Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Οι χώροι του ψυχιατρείου και η προοπτική τους

«Το ψυχιατρείο θα είναι χώρος που θα επισκέπτομαι να βλέπω τις σκουριασμένες αλυσίδες μου»

Γ. Κοκκινίδης (ποιητής και πρώην έγκλειστος του ΘΨΠΧ)

 

Oλοι είχαμε επικροτήσει την πρωτοβουλία του δημάρχου Χανίων όταν προ καιρού είχε προστρέξει να βοηθήσει στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα με τους μετανάστες. Ποιος αλήθεια δεν θα συμφωνήσει ότι η Κρήτη και τα Χανιά θα πρέπει να επιφορτιστούν με την ευθύνη που τους αναλογεί; Είναι όμως μια πράξη αλληλεγγύης αυτή η ενέργεια του δημάρχου ή υπάρχουν “πίσω σκέψεις”;

Συζητούνται ήδη πολλά και στενάχωρα γύρω απ’ το θέμα. Ηδη έχουμε τα πρώτα δείγματα αφού τα Χανιά δεν ευθυγραμμίζονται με τις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης ως προς τον τρόπο “διαχείρισης” των μεταναστών. Οι σύγχρονες αντιλήψεις στο θέμα μιλούν για αποφυγή δημιουργίας “βαριών δομών”, κάτι που προκρίνει ο δήμαρχος, αλλά για εγκατάσταση και απορρόφηση των μεταναστών σε κατοικίες. Ετσι η γκετοποίηση αποφεύγεται και η κοινωνία μπορεί να κερδίσει από την ώσμωση μεταξύ πολιτισμών, κουλτούρας και παραδόσεων. Πρέπει να απορρίψομε την εργολαβική εκδοχή της μεταναστευτικής πολιτικής ή την οργάνωση και λειτουργία «υποστηρικτικών δομών και δράσεων» μέσω ΜΚΟ. Κάτι τέτοιο ακυρώνει κάθε έννοια αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Θέτει το πρόβλημα της μετανάστευσης στο πεδίο της ευκαιρίας εκμετάλλευσης και εμπορίας του ανθρώπινου πόνου. Πόσο μάλλον να σχεδιάζεται ο χώρος του ψυχιατρείου για κάτι τέτοιο.

Ο χώρος του ψυχιατρείου από χώρος εγκλεισμού, βασάνων και πόνου για τους εγκλείστους, πρέπει να μετατραπεί σε χώρο εκπαίδευσης και πολιτισμού. Το ψυχιατρείο έκλεισε. Τη μονόπλευρη εκδοχή του στα πλαίσια αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών, αντικατέστησε ένα σύγχρονο σύστημα κοινοτικής φροντίδας -μοναδικό στην Ελλάδα- σε όλη την Κρήτη.

Η αξιοποίηση του παλιού ψυχιατρείου, 15000 τ.μ. κτίσματα και 135 στρέμματα γης στο πλαίσιο επέκτασης και ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Κρήτη, είναι επιτακτική ανάγκη. Το ψυχιατρείο δεν πρέπει να συνεχίσει την ασυλική του λειτουργία -όπως σχεδιάζεται- από τους “πρόθυμους” του Δήμου, αλλά να μετατραπεί σε χώρο εκπαίδευσης και πολιτισμού αποτελώντας όχι σημείο ντροπής για την πόλη, αλλά ευκαιρία ανάπτυξης. Στα συρτάρια του υπουργείου υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη-πρόταση για τη δημιουργία διεθνούς πανεπιστημίου, μέσα από μια αναπτυξιακή κοινοπραξία, υπουργείου, ιδιωτικών κεφαλαίων και ΚοιΣΠΕ Χανίων. Μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να αποσπάσει χρήματα απ’ το Κοινωνικό Ταμείο της ΕΚ.

Η πρόταση υπάρχει στα συρτάρια τους. Ας την ανασύρει η λαλίστατη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Είναι μια πρόταση που είχαμε υποβάλει ως Τομέας Ψυχικής Υγείας Χανίων μαζί με το Μ.Α.Ι.Χ. και τον τότε διευθυντή του Αλκίνοο Νικολαΐδη. Είναι μια πρόταση στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής κοινοπραξίας, ακριβώς όπως πολλές φορές έχει εξαγγελθεί δια στόματος Δραγασάκη. Η πρόταση παραμένει επίκαιρη. Γίνεται στο πλαίσιο της λογικής και του αυτονόητου. Σε μια τέτοια πρόταση θα περίμενε κανείς τον Δήμο συμπαραστάτη και υποστηρικτή και όχι με πρωτοβουλίες που θα μετατρέψουν τον χώρο του ψυχιατρείου ξανά σε χώρο εγκλεισμού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα