Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Η Δημοτική Αγορά στο κατώφλι της ανακατασκευής

Η Δημοτική Αγορά, το επιβλητικό κτήριο που δεσπόζει στο κέντρο της σύγχρονης πόλης των Χανίων, είναι πολλά περισσότερα από ένα εμπορικό κέντρο, είναι το κατεξοχήν σύμβολό της.

Όταν εγκαινιάστηκε, τέτοιες ημέρες πριν από 107 χρόνια, η πόλη μας ξεκινούσε την πορεία της από την οθωμανική Ανατολή στην ελληνική Δύση. Η Αγορά οικοδομήθηκε πάνω στην κεντρική πύλη των γκρεμισμένων τειχών και μάλιστα από τα ίδια τους τα υλικά. Και μπορεί σήμερα αυτό να ισοδυναμεί με γκρέμισμα μνημείου, για τα μάτια, όμως, των Χανιωτών της εποχής συμβόλιζε τη νέα πορεία της πόλης. Μόλις τρεις ημέρες πριν ο Βενιζέλος είχε κηρύξει επίσημα την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Πέρα φυσικά από την ιστορία και τους συμβολισμούς η Δημοτική Αγορά αποτελεί και το επίκεντρο της εμπορικής δραστηριότητας της πόλης μας. Φιλοξενεί περισσότερα από 50 καταστήματα που διακινούν μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων της πόλης, ιδιαίτερα στον χώρο των τροφίμων και των παραδοσιακών προϊόντων. Ταυτόχρονα γύρω της έχει αναπτυχθεί ο μεγαλύτερος εμπορικός πυρήνας της πόλης Χανίων, καθώς το εμβληματικό της κτήριο αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς, είναι από τα σημαντικότερα που καλείται να φέρει εις πέρας η δημοτική αρχή και βέβαια η παράταξή μας τη στηρίζει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το κτήριο εδώ και πολλά χρόνια δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και από την εποχή της δημαρχίας Τζανακάκη ανατέθηκε μελέτη για την ανακατασκευή που ολοκληρώθηκε το 2006 επί δημαρχίας Βιρβιδάκη. Όμως έκτοτε, μέχρι που αναλάβαμε το 2014, το θέμα παρέμενε παγωμένο και ένα από τα σημαντικότερα κτήρια για την ταυτότητα και την οικονομική ζωή της πόλης μας κάθε μέρα υποβαθμιζόταν.

Στη δική μας θητεία η ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς υπήρξε βασική μας προτεραιότητα εξ αρχής. Τον Απρίλιο του 2015  ζήτησα από τον τότε υπουργό κ. Σταθάκη να χρηματοδοτήσει με κρατικούς πόρους το έργο λόγω ετοιμορροπίας, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσε να ενταχθεί σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, λόγω του ότι πρόκειται για κτήριο που παράγει έσοδα μέσω μισθώσεων. Ο υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά και έτσι άνοιξε ο δρόμος της αποκατάστασης. Άμεσα ξεκίνησε ο Γολγοθάς της αντιμετώπισης των πολλών προβλημάτων που έπρεπε να επιλυθούν για να φτάσουμε στη δημοπράτηση του μεγάλου αυτού έργου.

Όταν θέλεις να κάνεις ένα μεγάλο δημόσιο έργο πρέπει να σταθμίσεις σωστά πολλές παραμέτρους για να εξασφαλίσεις ένα καλό αποτέλεσμα. Το έργο θα μπορούσε άνετα να ξεκινήσει επι της θητείας μας για την δημιουργία εντυπώσεων χωρίς να λογαριάσουμε τα προβλήματα που θα προέκυπταν από την σωστή έλλειψη προετοιμασίας. Επιλέξαμε όμως τον δρόμο της υπευθυνότητας, δηλαδή να το προετοιμάσουμε σωστά, με τη συμπλήρωση των μελετών που έλειπαν, την επικαιροποίηση της παλιάς πλέον μελέτης, την επιλογή της σωστής διαδικασίας δημοπράτησης για την εξασφάλιση αξιόπιστου κατασκευαστή, την συμφωνία με τους καταστηματάρχες κλπ. και το παραδώσαμε στην νέα διοίκηση μια ανάσα πριν την δημοπράτηση.  Δεν είναι μακριά εξάλλου το παράδειγμα προς αποφυγή του παλιού τελωνείου, που με πολύ κόπο καταφέραμε να παραδώσουμε στην πόλη το 2018 επτά χρόνια μετά που ξεκίνησε.

Στις 4 Δεκεμβρίου του 1913 με το παλιό ημερολόγιο ή στις 17/12 με το νέο, ήταν ο

Ελευθέριος Βενιζέλος εκείνος ο οποίος εγκαινίασε επίσημα τη λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς μετά από μόλις δύο χρόνια εργασιών. Παρά τα περιορισμένα μέσα που είχε στη διάθεσή του ο τότε δήμαρχος Μουντάκης, χρειάστηκαν μόλις 24 μήνες για να οικοδομηθεί από το μηδέν αυτό το εκπληκτικό κτίριο. Δύο χρόνια θα απαιτηθούν και τώρα, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και δεν τηρήθηκε ο προγραμματισμός και οι συμφωνίες μας με τους καταστηματάρχες από την τωρινή δημοτική αρχή, για το κλείσιμο της αγοράς το ανώτερο για 12 μήνες, πράγμα απόλυτα εφικτό με τα σημερινά μέσα. Η καθυστέρηση θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους επαγγελματίες εντός και πέριξ της αγοράς, για την ζωή στο κέντρο της πόλης. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι το σημαντικό αυτό έργο προχωράει και η ολοκλήρωσή του δικαιώνει την επιλογή μας να το θέσουμε προτεραιότητα και να το προετοιμάσουμε για να το δούμε επιτέλους να γίνεται. Μικρή σημασία έχει πόσο συμβάλλαμε εμείς, οι προκάτοχοί μας και οι επόμενοι, γιατί ένα τέτοιο έργο μένει στην πόλη, αφηγείται την ιστορία της, εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της και το χαίρονται οι άνθρωποι.

*Ο Τάσος Βάμβουκας είναι τ. δήμαρχος Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα