Καλεσμένη από τον Δήμο Μετσόβου, που γιόρταζε τα 105 χρόνια από την απελευ-θέρωσή του ,(από Κρήτες αγωνιστές),η Χορωδία Χανίων, ταξίδεψε έως εκεί και παρουσίασε την Καντάτα «Ωδή στον Ελευθέριο Βενιζέλο» σε ποίηση Κ. Παλαμά, Ι. Στρατήγη,Ι. Κωνσταντινίδη και Μ. Μαλακάση, μουσική Γιάννη Μεντζελόπουλου, με σολίστες τις σοπράνο Δέσποινα Δρακάκη και Annika Schueffler,τον τενόρο Γιώργο Ψαρουδάκη, αφηγητή το Μιχάλη Αεράκη και λυράρη το Δημήτρη Βακάκη.
Τη Χορωδία συνόδεψε η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Μεντζελόπουλου.
Η συναυλία που έγινε στον υπέροχο συνεδριακό χώρο του 5/στερου Ξενοδοχείου Grand Forest Metsovo, ήταν συγκλονιστική από κάθε πλευρά.
Η συγκινητική προσέλευση του κόσμου κάθε ηλικίας, η παρουσία Βουλευτών, Περιφερειάρχη, Δημάρχου και άλλων αρχών του τόπου, οι χαιρετισμοί που απευθύν- θηκαν με επίκεντρο τον μεγάλο Ενθάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, που ήταν στο επίκεντρο των εορτασμών, οι μαντινάδες γι’ αυτόν που διαβάστηκαν από νέες με τοπική ενδυμασία…
Η εξαιρετική ομιλία-αναφορά της κ. Χανιωτάκη-Σμυρλάκη, εκπροσώπου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος που εντυπωσίασε. Η σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας (30 μουσικοί) από τα Γιάννενα,με τη Χορωδία από τα Χανιά ήταν μοναδική, συγκινητική και επιτυχημένη.
Η διεύθυνση του όλου σχήματος παραχωρήθηκε από το μαέστρο της Ορχήστρας Φοίβο Παπαδόπουλο στον Γιάννη Μεντζελόπουλο.
Αυτό όμως που συγκλόνισε πραγματικά τους πάντες ήταν όταν άρχισε να παίζει η Ορχήστρα,να τραγουδεί η Χορωδία και να απαγγέλει ο αφηγητής τους υπέροχους υμνητικούς στίχους των ποιητών, καθώς και το μοναδικό τραγούδι από τους σολίστες
Όλοι οι ακροατές ενθουσιάστηκαν, συγκινήθηκαν και με κάθε τρόπο εκδήλωναν τα συναισθήματά τους, αφού μάλιστα για πρώτη φορά έβλεπαν και άκουγαν στο Μέτσοβο τέτοιου είδους μουσική.
Το αποκορύφωμα ήταν όταν ο μαέστρος Γ. Μεντζελόπουλος, τελειώνοντας είπε ότι θέλει να τους προσφέρει ένα δώρο αντί για ευχαριστώ.Ήταν ένα μικρό μουσικό κομμάτι που έγραψε ο ίδιος βασισμένο πάνω σε παραδοσιακή Ηπειρώτικη μελωδία.
Η βραδιά έκλεισε με τους επίσημους, τους μουσικούς και τους χορωδούς σε μια ωραία ταβέρνα όπου πέρασαν όλοι μαζί ένα αξέχαστο βράδυ.
Αυτά όσον αφορά τη μουσική εκδήλωση.
Όμως η Χορωδία έζησε πολλές στιγμές συγκίνησης στον πανέμορφο τόπο με τους υπέροχους κατοίκους.
Στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία,όπου σκοτώθηκε ένας από τους Κρήτες οπλαρχη-γούς, ο Στ. Κλειδής, και που υπάρχει μνημείο και γίνεται επιμνημόσυνη δέηση πα-ρουσία όλων των αρχών, έγινε κατάθεση στεφάνων, παιδιά Δημοτικού απήγγειλαν μαντινάδες για τους ήρωες που σκοτώθηκαν εκεί και μέλη της Χορωδίας μας τραγούδησαν συνοδεία της λύρας το ριζίτικο «Σε Ψηλό Βουνό…»
Η επίσημη μέρα του εορτασμού, 31 Οκτωβρίου, ξεκίνησε με λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην πλατεία του χωριού(εκκλησία του 15ου αιώνα με υπέροχα ξυλόγλυπτα και εικόνες, όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία κατά την απε-λευθέρωση). Αρκετοί χορωδοί μας έψαλαν κατά τη θεία Λειτουργία.
Παιδιά κάθε ηλικίας, άγόρια και κορίτσια καθώς και ηλικιωμένοι άνδρες και γυναί-κες γέμισαν την εκκλησία, ντυμένοι με την υπέροχη τοπική ενδυμασία.
Εκεί έγινε και η δοξολογία και στη συνέχεια, όλοι μαζί παρήλασαν μέχρι τη θέση που ήταν οι προτομές των Κρητών οπλαρχηγών Στ. Κλειδή και Εμμ. Μπαλαντίνου που πρωταγωνίστησαν στην απελευθέρωση του Μετσόβου.
Όλοι ζήσαμε εκεί μια μοναδική εμπειρία.Ακούστηκαν μαντινάδες, τραγούδια, μοιρολόγια, έγιναν πολλές καταθέσεις στεφάνων και στο τέλος η λύρα του Δ.Βακάκη συνόδεψε το ριζίτικο που με μεγάλη συγκίνηση τραγούδησαν κάποιοι χορωδοί «Παι-διά κι είντα γινήκανε του κόσμου οι γι’ αντρειωμένοι…»
Στο τέλος όλοι: άνδρες,γυναίκες,παιδιά, ντυμένοι με τις τοπικές στολές και όποιος άλλος ήθελε,πιάστηκαν σε χορό γύρω από το παρκάκι των ηρώων. Αυτά όσον αφορά τις εκδηλώσεις μνήμης.
Ομως το Μέτσοβο είναι ένας τόπος μοναδικός, υπέροχος. Σκαρφαλωμένο στις πλα-γιές της Πίνδου, σε υψόμετρο πάνω από 1100 μέτρα, κατάφερε να αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς και να είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση.
Τί να πρωτοαναφέρω;Τα υπέροχα κτίσματα, που διατηρούν παραδειγματικά την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική; Την καθαριότητα; Τα παρκάκια που είναι γεμάτα αγάλμα-τα και προτομές; Την επιμονή τους για την προβολή της παράδοσης που καθημερινά παραδίδει μαθήματα; Μέσα στα σπίτια με τα υφαντά και τα κεντήματα, στη διατροφή με τα παραδοσιακά φαγητά και αρτοποιήματα και πολλά άλλα.
Αυτό όμως που εκπλήττει είναι η συντήρηση των παλαιών αρχοντικών, η πινακοθή-κη με μοναδικούς πίνακες ( Λύτρα, Ιακωβίδη, Βολανάκη, Εγγονόπουλου, Παρθένη). Δύο υπέροχα λαογραφικά μουσεία με ανεπανάληπτα εκθέματα…
Νιώσαμε πολύ μεγάλη θλίψη που εμείς στην πόλη μας δεν καταφέραμε ακόμα να αποκτήσουμε ένα λαογραφικό μουσείο και να στεγάσομε τον πλούτο που βρίσκεται στα μπαούλα και τις αποθήκες τόσα χρόνια…
Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν ακόμα το υποδειγματικό σύγχρονο τυροκομείο καθώς και το οινοποιείο κ.ά.
Αφησα τελευταίο το ανθρώπινο στοιχείο. Γι’ αυτό τί να πει κανείς; Για τους Μεγά-λους Εθνικούς Ευεργέτες ( Μιχ. Τοσίτσας,Γ. Αβέρωφ, Γ. Στουρνάρας κ.ά.) ή για τους σύγχρονους ανθρώπους που κρατούν το Μέτσοβο σ΄αυτή την περίοπτη θέση ώστε να χαρακτηρίζεται «το διαμάντι της Πίνδου»;
Άνθρωποι ζεστοί, φιλόξενοι, που διατηρούν και ζουν καθημερινά στην Παράδοση σε αντίθεση με πολλούς άλλους τόπους της Χώρας που η Παράδοση είναι μόνο φολκλορ.
Στο άκουσμα της Κρήτης και του Κρητικού συμπεριφέρονται σαν να συναντούν πολύ στενούς συγγενείς τους.
Πολύ μεγάλη έκπληξη ήταν για όλους μας οι εξαιρετικές τιμές που αποδίδουν στους προγόνους μας, απελευθερωτές του Μετσόβου, όταν μάλιστα έχουν περάσει 105 χρόνια.Ιδιαίτερα όταν μάθαμε ότι όλες οι βαθμίδες της Εκπαίδευσης ασχολήθη-καν τον τελευταίο καιρό με τη συμβολή των Κρητών μαχητών και τον Ελευθέριο Βε-νιζέλο στους αγώνες της περιοχής.
Άπειρες ευχαριστίες προς όλους όσους εργάστηκαν γι’ αυτή τη συνάντηση: Το Δήμο Μετσόβου, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Π.Ε.Δ. Ηπείρου, το Χορευτικό Σύλλο-γο Μετσόβου, γιατί υπήρχε τόση ζεστασιά και αγάπη που μας συγκίνησε βαθύτατα και ένα μόνο ευχαριστώ δεν θα έφτανε…
Ευχαριστούμε ακόμα το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέ-λος για την παρουσία και συμβολή του σ΄αυτήν την εκδήλωση, το Σύνδεσμο για τη Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη που ενεργά συμμετείχε σ΄όλη τη διοργάνω-ση καθώς και τις Ναυτιλιακές Εταιρείες ΑΝΕΚ LINES και BLUE STAR FERRIS για τη σοβαρή στήριξη που παρείχαν για την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού.
Τέλος θερμά συγχαρητήρια στον ακούραστο συνθέτη και Μαέστρο της Χορωδίας Γιάννη Μεντζελόπουλο, στους σολίστες Δέσποινα Δρακάκη, Annika Schueffler, τον τενόρο Γιώργο Ψαρουδάκη, τον αφηγητή Μιχάλη Αεράκη, τον λυράρη Δημήτρη Βακάκη και τους ακούραστους Χορωδούς γιατί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και πρόβαλαν τον τόπο και τον πολιτισμό του.
Τελειώνοντας θα πρότεινα στο Δήμο μας, την Αντιπεριφέρεια, την Περιφέρεια ή όποιον άλλον να βοηθήσει ώστε να επαναληφθεί η «Ωδή στον Ελευθέριο Βενιζέλο» και στην Κρήτη…
Καλή Αντάμωση
Συγχαρητήρια για το άρθρο κα Χαρωνιτη!!! Διαβάζοντας το εσάς είχα στο μυαλό μου!!! Συγχαρητήρια και πάλι για την πολύ ωραία καντατα!!! Προσφέρατε μαγικές, παραμυθενιες στιγμές στο κοινό του Μετσόβου!!!