«H κυβέρνηση μας εξυπηρετεί τη σύγκλιση με την Ε.Ε. » ανέφερε απαντώντας στην πρώτη ερώτηση της διακαναλικής συνέντευξης ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης από το Χανιά συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα θέλει μια ισχυρή φωνή στην Ευρώπη».
Αναφορικά με την άνοδο της άκρα δεξιάς ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «κόμματα στα δεξιά της ΝΔ υπήρχαν και στις εκλογές του 2023, εκτιμώ ότι και τώρα θα έχουν μια αισθητή παρουσία, το ποσό αισθητή θα το δείξουν οι πολίτες με την ψήφο τους. Οι λόγοι της ανόδου της ακροδεξιάς εκλείπουν στην πατρίδα μας και αναφέρομαι στο μεταναστευτικό ζήτημα».
Για το κατά πόσο στο μέλλον η ΝΔ θα μπορούσε να συνεργαστεί με κάποιο από τα κόμματα αυτά ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «δεν μπορούμε να συζητήσουμε να ανθρώπους που επικαλούνται έναν “ψευτοπατριωτισμό” ή “εργαλειοποιούν τη θρησκεία με τρόπο απροκάλυπτο».
Για δείγματα κυβέρνησης που είναι αποτελεσματική παρατηρώντας πως «δεν είμαστε αλάνθαστοι» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρατήρησε ότι «έχουμε μεγαλύτερη αστυνόμευση στις γειτονιές».
Στο ερώτημα για την συνεχιζόμενη ακρίβεια, την ανεργία, αλλά και την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην επαρχία ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής φαίνεται από τη μείωση της ανεργίας και τις επενδύσεις από το εξωτερικό.
Σημείωσε πως οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού αντιμετωπίζονται με διαρθρωτικές παρεμβάσεις αναφερόμενος στο δικαίωμα των συνταξιούχων για εργασία και στις μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες με διακρατικές συμφωνίες. «Η πολιτική μας στο χώρο της εργασίας είναι πολύ επιτυχημένη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια άφησε αιχμές σε βάρος της αντιπολίτευσης ειδικά για το θέμα της μείωση του ΦΠΑ λέγοντας πως «δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός» και πως όποιος το λέει θα πρέπει να αναφέρει ποιους άλλους φόρους θα αυξήσει .
Επισήμανε την πίστη του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει πρωτοβουλίες αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των πολυεθνικών και εξέφρασε την απορία για τη στάση της αντιπολίτευσης και της αριστεράς στο ζήτημα αυτό.
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για αδικαιολόγητη παροχολογία και είπε πως «θέλω το βράδυ των εκλογών η ΝΔ να έχει την ισχυρή νομιμοποίηση να υλοποιήσει το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκε».
Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το «αν το 33% (αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές του 2019) είναι επιτυχία, ποιο είναι το ποσοστό αποτυχίας;» και παρατήρησε πως «οι ευρωεκλογές είναι μια αναμέτρηση με “χαλαρή” ψήφο” και πως “το βράδυ των εκλογών θα κάνουμε μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων».
Τέλος στα 7 ερωτήματα που υπέβαλε το πρωί της Κυριακής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι «για τον κ. Κασελάκη θα του έκανα ένα ερώτημα γιατί δεν έχει καταθέσει ακόμα το πόθεν- έσχες του».
ΤΕΜΠΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Σε ερώτηση για την υπόθεση των Τεμπών έκανε λόγο για «άδικες κατηγορίες για συγκάλυψη. Η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη με 34 κατηγορούμενους και κάποιους από αυτούς είναι προφυλακισμένοι» και ότι η κυβέρνηση διευκόλυνε την δικαιοσύνη ώστε να κάνει πιο γρήγορα τη δουλειά της και πως η δίκη στην Ελλάδα «θα ξεκινήσει σε χρόνο ρεκόρ!» διερωτώμενος αν αυτό είναι συγκάλυψη.
Για τον βαθμό που θα έβαζε στην κυβέρνηση αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια εκτεταμένη τοποθέτηση επισημαίνοντας πως «η αναβάθμιση του είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης με ορίζοντα 4ετίας. Στηρίχθηκε το ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας που όμως προκάλεσε πολλά προβλήματα σε πολλά συστήματα υγείας. Χρειάζεται βοήθεια και στήριξη και στο ανθρώπινο δυναμικό. Γίνονται προσλήψεις, όχι με την ταχύτητα που θα θέλαμε και αυτό έχει να κάνει με τον δομικό τρόπο που λειτουργεί το ΑΣΕΠ και αυτό πρέπει να μας απασχολήσει. Προσλαμβάνουμε όμως γιατρούς και νοσηλευτές και επενδύουμε στον πλήρη εκσυγχρονισμό κτιριακό, μηχανολογικό, ιατροτεχνολογικό. Το βλέπουν οι πολίτες σήμερα ; Όχι! Θα το δουν σε δύο χρόνια; Προφανώς!»
Στη συνέχεια μίλησε για τις προληπτικές εξετάσεις, τις φαρμακευτικές δαπάνες, και σχολίασε πως «για πρώτη φορά υπάρχει μια κυβέρνηση που παίρνει σοβαρά την πρωτοβάθμια υπηρεσία υγείας» λέγοντας πως «είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στον τρόπο διαχείρισης της πρόληψης»
Σε ερώτηση για τη Β. Μακεδονία δήλωσε πως «αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό να αναγνωρίσει ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία. Βεβαίως και θα το θέσω το ζήτημα στη διάσκεψη κορυφής στο ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική».
Για τις γυναικοκτονίες σημείωσε ότι βρίσκεται σε διαδικασία η επιμόρφωση της αστυνομίας και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου προσθέτοντας πως «το σημαντικό είναι πως τώρα οι γυναίκες μιλάνε».
Για την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νέο δικαστικό χάρτη και μίλησε για μια μεταρρύθμιση που «η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω και την υλοποίησε. Είχαμε παρέμβαση και τους κώδικες πολιτικής δικονομίας, δικαστική αστυνομία, οι πρώτοι δικαστικοί αστυνομικοί θα πάνε στα Δικαστήρια τον Σεπτέμβρη όταν το πρώτο ΦΕΚ για τη δημιουργία δικαστικής αστυνομίας είχε βγει επί Όθωνα!»
Σε ερώτηση για το πρόβλημα της κατοικίας στάθηκε στο πρόγραμμα “Σπίτι μου” συμπληρώνοντας πως «η κυβέρνηση έχει πρόθεση να υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” ύψους 2 δις αφού ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη. Δεν είμαι έτοιμος να κάνω εξαγγελία αλλά είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος».
Για το “Αrbnb” η κυβέρνηση προχωράει σε παρεμβάσεις σε περιοχές όπου παρουσιάζονται προβλήματα. Παρατήρησε πως «τα ενοίκια στα Χανιά είναι ακριβά, έχουμε προχωρήσει σε ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες και αυξήσαμε το επίδομα φοιτητικής εστίας».
«Έχουμε ένα σύστημα εκπαίδευσης με πολλούς δασκάλους και καθηγητές για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της νησιωτικότητας» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για θέματα παιδείας, προσθέτοντας πως για τη Γαύδο με τρεις καθηγητές και ψηφιακή υποστήριξη θα μπορεί να προσφερθεί ποιοτική εκπαίδευση στους μαθητές γυμνασιακών τάξεων. Ξεχωριστή ήταν η αναφορά τους στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε θέματα αντιμετώπισης του “μπούλινγκ”.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Σε ερώτηση για τον τουρισμό απάντησε πως «η κατάσταση φέτος είναι καλύτερη από πέρυσι» και ότι «θέλουμε ποιοτικότερο τουρισμό, αν ένα ξενοδοχείο έχει τουρίστες υψηλότερων εισοδημάτων θα αναγκαστεί να πληρώσει καλύτερα τους εργαζόμενους…Η Κρήτη μπορεί να έχει τουρισμό 12 μήνες το χρόνο, πλησιάζουμε αλλά έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε ακόμα».
Στο θέμα της διαχείρισης του νερού έκανε λόγο για «ολιστική μελέτη διαχείρισης του νερού σε επίπεδο όλης της Κρήτης, μέσα από ένα συνολικό πλαίσιο και βλέποντας την Κρήτη ενιαία».
Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για «πειθαρχία στη δόμηση, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια είναι από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε πληρώσει στην Κρήτη το τίμημα της άναρχης δόμησης».
Σε ερώτηση των “Χ.ν.” για το θέμα των πυλώνων υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ ανέφερε πως “θα μιλήσει με τον ΑΔΜΗΕ” και ότι για τα κτήρια στο λόφο Καστέλι πως ” αυτά τα έργα δεν μπορούν να προχωρήσουν αν δεν υπάρχει στήριξη από την τοπική κοινωνία”.
Παρακολουθήστε ζωντανά, από το ΜΑΙΧ, τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών της 9ης Ιουνίου: