Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Η Deutsche Bank σε διακανονισμό με το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

To πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων που επέβαλε στην Deutsche Bank (DB) το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για παραπειστική πώληση τιτλοποιημένων δανείων αποκαλύφθηκε από τη Wall Street Journal στα μέσα Σεπτεμβρίου, επανέφερε δυσάρεστες αναμνήσεις από την κατάρρευση της Lehman Brothers και έθεσε σε δοκιμασία τη γερμανική κυβέρνηση, ενόψει των εθνικών εκλογών. Στο σενάριο για παροχή οικονομικής βοήθειας από την κυβέρνηση έναντι απόκτησης ενός ποσοστού της DB, το Βερολίνο δείχνει εξαιρετικά διστακτικό έπειτα από τη σκληρή στάση που έχει τηρήσει στο θέμα της κρατικής στήριξης των κυπριακών τραπεζών το 2013 και των ιταλικών στις μέρες μας. Η άρνηση της Αγκελα Μέρκελ να ζητήσει το γερμανικό κράτος μείωση του προστίμου-μαμούθ, όπως υποστήριξε το Focus προ δύο εβδομάδων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters την Πέμπτη για «επαφές σε όλα τα επίπεδα» μεταξύ Αμερικανών και Γερμανών αξιωματούχων.

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να έχει καταλήξει η DB σε διακανονισμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, έως και 5 δισ. ευρώ, όσο είναι δηλαδή οι προβλέψεις για τις νομικές δαπάνες της Deutsche Bank το 2016. Εχοντας αποθέματα σε ρευστό 220 δισ. ευρώ, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι όλα τα σενάρια περί κατάρρευσης μιας εκ των μεγαλυτέρων διεθνών συστημικών τραπεζών είναι υπερβολικά.

Θεωρούν πως, όταν κλείσει ο φάκελος αυτής της υπόθεσης, η DB θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή στην πώληση μονάδων της για να αναπληρώσει τα κενά στην κεφαλαιακή της επάρκεια. Αυτήν την εβδομάδα ανήγγειλε την περικοπή 1.000 ακόμη θέσεων εργασίας στη Γερμανία, στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχει εκπονήσει, μετά τις 9.000 απολύσεις που έγιναν πέρυσι.

Ομως η πολιτική και η οικονομική αβεβαιότητα παίζουν κομβικό ρόλο για το μέλλον μιας τράπεζας που στο παρελθόν βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλων. Προ ολίγων ημερών ήρθαν πάλι στο φως της δημοσιότητας τα δάνεια που χορήγησε στη Monte dei Paschi di Siena και σε άλλες τράπεζες, τα οποία παρουσίασε ως «λιγότερο ριψοκίνδυνα» στους ισολογισμούς της. Εχοντας δαπανήσει κάποια δισ. ευρώ σε συμβιβασμούς για διάφορα σκάνδαλα, η DB ανακοίνωσε ζημίες 6,8 δισ. ευρώ το 2015, ενώ η ονομαστική αξία των παραγώγων στους ισολογισμούς της ανέρχεται στα 52 τρισ. ευρώ. Δεν θα πρέπει να απορεί κανείς που το ΔΝΤ τον Ιούνιο αναφέρθηκε σε αυτήν κατονομάζοντάς την ως «η πιο επικίνδυνη συστημική τράπεζα». Τον ίδιο μήνα η DB απέτυχε στα stress tests της Fed. H DB είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα στο Λονδίνο και το Brexit θέτει εν αμφιβόλω το 10% των εσόδων της από τη Βρετανία. Αυτήν την εβδομάδα η μετοχή του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού έφτασε στα 12 ευρώ, λόγω της αισιοδοξίας για επίτευξη συμβιβασμού με τις ΗΠΑ, πλην όμως βρίσκεται στο 10% της αξίας που είχε το 2007. Πολλοί αναρωτιούνται πότε, επιτέλους, θα κλείσει ο κύκλος των προστίμων με αφορμή την κρίση του 2008, όταν υπάρχουν φήμες ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ετοιμάζεται να επιβάλει ανάλογα πρόστιμα στην Barclays, στην Credit Suisse, στη Royal Bank of Scotland, στη UBS και στην HSBC.

 

ΠΗΓΗ:  kathimerini.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα