Στη Κύπρο είμαστε πάντα συγκεντρωμένοι στα δικά μας και έτσι δεν γνωρίζουμε πολλά, και σημαντικά, θα έλεγα, που συμβαίνουν στο κόσμο. Προς το παρόν ασχολούμαστε με τον κορωνοϊό και βεβαίως το «Κυπριακό ζήτημα».
Υπάρχουν όμως όπως είναι γνωστό πολλά άλλα σημαντικά ζητήματα στο πλανήτη τα οποία δεν είναι γνωστά στον τόπο μας. Ένα από αυτά τα προβλήματα που απασχολούν τη περιοχή μας τώρα είναι και η διαμάχη στην Αιθιοπία.
Η κρίση στην Αιθιοπία άρχισε πριν περίπου ένα χρόνο όταν ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed εκτόξευσε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της περιοχής Tigray. Η κρίση αυξάνετο από τον Ιούνιο όταν μαχητές από τη περιοχή Tigray επανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής και μετά διέσχισαν σε γειτονικές περιοχές. Ο πρωθυπουργός πίστευσεν ότι σε πολύ λίγο καιρό θα εξεδίωχναν τους μαχητές από το Tigray.
Αυτό όμως δεν έγινε και αντιθέτως οι μαχητές κατέλαβαν σημαντικές πόλεις που οδηγούν προς την πρωτεύουσα Addis Ababa (βλ. Awol Allo, “Ethiopia is tearing itself apart”, The New York Times (μαζί με τη Καθημερινή), 13-14 November, 2021, σελ. 1 & 10).
Ο πρωθυπουργός κάλεσε το έθνος εις εγρήγορση και εις κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Παρ’ όλες όμως τις προσπάθειές του δεν μπόρεσε να καταβάλει τους μαχητές Tigray κα τους συμμάχους τους. Η θέση του Abiy Ahmed έχει χειροτερεύσει. Ο άνθρωπος, ο οποίος το 2019, με τη βοήθεια της Δύσης, έλαβε το Νόμπελ ειρήνης είναι τώρα αντικείμενο διεθνούς κριτικής.
Μετά τις αποτυχίες τους η κυβερνητική παράταξη εξέφρασε την επιθυμία της να διαπραγματευθεί με την άλλη πλευρά. Δεν είναι όμως εύκολη η διαπραγμάτευση για μια λύση καθότι οι σχέσεις των δυο πλευρών είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση εφ’ όσον η κυβέρνηση αποκαλεί τους μαχητές Tigray «τρομοκράτες» και εκείνοι αποκαλούν το καθεστώς του Abiy Ahmed «φασίστες» (βλ. Noe Hochet-Bodin et J-Ph. Rémy “Ethiopie: la guerre se rapproche d’Addis-Abeba”, Le Monde, 25 Novembre, 2021, σελ. 3). Από την άλλη μεριά, πρέπει να φθάσουν κάποτε σε μια λύση γιατί αυτό συμφέρει και τις δυο πλευρές αφού υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που σκοτώθηκαν, περισσότεροι από δυο εκατομμύρια οι εκτοπισθέντες και περίπου ένα εκατομμύριο μαστίζονται από την πείνα (The New York Time, οπ. παρ.).
Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο αιματηρός πόλεμος θα λήξει σύντομα για το συμφέρον όλων.
Ο υπερήφανος λαός της Αιθιοπίας με την μεγάλη ιστορία, ευχόμαστε να αντιμετωπίσει τις αιτίες του εμφυλίου πολέμου και να επιστρέψει σύντομα στην ειρηνική ζωή!
Οι Έλληνες αγαπούν την Αιθιοπία!!