Η χαρουπιά αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της ταυτότητας του Αποκόρωνα. Ξηρόφυτο και αειθελές, αξιοποιεί άγονα και οριακά εδάφη και χαρίζει το πράσινο χρώμα και τη δροσιά της σε ξηρές και δύσβατες περιοχές, διότι αντέχει σε ξηρές συνθήκες. Παλαιότερα στον Αποκόρωνα καταλάμβανε μεγάλες εκτάσεις.
Aποτελεί ένα πολύτιμο δέντρο. “Τα χαρούπια κατάφεραν να θρέψουν όχι μόνο τον Ιωάννη το Βαπτιστή στην έρημο, γιαυτό και ονομάστηκε” «Αρτόδεντρο του Αγίου Ιωάννη», αλλά και χιλιάδες ανθρώπους σε δύσκολες συνθήκες, όπως τελευταία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα χαρούπια είναι επίσης γνωστά στην αρχαιότητα και με την παραβολή του Ασώτου υιού. Οι σπόροι του χαρουπιού χρησίμευαν και στην αρχαιότητα στις ανατολικές χώρες για το ζύγισμα των πολύτιμων κοσμημάτων, επειδή παρουσιάζουν, οι σπόροι, ένα σταθερό βάρος κοντά στα 200 χιλιοστά του γραμμαρίου (η λέξη καράτι προέρχεται από τη λέξη χαρούπι).
Όλα τα μέρη του είναι πολύ χρήσιμα και το δέντρο (σαν ξύλο αλλά και σαν δασικό) και η ψύχα του χαρουπιού αλλά και οι σπόροι. Παλαιότερα οι σπόροι ήταν το πιο πολύτιμο μέρος του χαρουπιού, εξαιτίας των πλούσιων και χρήσιμων ουσιών που περιέχουν. Η χαρουπιά αποτελεί ένα άριστο δασικό δέντρο διότι, σε αντίθεση με το πεύκο, αυτή εμποδίζει την εξάπλωση της φωτιάς, χαρίζει το πράσινο χρώμα σε ξηρά και δύσβατα μέρη, ενώ με το πλούσιο ριζικό της σύστημα συγκρατεί και προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση. Είναι επομένως άριστο δέντρο για τις αναδασώσεις. Το σαρκώδες τμήμα (η ψύχα) του χαρουπιού είναι αρκετά θρεπτικό, αφού περιέχει μεγάλο αριθμό αλάτων, ιχνοστοιχείων, βιταμινών και πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου, μαγνησίου, καλίου, πυριτίου.
Βράζοντας τα χαρούπια, παρασκευάζεται το χαρουπόμελο, με γεύση όμοια της σοκολάτας, όμως αυτό υπερέχει σε θρεπτικά στοιχεία, διότι η γλυκήτητά του οφείλεται σε φυσικά σάκχαρα και δεν περιέχει αλλεργιογόνα ούτε λίπος και καφεΐνη. Έτσι, περιληπτικά, το χαρουπόμελο:
• Περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου (τριπλάσιες από το γάλα).
• Φώσφορο και Κάλιο για τα μάτια και τη λειτουργία του σώματος
• Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
• Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες για την καλή λειτουργία της πέψης και τη μείωση της χοληστερίνης
• Έχει μαγνήσιο για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
• Περιέχει σίδηρο για το αίμα και την άμυνα του οργανισμού
• Διαθέτει αντιοξειδωτικές ουσίες για την ενίσχυση του οργανισμού κατά της γήρανσης
• Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, Β2 και D.
Το χαρουπόμελο δίδει μια χαρακτηριστική γεύση από κέικ στα μπισκότα και στο ψωμί. Το χαρούπι μπορεί να υποκαταστήσει κάλλιστα τη σοκολάτα και το κακάο στη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία. Μάλιστα στο ψωμί, μπορεί να απαλλάξει από τη γλουτένη στην οποία πολλά άτομα (υπολογίζεται 1:200) παρουσιάζουν ευαισθησία (κοιλιοκάκη). Χρησιμποιείται επίσης για την παρασκευή σακχαρούχου σιροπιού, αναψυκτικών, μαρμελάδων και οινοπνευματωδών ποτών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του χαρουπιού σε σάκχαρα.
Μερικά από τα προϊόντα του χαρουπιού στο εμπόριο είναι: παξιμαδάκια, βουτήματα, θρεπτική μπάρα, κριτσίνια, μπισκότα., χαρουπόσκονη, χαρουποκαφές, χαρουπόμελο, χαρουπάλευρο., βαλσάμικη σάλτσα με χαρουπόμελο, σοκολάτα ρόφημα χαροουπιού, σαπούνι χαρουπιού ή και με αλόη, μαρμελάδα, καθώς και μακαρόνια πέννες και μακαρόνια στριφτά. Σπουδαίο πλεονέκτημα των προϊόντων του χαρουπιού είναι ότι έχουν βάση το χαρούπι, το οποίο αποτελεί ένα γνήσιο βιολογικό προϊόν της φύσης, αφού οι χαρουπιές μας ούτε ψεκάζονται ούτε λιπαίνονται.
Η καλλιέργεια της χαρουπιάς, η οποία έφθινε και εγκαταλείπονταν επί σειρά ετών, μπορεί και πρέπει να πάρει σοβαρή θέση στη συμπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος στον τόπο μας. Μετά από μελέτη και επιλογή να αναζητηθούν και να πολλαπλασιαστούν κατάλληλοι «κλώνοι» χαρουπιάς, πλούσιοι σε σάκχαρα και οφέλιμα συστατικά. Έτσι η χαρουπιά θα συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή, στο περιβάλλον αλλά και σην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.
*Ομιλία στην ετήσια οικογενειακή εκδήλωση στα Σελλιά Αποκορώνου
**Ο Στέλιος Μιχελάκης είναι Γεωπόνος και π. Δήμαρχος Βάμου
Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και απηύθυναν χαιρετισμό:
Ο πανοσιολογιότατος Ηγούμενος Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Καρυδίου κ. Ιερεμίας, η π. Βουλευτής κ. Β. Βαγιωνάκη, ο π. Δήμαρχος Βάμου κ. Λ. Λιματζάκης, η Αντιδήμαρχος κ. Α. Μπενάκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κ. Σταυρουλάκης, ο Αρχαιολόγος κ. Μ. Ανδριανάκης, από την Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου η κ. Μ. Χατζηδάκη και ο κ. Μ. Βαλσαμάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεροχωρίου κ. Μαριακάκης.
Για τη μη προσέλευση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γ. Ξυρουχάκη ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Ν. Καντεράκης ανέφερε ότι απουσιάζει λόγω υποχρεώσεων και συνέχισε:
Τιμή και χαρά για τα χωριά μας η εκλογή του κ. Γ. Ξυρουχάκη ως Δημοτικού Συμβούλου στο Δήμο μας. Είναι ο τελευταίος Πρόεδρος της Κοινότητας Σελλιών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, με την καλή συνεργασία με το Δ.Σ. του Σωματείου Σουριανών Σελλιανών Λικοτιναριανών Αττικής, έγιναν πολλά έργα στην Κοινότητα. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι βοήθησε ως Κοινοτάρχης στην έναρξη και καθιέρωση αυτής εδώ της εκδήλωσης. Είναι ο πρώτος Δημοτικός Σύβουλος που εκλέγεται από τα χωριά μας, από τη δημιουργία του Δήμου Αποκόρωνα. Θερμά Συγχαρητήρια!
Μετά τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς παρατέθηκε, όπως κάθε χρόνο, γεύμα με νηστίσιμα καλολοΐδια και καλό κρασί. Λάμπρυνε την εκδήλωση με το πρόγραμμα που παρουσίασε το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Χανίων «Ο Ψηλορείτης» του κ. Κ. Μπούτζουκα. Κέφι και χαρά πρόσφερε στη διασκέδαση μαζί με το συγκρότημά του ο εξαίρετος, ταλαντούχος λυράρης και δάσκαλος μουσικής κ. Κ. Γιαννουλάκης, ο οποίος παίζει και διδάσκει δέκα και πλέον μουσικά όργανα. Το ΔΣ του Σωματείου ευχαριστεί την ΕΤΑΝΑΠ για την προσφορά νερού, τις ναυτιλιακές εταιρείες MINOAN LINES και SEA JETS για την προσφορά εισιτηρίων, προκειμένου να τεθούν σε λαχειοφόρο αγορά κατά την εκδήλωση, το Δήμο Αποκόρωνα και ιδιαίτερα την Αντιδήμαρχο κ. Α Μπενάκη καθώς και τους Συλλόγους Βάμου και Κεφαλά για τη βοήθειά τους.
Ονόματα και στοιχεία για τους πρώτους μετανάστες θα δημοσιευτούν σε επόμενο φύλλο.
Νίκος Γ. Καντεράκης
Πρόεδρος Σωματείου
Σουριανών
Σελλιανών
Λικοτιναριανών