Η εικόνα της Δημοτικής Αγοράς τον Μάϊο του 1941 αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στο καταπληκτικό διόραμα του Γιάννη Γκαγκλάκη,του Χανιώτη μοντελιστή που κατασκευάζει μοντέλα με σχεδόν αποκλειστικά δικά του υλικά.
Το διόραμα που κατασκευάστηκε πρόσφατα θα εκτεθεί στο χώρο της “Σαμπιονάρας” στην έκθεση που ξεκινάει σήμερα Σάββατο για τη Μάχη της Κρήτης.
«Είχα αρκετό χρόνο εξαιτίας του εγκλεισμού της καραντίνας και επειδή μου άρεσε η φωτογραφία του Ψυλλάκη με τους Γερμανούς μπροστά στην είσοδο της διαλυμένης αγοράς και είπα να το φτιάξω. Σιγά-σιγά με πολλές δυσκολίες κατάφερα να το φτιάξω στην ώρα του» λέει στα “Χ.Ν.” ο δημιουργός.
Το κατεστραμμένο περίπτερο στο αριστερό τμήμα της εισόδου, ο πίνακας με τα νεκρόσημα και το κουτί των 3 Τ (Ταχυδρομία, τηλέγραφος, τηλεφωνία) αλλά και το ρολόι της Αγοράς (που φυσικά λειτουργεί) και η πινακίδα ότι κατασκευάστηκε επί δημαρχίας Εμ. Μουντάκη έχουν αποτυπωθεί από τον δημιουργό.
«Πήρα από την Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Χανίων με τη βοήθεια του κ. Φ. Καζάση το σχέδιο της πρόσοψης της Δημ. Αγοράς όπως ήταν εκείνη την εποχή» μας λέει ο κ. Γκαγκλάκης καθώς μας δείχνει τις λεπτομέρειες πάνω στην κατασκευή του. Τα σπασμένα τζάμια της Αγοράς, τα κομμένα στόρια, οι δεκάδες πέτρες, ξύλα, τούβλα μπροστά στην πλατεία από τον βομβαρδισμό του Μαίου του 1941 και μπροστά οι Γερμανοί στρατιώτες την ώρα που περνάνε μπροστά από το μνημείο.
Στην πλατεία επίσης δύο από τους στύλους ηλεκτροδότησης, ένας πεσμένος και ένας όρθιος. «Αυτό ήταν ίσως το πιο δύσκολο τμήμα των κατασκευών γιατί ήθελαν πολύ κόπο να τους φτιάξεις και να βάλεις και τα καλώδια. Χρησιμοποίησα πέτρα, ξύλο, κόντρα πλακέ, αλουμίνιο, καλώδιο, άμμο» αναφέρει ο κ. Γκαγκλάκης.
Στο 71ο επεισόδιο, αποχαιρετάμε (μέχρι νεωτέρας) την καραντίνα και ποδηλατούμε, ορειβατούμε, κωπηλατούμε 210 χλμ για τον «Συνάνθρωπο» με τον Γιώργο Κλεινάκη