Το Τ.Ε.Ι. Χανίων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, παρουσίασαν ένα «πρωτοποριακό σύστημα» αντιμετώπισης του επάρατου εχθρού της ελιάς, του δάκου. Το σύστημα αυτό ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή τεχνικών και μέσων της γεωργίας ακριβείας στη συμβατική και όχι μόνο γεωργία, πράγμα που είναι πολύ επιζητούμενο. Το σύστημα περιλαμβάνει δύο άξονες. Την παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου στον ελαιώνα με ειδικές αυτόνομες τροποποιημένες δακοπαγίδες τύπου Mc Phall και τον πλήρη έλεγχο των διενεργούμενων δολωματικών ψεκασμών. Η τηλεπαρακολούθηση των διαλαμβανόμενων στους δύο αυτούς άξονες θα γίνεται με διαδικτυακό σύστημα.
Για την εφαρμογή του συστήματος κάθε δακοπαγίδα θα καλύπτει τις δακοσυλλήψεις έκτασης 1.000 ελαιοδέντρων. Μέσα σ’ αυτή θα υπάρχει μικροκάμαρα με μπαταρία, κάρτα μνήμης sd και συσκευή κινητής τηλεφωνίας (GSM module) για τη φωτογράφιση ανά πάσα στιγμή του αριθμού των δάκων και τη μεταφορά του υλικού στον κεντρικό server. Από την άλλη μεριά για τον έλεγχο των ψεκασμών θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα του Τ.Ε.Ι., στο οποίο ο γεωργικός ελκυστήρας θα διαθέτει πέραν του βασικού και ειδικό εξοπλισμό από μαγνητικό διακόπτη, ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα υψηλής ακρίβειας, μετρητή ροής και ειδικό σύστημα μεταφοράς στον κεντρικό server.
Πραγματικά το σύστημα αυτό είναι μεγαλεπήβολο και επιτρέπει την παρακολούθηση του δακοπληθυσμού και του ελέγχου της διενέργειας των δολωματικών ψεκασμών από μια καρέκλα!!! Στις Η.Π.Α., που αρέσκονται με τους αριθμούς, η πρώτη φροντίδα είναι να προσαρμόσουν τα δεδομένα ενός σύγχρονου και πρωτοποριακού συστήματος στην πράξη. Για παράδειγμα θα απαντήσουν στο πρώτο ερώτημα, ποιο θα είναι το κόστος. Ο Νομός Χανίων έχει 7.321.000 ελαιόδεντρα. Δηλαδή θα χρειαστούν για την παγίδευση των ελαιώνων 7.231 τροποποιημένες παγίδες με τον ολοκληρωμένο εξοπλισμό τους. Για τις ελαιοκομικές εκτάσεις της χώρας ο αριθμός των παγίδων αυτών αγγίζει τις 140.000. Ακόμα αν επιμερίσουμε σε κάθε συνεργείο υποθετικά 100. 000 ελαιόδεντρα τότε θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμοι 73 γεωργικοί ελκυστήρες εξοπλισμένοι, όπως το απαιτεί το σύστημα.
Μακάρι η Πολιτεία να ενστερνιστεί αυτό το σύστημα και να το προωθήσει ανάλογα. Όμως υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που πρέπει να εξεταστούν από την ερευνητική ομάδα. Κάθε πότε για παράδειγμα θα γίνεται ο καθαρισμός των δακοπαγίδων του συστήματος; Αν γίνεται κάθε εβδομάδα, τότε θα χρειαστεί πάλι ο παγιδοθέτης. Η εξέταση της γονιμότητας των θηλυκών δάκων είναι βασικό στοιχείο καθορισμού της έναρξης των δολωματικών πληθυσμών. Πώς θα γίνονται από τον υπεύθυνο τεχνικό σύμβουλο; Εκτός και αν, όπως συμβαίνει σήμερα, αυτό το πολύτιμο στοιχείο αγνοηθεί. Στις περιόδους που ο δακοπληθυσμός δεν ελκύεται από τις δακοπαγίδες γίνονται ειδικές καταρρίψεις για να διαπιστωθεί η παρουσία του. Κι αυτή η εργασία θέλει τον υπεύθυνο τεχνικό σύμβουλο να είναι στο χωράφι. Η πορεία της δακοπροσβολής γίνεται, αν εφαρμόζεται σωστά η δακοπροστασία, με εβδομαδιαίες τοπικές και μηνιαίες δειγματοληψίες από τον παγιδοθέτη και εξετάζεται το δείγμα από τον τεχνικό σύμβουλο. Τέλος πως θα ελέγχονται οι ακροβολιστές- ψεκαστές που μεταβαίνουν στις δύσβατες ελαιοκομικές περιοχές και διενεργούν δολωματικούς ψεκασμούς με επινώτιο ψεκαστήρα;
Το άρθρο αυτό δεν αποσκοπεί στην απογοήτευση της ερευνητικής ομάδας. Απλά επιχειρεί να τη βοηθήσει για την βελτιστοποίηση του συστήματος για μια ολοκληρωμένη δακοπροστασία. Μακάρι να βρεθεί η καλλίτερη λύση για μια διαδικτυοποίηση της αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς.
*γεωπόνος, ερευνητής
Η δουλεια τής Πηνελόπης δεν πήγαινε χαμένη,,,,,,,,
Ολο το καλοκαίρι σκυμένοι εις το Χ3000 μικροσκόπιο να ελέγχωμε τη γονιμότητα,,,,,,,,,,,,,