The festival of Nativities
Το 1ο Φεστιβάλ φάτνης µε θέµα “Η χαρά στον κόσµο” είναι ένα πολυπολιτισµικό φεστιβάλ που πραγµατοποιήθηκε σε συνεργασία της περιφέρειας Κρήτης και του εκδοτικού οίκου της Μαρίνας Πλούµπη, Sweet Serendipities, στα Χανιά και είχαµε την τύχη, αρκετοί να το παρακολουθήσουµε.
Η φάτνη είναι ένα σύµβολο της Χριστιανοσύνης. Σε µια φτωχή φάτνη ζώων, η Μαρία και ο Ιωσήφ, βρήκαν καταφύγιο και ζεστασιά και έφεραν στον κόσµο, τον µικρό Χριστούλη. Τα άχυρα, τα χνώτα των ζώων, ζέσταναν το µικρό κορµάκι του θείου βρέφους. Στον ταπεινό αυτό χώρο ήρθαν προσκυνητές οι βοσκοί µε τα ταπεινά δώρα τους, και οι µάγοι, οι σοφοί, µε τον χρυσό, την σµύρνα και το λιβάνι, δώρα που προσφέροντα µόνο σε βασιλιάδες.
Φάτνες από όλο τον κόσµο είδαµε σε αυτό το φεστιβάλ. Μια συλλογή µε µεράκι και αγάπη της Aimee Lindsan. Η Aimee, αµερικανίδα η οποία λόγω του επαγγέλµατος του συζύγου της, επισκέπτεται µε τα τρία της παιδιά, διαφορά µέρη του κόσµου. Από κάθε χώρα η οικογένεια είχε και µια φάτνη ως ανάµνηση ή δώρο φιλίας. Όλη αυτή η συλλογή, κάποιες φάτνες που προσέφεραν εθελοντές Χανιώτες και έργα ζωγραφικής της καλλιτέχνιδας Elisabeth Verouli έδωσε ένα εκπληκτικό αποτέλεσµα. Η παρουσία των παιδιών των σχολείων: “Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Μαυροµατάκη- Μητέρα” και το ∆ηµοτικό Σχολείων Χωραφακίων που συµµετείχαν στις δράσεις και πρόσφεραν και ζωγραφιές µε θέµα την φάτνη. Ζωγραφιές επίσης, διέθεσαν τα Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλο και το 1ο Νηπιαγωγείο Αρωνίου.
Φάτνες από πλαστελίνη, lego και από υλικά της φύσης. Φάτνη, από φυτά της ζούγκλας του Αµαζονίου, Ιταλίας, από γλυκό ΠΑΝΕΤΟΝΕ, Μεξικό, φιγούρες από χαρτί, Κένυα από φύλλα µπανάνας, Χαβάης από καρύδα, Αλάσκα, ένα ιγκλού και φάτνη από κορµό δέντρου, Πλωτά νησιά λίµνης Τιτικάκα από κολοκύθα, Σλοβακία από φύλλα καλαµποκιού και άλλες πολλές. Ελληνική φάτνη, ξύλινη εικόνα µε την Παναγία, του Ιωσήφ και του θείου βρέφους.
Συναισθήµατα πολλά παρατηρώντας όλες αυτές τις δηµιουργίες σου µετέδιδαν µια ηρεµία, µια γαλήνη και την ελπίδα της ειρήνης και της αγάπης αφού σε µια γωνία υπήρχε η φάτνη της Παλαιστίνης δίπλα στην φάτνη του Ισραήλ.
Εκτός από την υπέροχη αυτή έκθεση, έντονη ήταν η παρουσία στον χώρο, των παιδιών.
Πολλές εικαστικές δηµιουργίες µε θέµα “φάτνη” αφήγηση χριστουγεννιάτικων παιδικών βιβλίων στην Ελληνική γλώσσα, την Αγγλική, την Ρωσική, Πολωνέζικη, Σλοβακική, Ιταλική και Ισπανική. Ανάγνωση της ιστορίας της γέννησης του θείου βρέφους από την Βίβλο στα Αραβικά.
Σε κάθε παιδική οµάδα που παρακολουθούσε αφήγηση γινόταν κλήρωση µε έπαθλο ένα όµορφο βιβλίο.
Κάλαντα από όλες τις χώρες τραγούδησε η χορωδία της Φιλανδίας. Μουσικά κάλαντα ακούστηκαν από τον µουσικό Σάλλαρη Γιώργο. Εθελοντές µουσικοί µε βιολί και συγκρότηµα έπαιξαν κάλαντα. Πολλοί ακόµη εθελοντές υπήρχαν στον χώρο.
Όλη αυτή η πανδαισία δηµιουργίας, κεφιού και θρησκευτικής ευλάβειας “γλύκανε” τις ψυχές µας τις γέµισε ηρεµία, γαλήνη και ελπίδα ότι η γέννηση του θείου βρέφους θα φέρει την Ειρήνη και το χαµόγελο στον κόσµο. Το χαµόγελο στα παιδικά προσωπάκια που αυτές τις µέρες σε κάποιες γωνιές του πλανήτη ζουν τη φρίκη του πολέµου.
Από την καταπληκτική εµπειρία του Φεστιβάλ, αισθάνοµαι έντονη την ανάγκη από ψυχής να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Aimee και όλους όσους βοήθησαν. Πάντα να είναι χαρούµενοι και δοτικοί, έφυγα από τον χώρο ψυχικά γεµάτη, χαρούµενη.
Με τέτοιες προσπάθειες η ζωή µας γίνεται πιο γλυκιά, σαν τα υπέροχα γλυκά από όλον τον κόσµο, που πρόσφεραν εθελοντές, σε όλους µας.
Καλά Χριστούγεννα
Υγεία, Ειρήνη,
Χαµόγελα για όλους
Μαυροµατάκη Μαριάνα