Το θέμα που απασχολεί τον κόσμο σήμερα, χωρίς υπερβολή είναι ο Covid-19. H πανδημία αναστάτωσε την οικουμένην και ολόκληρος ο πλανήτης εξαρτάται κυριολεκτικά απ’ αυτήν. Τα ταξίδια, περιλαμβανομένων και των επαγγελματικών, ελαττώθηκαν δραματικά. Οι συναντήσεις γίνονται πλέον διαδικτυακά, το ίδιο και συνέδρια μέχρι απλές επαγγελματικές υποχρεώσεις. Τέτοιαν κατάσταση ο κόσμος δεν έχει ξανασυναντήσει από την εποχήν της Ισπανικής Γρίπης του 1918-1920.
Στα περισσότερα μέρη του κόσμου υπάρχει μια μεγάλη έξαρση της πανδημίας, το ίδιο και στην Ελλάδα και τη Κύπρο. Οι αριθμοί των κρουσμάτων έχουν εκτιναχτεί και οι θάνατοι δυστυχώς πληθαίνουν. Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση και τα lockdowns είναι συνήθη σχεδόν παντού.
Άρχισε όμως τελευταία να φαίνεται σαν ελπίδα η λύση των εμβολίων. Μιλάμε για εμβόλια που σε πολλές χώρες του κόσμου είναι έτοιμα προς χρησιμοποίηση στους πολίτες τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο π.χ. μιλά για έναρξη των εμβολιασμών μέσα στο Δεκέμβρη.
Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με τα εμβόλια και θα προσπαθήσομε απλά να δώσομε ορισμένες απαντήσεις. Υπάρχουν πολλά υποψήφια εμβόλια, περίπου 48 προς το παρόν, όπως ανακοίνωσε στις 12 Νοεμβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Απ’ αυτά όμως λίγα είναι για χρήση τώρα, όπως το Αμερικανο-γερμανικό εμβόλιο Pfizer/BioNTech, το Αμερικανικό εμβόλιο της εταιρείας Moderna και το Ρωσικό εμβόλιο Spoutnik-V.
Όπως είναι τα πράγματα με την πανδημία τα εμβόλια, τα οποία περνούν σε τρεις φάσεις προτού είναι έτοιμα, αν είναι έτοιμα προς χρήση, ετοιμάσθηκαν πολύ γρήγορα. Συνήθως τα εμβόλια χρειάζονται περίπου 10 χρόνια για να προετοιμαστούν. Σ’ αυτή τη περίπτωση εκατομμύρια ευρώ και δολάρια διατέθηκαν από ορισμένες χώρες και οργανισμούς Κρατών όπως η ΕΕ και αυτό βοήθησε στη γρήγορη παρασκευή τους. Ο κόσμος ή ορισμένοι πιστεύουν ότι με το εμβόλιο θα τελειώσει η επιδημία του Covid-19. Αυτό βέβαια δεν είναι αληθές, όπως δήλωσε και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. Όλες οι προφυλάξεις πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνονται και μετά τη χορήγηση του εμβολίου (βλ. π.χ. Mathilde Damge, κ.α., «Combien de vaccins?…», Le Monde, 2 Decembre, 2020).
Η ερώτηση μετά είναι: πόσο είναι σίγουρο το εμβόλιο; Ορισμένα εμβόλια δηλώνουν ότι προστατεύουν κατά 95% 28 μέρες μετά τη πρώτη δόση και στους πέραν των 65 ετών 94%. Αυτό είναι το εμβόλιο της Pfizer (Le Monde, ενθ.). Το εμβόλιο της Moderna δηλώνει προστασία 94,5% και άλλα εμβόλια αναλόγως. Επίσης όπως όλα τα εμβόλια εναντίον
διαφόρων ασθενειών πρέπει να έχουν και αυτά παρενέργειες, μερικοί δέ μιλούν για σοβαρές παρενέργειες.
Άλλη ερώτηση, η οποία εμφανίζεται συχνά, είναι αν τα εμβόλια θα είναι υποχρεωτικά. Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τις υπεύθυνες αρχές. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις κάποιο να κάνει κάτι που δεν θέλει, από την άλλη μεριά, δεν είναι θέμα μόνο προσωπικό αλλά και όλης της κοινωνίας.
Πολλά άλλα προβλήματα προκύπτουν από τα εμβόλια, η τιμή των εμβολίων, η μεταφορά και η αποθήκευσή των, η επάρκειά τους. Όσον αφορά τις πλούσιες χώρες φαίνεται ότι έχουν πάρει τα μέτρα για τη προμήθεια στους πολίτες τους. Για τις αναπτυσσόμενες χώρες λαμβάνονται μέτρα φαίνεται και γι’ αυτές από διεθνείς κυρίως οργανισμούς.
Σχετικά με τη παροχή των εμβολίων στις περισσότερες χώρες σχεδιάζεται να δοθούν πρώτα στις ευπαθείς ομάδες καθώς επίσης και στους επαγγελματίες που είναι στη πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του ιού. Υπάρχει επίσης ένα άλλο θέμα: η θετική ή όχι επίδραση του εμβολίου πάνω στους ηλικιωμένους, ή στα πρόσωπα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.
Όλα αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που διαφαίνονται στο θέμα της πανδημίας και στη καταπολέμησή της. Ας ελπίσομε ότι η πρόοδος της επιστήμης μαζί με τη βοήθεια του κόσμου θα μπορέσουν στο τέλος να επιβληθούν αυτής της μάστιγας.
*Ο δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι δικηγόρος,
πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος