Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Η διαδρομή του Μιχαήλ Δέφνερ στα Σφακιά

Ξαναζωντανεύει το Σαββατοκύριακο η διαδρομή του Μιχαήλ Δέφνερ με τον γιό του Όθωνα στην Δυτική Κρήτη στην εκδήλωση με τίτλο “Μνήμη και Προοπτική – από τον Άγιo Παύλο, στην Αγιά Ρουμέλη και στις Πόρτες” το Σάββατο 24 Οκτ. στο Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης και την Κυριακή 25/10/2020 στην εκδρομή του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, 100 χρόνια μετά το οδοιπορικό του συγγραφέα του βιβλίου “Οδοιπορικαί Εντυπώσεις από τη Δυτικήν Κρήτην’’ το 1918, επαναλαμβάνεται η πρωτοβουλία του ΤΕΕΤΔΚ και του ΕΟΣ Χανίων δια των προέδρων τους Σπύρου Σοφιανού και Σταύρου Μπαδογιάννη, υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Χανίων και του Δήμου Σφακίων.
Προσωπικά απολαμβάνω πραγματικά τον ρόλο της συντονίστριας της εκδήλωσης όχι μόνο γιατί προλογίζω αξιόλογους ομιλητές όσο και τον πρόσθετο λόγο ότι στο μακρινό 1918 ο Μιχαήλ Δέφνερ στην Αράδενα Σφακίων φιλοξενήθηκε στο σπίτι των προπαπούδων μου Θοδωρή και Μαρίας Κοπάση όταν ο παππούς μου Νίκος Κοπάσης ήταν ενός έτους.
Καθηλωτικά με την γλαφυρότητά τους και αυτή καθ’ αυτή την πληροφορία που εμπεριέχουν, τα αποσπάσματα του βιβλίου που δίνουν την ευκαιρία για την συζήτηση και τα θέματα των εισηγήσεων των ομιλητών.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται λοιπόν στον βιβλίο με την διατύπωση του συγγραφέα: «Εις τας 3 και 25 εφύγαμεν από τον Αγ Παύλον. Στες 4 και 40 εφτάσαμεν εις την Αγίαν Ρουμέλην και εμπήκαμεν στο μαγαζί του κ Αναστάσι Κόρκακα. Ακριβώς στις 5 εξερράγη φοβερά κατεγίς με συνεχείς αστραπάς και βροντάς και με βροχήν ραγδαιοτάτην, θέμα μεγαλοπρεπέστατον παρά την είσοδο του φαραγγιού. Εις τας 5 και 20 έπαυσεν η βροχή. Ευτυχώς δεν ετράβηξε προς βορράν, ει δε μη θα έκλειαν οι Πόρτες από τα νερά, που θα κατέβαινον από το φαράγγι, και θα ήτο επί ημέρας αδύνατον να περάσωμεν. Αφού έπαυσεν η νεροποντή, εκαθίσαμεν πάλιν, απ έξω από το μαγαζί, δια να απολαύσωμεν το μεγαλοπρεπές θέαμα της αγριεμένης θαλάσσης.

Ως τραπέζι δια τον καφέ μας είχαμε μιαν επιτύμβιον στήλην μ 0,65 ύψους και 0,50 πλάτους, των χρόνων των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων».

Στην εκδήλωση θα παρεμβαίνει και θα σχολιάζει ο παλαίμαχος ορειβάτης και αστείρευτος της εξειδικευμένης δημοσιογραφίας Αντώνης Πλυμάκης.

Σε άλλο απόσπασμα από το βιβλίο αναφέρεται: “Άλλο τι με παραξενεύει και με στεναχωρεί… πως συνέβη και έλαβεν ο λιμήν της Τάρρας την ονομασίαν Αγ Ρουμέλη;” που αποτελεί το θέμα της εισήγησης του Δικηγόρου Βασίλη Μαροπάκη -’Ήταν η Αγία Ρουμέλη μία αγία της Εκκλησίας μας;-

Επίσης από το βιβλίο ‘’Πάντως θεωρώ βέβαιον ότι εις την εποχήν των Ρωμαίων θα ήκμαζε η Τάρρα. Οι εντόπιοι και οι κατακτηταί θα εξεμεταλλεύοντο τα δασικά προϊόντα της φάραγγος και των πέριξ βουνών, τους φλοιούς των πεύκων και την ξυλείαν των κυπαρισσιών, την οποίαν κατέβαζαν δια του ρύακος εις την παραλίαν, θα εξεμεταλλεύοντο τα μαλλιά των προβάτων το τυρί το μέλι και το κερί. Αφού τώρα εις την Αγίαν Ρουμέλην είναι καμιά δεκαριά αποθήκαι ξυλείας, φλοιού πεύκων, ρητίνης και δύο μύλοι που κινούνται από το νερό του ρύακος της Σαμαριάς, θα υπήρχον επί Ρωμαίων και διάφορα εργαστήρια, γραφεία, βυρσοδεψεία και θα εξήγοντο εκείθεν τα διάφορα προιόντα’’ -Λιμάνια Ανάπτυξης και επικοινωνίας, Αγ Ρουμέλη και λιμενικά έργα στα Σφακιά- είναι το θέμα για το οποίο θα μιλήσει ο εκπρόσωπος του ΤΕΕΤΔΚ Δημήτρης Βιριράκης Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα ερωτηματικά και η άποψη του συγγραφέα όπως τα διατυπώνει στο βιβλίο ‘’τι απέγειναν όμως όλα αυτά τα ερείπια του πελώριου ναού, τα πολλά και ποικίλα μάρμαρα τα οποία ακριβώς προ 500 ετών είδεν ακόμη ο Μπουονδελμόντι ; Τα επήγεν ο χείμαρος εις την θάλασσαν ; Κατεχώσθησαν από τους άμμους και τας πέτρας που κατεβάζει αεννάως ο χείμαρος; Μετεβλήθησαν εις άσβεστον; Τίποτα από όλα αυτά! Υπάρχουν ακόμη!’’ . Εξίσου προκαλεί το ενδιαφέρον και η εισήγηση της Dr Κατερίνας Τζανακάκη, Αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων με θέμα -Τάρρα: όψεις μιας αρχαίας πόλης, τότε και σήμερα-

Αφού ακολουθήσουμε τους συνειρμούς του συγγραφέα στο απόσπασμα του βιβλίου ‘’Υποθέτω λοιπόν ότι οι αρχιτέκτονες Ηρακλείου Χανίων και Ρεθύμνης οι οποίοι δια τας πολλάς οικοδομάς εχρειάζοντο άπειρον ξυλείαν, κατέφυγον εις τα τότε μεγάλα και πυκνά ακόμα δάση κυπαρισσιών περί την Τάρραν και εντός του φαραγγιού, έκαμαν συνοικισμόν υλοτόμων και πριονιστών εις την Τάρραν και δια την σωτηρίαν της ψυχής αυτών έκτισαν την εκκλησίαν της Παναγιάς – καθολικήν; ορθόδοξον; Από το υλικόν του αρχαίου ναού. Η εκκλησία θα εκτίσθη μεταξύ 1425 και 1500!’’ αναμένονται οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης σύμφωνα με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του Δημήτρη Μιχελογιάννη, Συμβούλου του Περιφερειάρχη Κρήτης στην εισήγησή του που έχει θέμα -Πεζοδρομικές διαδρομές & μνημεία  στην περιοχή του Δήμου Σφακίων-.

Σε άλλο απόσπασμα από το βιβλίο αναφέρεται ‘’Είχα ερωτήσει τον Κόρκακα, αν στο φαράγγι θα ιδούμε αγρίμια. Από πολύ μακρυά ημπορεί να ιδήτε ένα δύο, μου είπεν. Αλλά στο χωριό έχει ένας ένα αγριμάκι 4-5 μηνών που σκοτώθηκε η μάνα του και αυτός το ανέθρεψε από μικρό’’ και στην δίπλα σελίδα έχει σκίτσο του στρεψόκερου και του αγριμιού. Για τις εικόνες, τις φωτογραφίες του Όθωνα Δεφνερ και τα στοιχεία για τους Σφακιανούς και τα Σφακιά που παρατίθενται στο βιβλίο θα μιλήσει ο Ευτύχης Κοπασάκης, Πρόεδρος Ένωσης Σφακιανών Χανίων.

Η εκδήλωση θα κλείσει όπως κάθε χρόνο με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων και τον Πρόεδρο Σταύρο Μπαδογιάννη που θα μιλήσει για την καθηλωτική ομορφιά του τόπου και την εκδρομή της επόμενης μέρας όπως θα σχεδιαστεί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και θα δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΣ Χανίων. Η ομιλία θα έχει θέμα -Πόρτες- Αγ Ρουμελη, ευκαιρίες για αναζωογόνηση στα Σφακιά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα