπλέον o Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν είχε γυρίσει τελείως τα κεφάλι του από την ελληνική κυβέρνηση όπως τώρα.
Συγχαρητήρια για τα τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα άρθρα σας. Ελπίζω να τα διαβάζουν και ενεργούν ανάλογα οι κυβερνώντες