Ανακοίνωση σχετικά με την ευλογιά των αιγοπροβάτων και συμβουλές για τους κτηνοτρόφους δίνει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Χανίων.
Όπως αναφέρει αναλυτικά «Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, επισημαίνει στους κτηνοτρόφους τα παρακάτω:
Η ευλογιά του προβάτου είναι πολύ επικίνδυνη και μεταδοτική ασθένεια των αιγοπροβάτων.
Οφείλεται σε ιό πολύ ανθεκτικό στο περιβάλλον που αντέχει από μήνες έως και χρόνια ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται. Διαθέτει μεγάλη μεταδοτικότητα και μεταφέρεται σε αποστάσεις καθώς επιζεί ιδιαίτερα σε ξηρές επιφάνειες.
Η μετάδοση μπορεί να είναι άμεση με την επαφή των ζώων μεταξύ τους ή έμμεση με τα μολυσμένα εργαλεία, ζωοτροφές ή και με αιματοφάγα έντομα. Έτσι π.χ. μόλυνση μπορεί να γίνει με εισπνοή μολυσμένης σκόνης ή από τραύματα του δέρματος. Ο ιός υπάρχει μέσα στις δερματικές αλλοιώσεις αλλά και μέσα στο σάλιο, τις μύξες ή τα κόπρανα.
Η επώαση της νόσου (να μολυνθεί κάποιο ζώο και μέχρι να εμφανίσει συμπτώματα) μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 21 ημέρες.
Τα μολυσμένα ζώα παρουσιάζουν: αδιαθεσία, ανορεξία, ενδεχομένως και πυρετό. Το πρόσωπο μπορεί να παραμορφωθεί (διόγκωση λόγω οιδημάτων) και το τρίχωμα να χάσει τη συνέχεια του («σκοροφαγομένο»).
Στα άτριχα μέρη του σώματος εμφανίζονται δερματικές αλλοιώσεις (κηλίδες, βλατίδες, ερυθρότητα, οζίδια που μοιάζουν με τσιμπήματα εντόμων, φυσαλίδες, φλύκταινες, εφελκίδες, ουλές ανάλογα με το χρόνο της νόσησης).
Τα ζώα μπορεί να παρουσιάζουν ρινικό έκκριμα, δάκρυα στα μάτια, βλέφαρα διογκωμένα και ταχύπνοια.
Για τους παραπάνω λόγους:
• Εξετάζουμε τα ζώα μας κάθε μέρα (κυρίως στο κεφάλι, κοιλιά, μασχάλες, μαστούς, γεννητικά όργανα, εσωτερικά βάσης της ουράς, μέσα από τους μηρούς και γενικά στα άτριχα μέρη του σώματος).
• Αν διαπιστώσουμε κοκκινίλες, σπυράκια, μαύρα κάπαλα, πληγές, μύξες, δάκρυα, ανορεξία, ειδοποιούμε αμέσως τους Δημόσιους Κτηνιάτρους της περιοχής μας και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες τους.
• Αποφεύγουμε να επισκεπτόμαστε άλλες εκτροφές αιγοπροβάτων.
• Δεν δανειζόμαστε εργαλεία, υλικά ή ζώα από άλλες εκτροφές
• Ενημερώνουμε τις κτηνιατρικές αρχές αν διαπιστώσουμε παράνομες ή ύποπτες μετακινήσεις ζώων.
• Ασφαλίζουμε την είσοδο του στάβλου
• Εφαρμόζουμε απολύμανση (με ψεκασμό ή με απολυμαντική τάφρο) τόσο των υποδημάτων όσο και των τροχών-κάτω μέρος του αυτοκινήτου.
Οι προηγούμενες προληπτικές πράξεις είναι ικανές να προασπίσουν την εκτροφή μας από τις περισσότερες μεταδοτικές ασθένειες των αιγοπροβάτων και όχι μόνο από την ευλογιά.
ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ»