Πώς διασκέδαζε η χανιώτικη νεολαία 50 χρόνια πριν; Στο φύλλο των “Χανιώτικων Νέων” της 31/1/1968 ο αρθρογράφος της εφημερίδας περιγράφει το πάρτι του νεαρού Μπάμπη στο Ακρωτήρι:
«Πέμπτη βράδυ. Ο Μπάμπης έκανε πάρτι ψηλά εις το Ακρωτήρι… Εκλεκτές συντροφιές τηνέητζερς, ασφυκτικά γεμάτες οι αίθουσες. “Γουάιλντ Θίνγκς” και “Μπλού Ντρήμς” είχαν αναλάβει την μουσική και την ψυχαγωγία άλλοτε με παθιάρικα μπλουζ και άλλοτε με έξαλλα σέϊκ. Θυμάστε τη “Σούπερ Τήνς Κόμπανυ”; Αρκετά μέλη της παρευρίσκοντο. Και ένα καινούργιο μέλος της και μέλος των “Γουάιλντ Θίνγκς”, ο ΕΣΤΕΜΠΑΝ. Παίζει θαυμάσια, καταπληκτική κιθάρα και τραγουδά εξίσου περίφημα. Από ρυθμικά σέϊκ, σε όμορφα ταγκό και νοσταλγικά ισπανικά τραγούδια. Πολλοί από σας ίσως είχαν την τύχη να τον έχουν ακούσει, οι υπόλοιποι φροντίστε να τον ακούσετε. Παρευρίσκοντο ακόμα 4 Αμερικανοί που τους άρεσε πολύ το κρασί μας καθώς και δυο νεαροί με μούσι, Ελληνες όμως. Ένα μεγάλο μπράβο στον Μπάμπη για την επιτυχία στο πάρτι του».
Εξίσου σημαντικό γεγονός για την νεολαία της πόλης αποτελεί η πρωτοβουλία των “Χανιώτικων Νέων” να διοργανώσει συναυλία στο κινηματοθέατρο “Απόλλων” την Κυριακή 12/5/1968. Συγκεκριμένα, διαβάζουμε στο φύλλο της 8/5/1968:
«Υπό την αιγίδα της εφημερίδας μας και του νέου καταστήματος του κ. Κων/νου Σταθόπουλου θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 12 Μαΐου εις το κινηματοθέατρο “Απόλλων” πανηγυρικό ρεσιτάλ του πιο δημοφιλούς συγκροτήματος της πόλεώς μας, των αγαπημένων σας “ΣΤΡΙΝΓΚΣ”.
Το ίδιο κάνουν και οι “RAVERS”, το άλλο χανιώτικο συγκρότημα, στις 20/10/1968 στην ίδια αίθουσα, όπως διαβάζουμε στο φύλλο της 10/10/1968:
“ΕΝΑ ΣΟΥΠΕΡ ΡΕΣΙΤΑΛ (από τους “RAVERS””).
Κάτι εντελώς πρωτότυπο και ασφαλώς ενδιαφέρον για τα Χανιά έχουν σκοπό να παρουσιάσουν οι “RAVERS”[…]το γκρουπ που έπαιζε στο ΦΑΡΟ και αργότερα στο ΚΑΤΩΪ με τις επωνυμίες ΑΛΑΜΠΡΑ ΡΟΥΖ και ΣΕΤΙΡΚ […]την μεθεπόμενη Κυριακή 20 τρέχοντος στην αίθουσα του κινηματοθέατρου “Απόλλων”. Μ’ ένα ρεπερτόριο διαλεγμένο και προσεγμένο[…] παίζοντας ό,τι τελευταίο έχει να προσφέρει η ελληνική και ξένη παραγωγή μοντέρνας μουσικής».
Αυτές οι τρεις μουσικές εκδηλώσεις τα πρώτα πέτρινα χρόνια της Επταετίας φανερώνουν τόσο την ανάγκη για ψυχαγωγία της νεολαίας όσο και τη δίψα για πολιτισμό της τοπικής κοινωνίας.
Υ.Γ. Θερμές ευχαριστίες στον πρώην προϊστάμενο του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης κ. Παναγιώτη Καλαϊτζόγλου, την νυν προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης κα Μαρίνα Αρετάκη, τη βιβλιοθηκονόμο κα Μαίρη Αγάθου και κυρίως την μητέρα μου Λύδια Αλιγιζάκη για την αγαστή συνεργασία.