Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Η διατροφική σηµασία των χουρµάδων

Οι χουρµάδες είναι ένα από τα σηµαντικότερα τροπικά φρούτα και προέρχονται από συγκεκριµένους φοίνικες, όπως τον φοίνικα Phoenix dartyliferaL, που απαντάται σε τροπικά κλίµατα, ιδιαίτερα της Νοτιοδυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. ∆ιατίθεται κυρίως ως αποξηραµένοι, ενώ καταναλώνονται και ως φρέσκοι.

Είναι δύο τα είδη χουρµάδων στο εµπόριο, οι κλασικοί µικροί και οι βασιλικοί.

Οι χουρµάδες είναι καρπός που καταναλώνεται από τα αρχαία χρόνια, ιδιαίτερα σε περιοχές της Μεσοποταµίας, που αποτελούσαν βασικό συστατικό της διατροφής των λαών που κατοικούσαν εκεί. Σήµερα η παραγωγή των χουρµάδων αυξάνεται σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ.

Η µεγάλη σηµασία των χουρµάδων οφείλεται στα σηµαντικά συστατικά των, τα οποία τους κατατάσσουν στις υπερτροφές. Γι’ αυτό όταν αναζητούµε να φάµε κάτι γλυκό, είναι προτιµότερο να τρώµε χουρµάδες. Ποια είναι τα συστατικά των χουρµάδων;

Αποτελούνται κατά 70% περίπου από φυσικά σάκχαρα κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε ίσες ποσότητες, που τα κάνει καλή πηγή ενέργειας. Το υπόλοιπο καταλαµβάνεται από πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, µεταλλικά στοιχεία, Κάλιο, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Χαλκό, Φώσφορο και Σίδηρο.

Οι χουρµάδες περιέχουν µικροποσότητα βιταµινών του συµπλέγµατος Β και D.

Να σηµειωθεί µια µερίδα φρούτου αντιστοιχεί σε ένα χουρµά.

Επιδράσεις στην υγεία

Οι χουρµάδες διαχρονικά σε διάφορους λαούς έχουν χρησιµοποιηθεί για πολλούς φαρµακευτικούς σκοπούς, από γαστρεντερικά προβλήµατα µέχρι πυρετό, οίδηµα και βρογχίτιδα.

Οι χουρµάδες είναι πλούσιοι σε πληθώρα φυσικών βιονεργών συστατικών και αντιοξειδωτικών (πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, στερόλες και καροτεινοειδή. Μάλιστα σύµφωνα µε µελέτες έχουν µια από τις υψηλότερες περιεκτικότητες πολυφαινολών µεταξύ όλων των αποξηραµένων φρούτων, λόγω της έκθεσης τους στον ήλιο και ακραίων θερµοκρασιών στις οποίες εκτίθενται σε σύγκριση µε τα φρούτα και αυτή είχε µεγάλη διακύµανση, ανάλογα µε διάφορους παραµέτρους, όπως την ποικιλία, στάδιο ωρίµασης, στάδιο συλλογής του φρούτου, αποθήκευση, την επεξεργασία, τη γεωγραφική θέση και τις συνθήκες του χώµατος.

∆ιατροφική σηµασία των χουρµάδων

1. Χαρίζουν ενέργεια, διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικά σάκχαρα.

2. Τονώνουν τον µεταβολισµό και καθαρίζουν τον οργανισµό από το αλκοόλ, λόγω της µεγάλης ποσότητας φρουκτόζης που περιέχουν.

3. ∆υναµώνουν τα οστά, λόγω της περιεχόµενης βιταµίνης D και των ιχνοστοιχείων µαγνησίου και χαλκού.

4. Ανακουφίζουν τους έχοντες πρόβληµα δυσκοιλιότητας, λόγω των περιεχοµένων φυτικών ινών.

5. Προστατεύουν την καρδιά και το µυϊκό σύστηµα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε Κάλιο.

6. Μειώνουν τις φλεγµονές, λόγω των αντιφλεγµονοειδών ιδιοτήτων τους από το περιεχόµενο µαγνήσιο.

7. Καταπολεµούν την αναιµία, λόγω του περιεχοµένου σιδήρου (1 χουρµάς περιέχει 1mg σίδηρο)

8. Ιδανικό σνακ για όσους επιθυµούν να πάρουν βάρος, λόγω του ότι είναι πλούσιο σε θερµίδες (4 χουρµάδες παρέχουν 270 θερµίδες) και θρεπτικά συστατικά.

9. Είναι φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης. Στη µαγειρική και την καθηµερινότητα µπορεί να χρησιµοποιηθεί στις σαλάτες µε ξηρούς καρπούς και µε ρύζι.

Πηγές

– Επιστηµονικά συγγράµµατα

– ∆ιαδίκτυο

– Επιστ. Κατάρτιση  

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα