Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Η διατροφική αξία του κάστανου

Τα κάστανα είναι ένα αρκετά γνωστό είδος καρπού, από αρχαιοτάτων χρόνων, πολύ ωφέλιµο και γευστικό είδος στον άνθρωπο και καταναλώνεται ωµό ή ψηµένο στον φούρνο ή κάρβουνα, ακόµη και ως γλυκό.

Iστορικά η ονοµασία του κάστανου, κατά τον φίλο του Αριστοτέλη, φιλόσοφο Θεόφραστο το 300 π.Χ, οφείλεται στην πόλη Κασταµονή, πόλη των Κοµνηνών, νοτιοδυτικά της Σινώπης.
Οι Έλληνες αγάπησαν πολύ τον καρπό της καστανιάς και σε βάθος χρόνου διέδωσαν την καλλιέργειά της στους Ρωµαίους.
Τα σηµαντικότερα είδη καστανιάς που καλλιεργούνται είναι η κινέζικη, η ευρωπαϊκή και τα ευρωιαπωνικά υβρίδια που προέκυψαν από διασταύρωση της ευρωπαϊκής καστανιάς µε την ιαπωνική καστανιά. Άλλες ποικιλίες είναι η Marigoule, η Maraval 74, η Bournette και η Vignols.
Τα κάστανα δεν είναι απλώς γευστικά αλλά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί µε πολλά οφέλη για την υγεία και συγκεκριµένα στην καρδιά, στο πεπτικό σύστηµα και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίµα.

1. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Παρά το µικρό µέγεθός τους, τα κάστανα έχουν µεγάλη διατροφική αξία.
Μια ποσότητα 100 γραµµαρίων κάστανων παρέχουν 300 θερµίδες, υψηλή ποιότητα πρωτεΐνης, λίπος,
υδατάνθρακες, φυτικές ίνες 8,1 γραµµαρίων, µέταλλα χαλκό, µαγγάνιο, µαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, βιταµίνες C, Β3, B3, B6.
Σηµειώνουµε ότι τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη και έτσι µπορούν να καταναλωθούν ελεύθερα σε όσους πάσχουν από δυσανεξία σε αυτή.

2. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Αυτά τα αντιοξειδωτικά περιλαµβάνουν βιταµίνη C, γαλλικό οξύ, τανίνες, αλκαλοειδή.
Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων της καρδιάς, πεπτικού συστήµατος, εγκεφάλου, από βλάβες πού προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

3. Συµβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς
Τα κάστανα ωφελούν την καρδιά γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (γαλλικό οξύ, ελλαγικό οξύ), που προστατεύουν την καρδιά από το οξειδωτικό στρες που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών παθήσεων.
Είναι µια καλή πηγή καλίου, καλύπτοντας το 11% των ηµερήσιων αναγκών του οργανισµού. Το κάλιο ως γνωστό συµβάλει στη διατήρηση µιας υγιούς καρδιάς σε ποσοστό 27% και στη ρύθµιση της αρτηριακής πίεσης.

4. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Τα κάστανα αποτελούν µια καλή πηγή φυτικών ινών που ως γνωστό µειώνουν τη δυσκοιλιότητα και προσφέρουν υψηλό αίσθηµα κορεσµού, βοηθώντας γενικά τη λειτουργία της πέψης.

5. Μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίµα
Τα αντιοξειδωτικά γαλλικό και το ελλαγικό οξύ βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίµα και τα οποία περιέχονται στα κάστανα. Εποµένως κάνουν καλό στους διαβητικούς.

6. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
Βοηθούν στην απώλεια βάρους λόγω των περιεχοµένων φυτικών ινών, οι οποίες αυξάνουν την αίσθηση του κορεσµού και µειώνουν τη βούληση για κατανάλωση περισσότερων ποσοτήτων τροφής.

7. Μειώνουν τη φλεγµονή
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, όπως η βιταµίνη C, το γαλλικό οξύ, το ελλαγικό οξύ και διάφορες πολυφαινόλες µπορεί να βοηθήσουν τη µείωση της φλεγµονής γιατί εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες .

8. Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες
Επιστηµονικές έρευνες έχουν δείξει ότι λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν, τα οποία βάλλουν κατά των καρκινικών κυττάρων, µπορεί να βοηθήσουν στην καταστολή και εξάπλωση της νόσου .

*Ο Αναστάσιος Τριποδιανάκης είναι χηµικός, πρώην προϊστάµενος της ∆ιεύθυνσης Εµπορίου Χανίων και της ∆ιεύθυνσης Ανάπτυξης Ρεθύµνης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα