Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Η χειρουργική επέμβαση παρατείνει τη ζωή ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Thoracic Surgery, η χειρουργική επέμβαση δίνει παράταση ζωής σε ηλικιωμένους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα από τρεις πηγές [The Society of Thoracic Surgeons (STS), General Thoracic Surgery Database (GTSD), Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS)] και -όπως ανέφεραν- ο συνδυασμός των δεδομένων των STS και CMS παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει σε ένα μεγάλο υποσύνολο των ασθενών πέραν των 30 ημερών που υπάρχουν στην εθνική βάση δεδομένων STS των ΗΠΑ.
Από τα 37.009 αρχεία της GTSD που αφορούσαν ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του πνεύμονα, συνδυάστηκαν επιτυχώς με τα στοιχεία της CMS 26.055 αρχεία, παρέχοντας στους ερευνητές πρόσβαση σε ζωτικές πληροφορίες σχετικά με τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα κάθε ασθενούς.
Επιπλέον, οι ερευνητές είχαν στα χέρια τους στοιχεία για το πόσοι ασθενείς χρειάστηκε να ξαναμπούν στο νοσοκομείο και πόσοι να υποβληθούν σε δεύτερο χειρουργείο αλλά και τα ποσοστά μακροπρόθεσμης επιβίωσης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέση επιβίωση μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου του πνεύμονα ασθενών σε αρχικό στάδιο (στάδιο Ι) ήταν 6,7 χρόνια, δηλαδή περίπου 2 χρόνια περισσότερο από ό,τι το ποσοστό επιβίωσης αναφοράς των 5 ετών. Διαπίστωσαν επίσης, ότι το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για επιλεγμένους ηλικιωμένους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα που έλαβαν θεραπεία με χειρουργική επέμβαση ήταν 29,9% για το στάδιο ΙΙΙ και 26,7% για το στάδιο IV.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, η 5ετής επιβίωση των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου 17%, ενώ λιγότεροι από το ήμισυ όλων των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του πνεύμονα επιβιώνουν έως 5 χρόνια.
Τα ευρήματά της μελέτης αυτής κρίθηκαν εξαιρετικά σπουδαία από τους επιστήμονες διότι θα τους παρέχουν πληροφορίες για το μέλλον, στο πως θα πρέπει να εξατομικεύσουν τη φροντίδα προς τη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών οι οποίοι παρουσιάζουν εκτός του καρκίνου και άλλα προβλήματα υγείας λόγω ηλικίας.
Μη ξεχνάμε όπως λένε οι ειδικοί, ότι ο καρκίνος του πνεύμονα αναμένεται να αυξηθεί δεδομένου ότι ο πληθυσμός γηράσκει. Σύμφωνα με στοιχεία, τα επόμενα 35 χρόνια οι ηλικιωμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστούν, από 43 εκατομμύρια το 2012 σε 80 εκατομμύρια.
Ενώ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι από τα 7,6 εκατομμύρια θανάτους από καρκίνο ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, οι 1.370.000 οφείλονται σε καρκίνο του πνεύμονα.
Αναλύοντας τη μελέτη αυτή ο χειρουργός θώρακος και καρδιάς Δρ. Γεώργιος Πολυχρονόπουλος επισημαίνει ότι η νόσος αναπτύσσεται κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών και προκαλείται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ανώμαλων κυττάρων, συνήθως κατά μήκος των αναπνευστικών οδών.
Το κακό όμως, είναι ότι απαιτούνται πολλά χρόνια μέχρι τα συμπτώματα να γίνουν αντιληπτά από τον ασθενή, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση και η θεραπεία της νόσου.
Αναφορικά με τη χειρουργική αντιμετώπιση όπως αναφέρει ο Δρ. Πολυχρονόπουλος, αυτή εξαρτάται από τον ιστολογικό τύπου του καρκίνου, το στάδιο, την ανατομική θέση του όγκου και τη γενική κατάσταση του ασθενούς.
Στις περιπτώσεις που η επέμβαση είναι εφικτή, τότε γίνεται με ελάχιστα επεμβατικές θωρακοσκοπικές τεχνικές για την αφαίρεση των όγκων, τμήματος του πνεύμονα (τμηματεκτομή) ή λοβού του (λοβεκτομή). Και ο λόγος είναι ότι αυτές οι τεχνικές μειώνουν την απώλεια αίματος και τη μετεγχειρητική περίοδο του πόνου, ενώ η επιστροφή στο σπίτι γίνεται συντομότερα από όταν γίνεται ανοικτή επέμβαση.

 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα