Είναι πλέον βέβαιο πως η κυβέρνηση δρομολογεί την άρση των περιορισμών για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Ανεξάρτητα από το εάν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί ιδεολογικά με αυτήν τη μεταρρύθμιση , αυτή θα είναι γεγονός σε λίγα χρόνια από σήμερα.
Θα μου πει βέβαια κάποιος. Τι σχέση έχει αυτή η αλλαγή με τα Χανιά;
Με την άρση των περιορισμών είναι βέβαιο πως μεγάλα και σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα προσανατολιστούν στο να εγκατασταθούν στη χώρα μας. Είναι επίσης βέβαιο πως ο τόπος μας είναι ιδανικός για την φιλοξενία τέτοιων ιδρυμάτων για πολλούς λόγους. Η ύπαρξη αεροδρομίου, το κλίμα, η ασφάλεια, ο πολιτισμός μας και ένα σωρό άλλοι λόγοι κάνουν τα Χανιά το τέλειο μέρος για την εγκατάσταση πανεπιστημίων.
Το θέμα βέβαια δεν είναι τόσο απλό, όσο φαίνεται και απάντηση σε μια υποθετική πρόταση για την εγκατάσταση ενός τέτοιου ιδρύματος σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει. Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού –χρήσεων γης στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου μας, η τεράστια έλλειψη στέγης λόγω της τουριστικής ζήτησης, η δυσκαμψία στην αξιοποίηση ακινήτων που ανήκουν στο ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην αυτοδιοίκηση κάνουν τα πράγματα πολύ περίπλοκα και δύσκολα. Είναι γνωστό πως στην χώρα μας ο σχεδιασμός σχεδόν ποτέ δεν προηγείται από αυτό που γνωρίζουμε πως δρομολογείται και μάλιστα με μεγάλη δυναμική.
Εάν λοιπόν δεν σχεδιάσουμε σήμερα τον τόπο μας για αυτό που πρόκειται να συμβεί σε λίγο, δυστυχώς δεν θα μπορούμε να το διαχειριστούμε αύριο και θα το αντιμετωπίσουμε ως πρόβλημα. Και δυστυχώς για μια ακόμη φορά θα έχουμε χάσει μια τεράστια αναπτυξιακή και όχι μόνο ευκαιρία.
Ας είναι λοιπόν η πρώτη φορά που όλο το θεσμικό σύστημα του τόπου μας θα καθίσει μέσα από ένα διάλογο με χρονοδιάγραμμα να σχεδιάσει και βέβαια να αποφασίσει το πώς θα μπορέσουν τα Χανιά να είναι έτοιμα στην αλλαγή που έρχεται και την οποία θα την δούμε ως ευκαιρία, λόγω της προετοιμασίας που έχουμε κάνει και όχι ως πρόβλημα.
Αρχοντάκης Γρηγόρης
Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων
Πρώην Νομάρχης Χανίων