Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Η αττική γη έβαλε στην αγκαλιά της τον Νικήτα Βενιζέλο

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών η κηδεία του Νικήτα Βενιζέλου. Τη σορό του συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία συγγενείς του, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, πολιτικοί του φίλοι και πολλοί Κρητικοί του λεκανοπεδίου Αττικής. Μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο βουλευτής Χανίων, Μανούσος Βολουδάκης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, οι πρώην βουλευτές Γεώργιος Πρασιανάκης και Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Μαριάννα, πρόεδροι συλλόγων και άλλοι.

Στο πρώτο νεκροταφείο έφτασα λίγο νωρίς. Είχα κατά νου να το περιδιαβάσω και να σας περιγράψω μερικά πράγματα. Είναι το πιο παλιό νεκροταφείο των Αθηνών. Εδώ βρίσκονται θαμμένοι πολλοί επώνυμοι Ελληνες της ιστορίας, των γραμμάτων, των τεχνών, της πολιτικής, της ελληνικής επιχειρηματικής ζωής και του πλούτου γενικότερα. Τα γλυπτά που στολίζουν τους τάφους τους είναι μεγάλης αξίας και αρκετά ειναι κατασκευασμένα από επώνυμους, γνωστούς στο πανελλήνιο, καλλιτέχνες. Ενα από τα πλέον εμβληματικά, και που με σταματά κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ, και του αφιερώνω αρκετή ώρα θαυμάζοντάς το, είναι η “Κοιμωμένη” του Χαλεπά. Παρατηρώντας το, σε μεταφέρει στην εποχή της. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, σμιλεύοντάς το, υποθέτω πως πρέπει να βρέθηκε στις καλύτερές του ώρες, για να σμιλεύσει με τόση ενάργεια τη μικρή νεκρή κορασίδα, κόρη του Αφεντάκη, τη Σοφία. Ετσι έκανε αυτό το αριστούργημα, που θαυμάζουν γενιές Αθηναίων. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Περιδιαβάζοντας την οδό “Αναπαύσεως” και τους δεκάδες παράδρομους, αντικρύζεις υπέροχα γλυπτά που σε κρατούν αρκετά, θαυμάζοντάς τα. Θα χαρακτήριζα, δε, το πρώτο νεκροταφείο ένα υπαίθριο μουσείο. Επρεπε όμως να αφήσω για άλλη φορά τα υπόλοιπα γιατί έπρεπε να σπεύσω στην εκκλησία, γιατί σε λίγο θα άρχιζε η ακολουθία. Μα και ο καιρός δεν ήταν κατάλληλος για βόλτα, είχε μια βαριά νέφωση και τα σύννεφα ακουμπούσαν σχεδόν στα ψηλά δέντρα του νεκροταφείου, έτοιμα για βροχή, και μια διαπεραστική υγρασία που έφτανε μέχρι το κόκκαλο, και ήταν σαν να θρηνούσε κι ο ίδιος ο καιρός το σημαντικό άντρα που αποχαιρετούσαμε.
Τον νεκρό αποχαιρέτησε, εκ μέρους του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, ο Γενικός Διευθυντής Νίκος Παπαδάκης. Ο ομιλητής περιέγραψε τη στενή σχέση του παππού Ελευθερίου Βενιζέλου με τα εγγόνια του και ιδιαίτερα με τον Νικήτα Βενιζέλο. Αναφέρθηκε στις φιλελεύθερες καταβολές και στην πολιτική διαδρομή του νεκρού, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής Χανίων και αντιπρόεδρος της Βουλής. Ιδιαίτερα τόνισε τη σημαντική προσφορά του Νικήτα Βενιζέλου στον αντιδικτατορικό αγώνα και τη συμπαράστασή του στο πλήρωμα του αντιτορπιλικού “Βέλος” που το Μάιο του 1973 στασίασε κατά της χουντικής κυβέρνησης. Επίσης, υπενθύμισε ότι υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Μετά τον κ. Παπαδάκη, αποχαιρέτησε τον νεκρό ο δικηγόρος Χανίων, Μιχάλης Βεργανελάκης, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του εκλιπόντα στο κόμμα Φιλελευθέρων. Ο ομιλητής τόνισε ιδιαίτερα την πολιτική συνέπεια, το ήθος του Νικήτα Βενιζέλου, και στάθηκε στις πολιτικές αρχές του στις οποίες έμεινε πιστός, μέχρι το τέλος της ζωής του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα