Κύριε διευθυντά,
στην ευρύτερη γειτονιά μας την νοτιοανατολική Μεσόγειο έχει συσσωρευτεί πολύ κακή ενέργεια.
Ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η εμπλοκή της Ρωσίας και της Αμερικής, η επιθετικότητα της Τουρκίας δημιουργούν σκηνικό μεγάλης αβεβαιότητας για το μέλλον της περιοχής μας!
Επί πλέον πολλοί συμπατριώτες μας θεωρούν μια σύγκρουση Ελλάδας Τουρκίας σχεδόν αναπόφευκτη!
Βλέπουμε ότι η τουρκική ηγεσία συνεχώς προκαλεί σαν να επιδιώκει ανάφλεξη πάση θυσία με την Ελλάδα!
Προκειμένου να αρθρώσουμε κάποια γνώμη στην περίπλοκη και χαώδη αυτή κατάσταση πρέπει νομίζω να οργανώσουμε την σκέψη μας όσο αυτό μας είναι δυνατόν!
Φιλόδοξος ο στόχος θα πουν κάποιοι αλλά η κατάσταση υποχρεώνει, εμάς τους απλούς πολίτες, να το τολμήσουμε!
Δεν έχει σημασία άλλωστε ποιος εκφέρει κάποια γνώμη. Σημασία έχει αυτή η γνώμη να είναι αληθινή και να συσπειρώνει γύρω της την κοινωνία !
Προσδιορίζω λοιπόν τη δύναμη από τη μια και τη γνώση από την άλλη ως τους βασικούς πόλους των μελλοντικών εξελίξεων!
Εξ ου και ο τίτλος του παρόντος κειμένου!
Όλοι γνωρίζουμε ότι το χρήμα είναι δύναμη για αυτόν που το κατέχει! Επίσης οι πολεμικοί εξοπλισμοί είναι δύναμη για αυτόν που τους κατέχει!
Πριν ξεσπάσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος οι αντίπαλοι εξοπλίζονταν με τρομακτικούς ρυθμούς. Στη δεκαετία του 1930 η ναζιστική Γερμανία εξοπλίζετο επίσης με εξωφρενικούς ρυθμούς!
Οι εξοπλισμοί αυτοί είχαν ως συνέπεια την αύξηση της αλαζονείας αυτών που τους κατείχαν με ταυτόχρονη υποτίμηση και περιφρόνηση των αντιπάλων τους!
Ας μην λησμονούμε την αλαζονεία με την οποία η ναζιστική Γερμανία αντιμετώπιζε τις άλλες χώρες!
Οι εξοπλισμοί όμως έχουν και άλλες συνέπειες!
Περιορίζουν την ευελιξία των πολιτικών σε σημείο να μην μπορούν να κάνουν πίσω σε καταστροφικές αποφάσεις!
Τα Αμερικάνικα μαχητικά F35, τα Ρωσικά Σουχόι 35, οι πύραυλοι S-300, S-400, τα πυρηνικά όπλα(;) είναι τα “μαύρα πουλιά” που θα σκορπίσουν καταστροφή και θάνατο όταν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο!
Η κατάσταση αυτή προσομοιάζει με ένα πολύ δυνατό άνθρωπο που δεν έχει όμως ανάλογη πνευματική εξισορρόπηση να διαχειριστεί συνετά τη δύναμή του!
Από την άλλη μεριά έχουμε την γνώση! Σε αντίθεση όμως με τη δύναμη που είναι συμπαγής, η γνώση είναι διάσπαρτη σε διάφορα επίπεδα της κοινωνίας και ίσως δεν είναι επαρκώς συντονισμένη!
Τι μπορούμε όμως να ορίσουμε σαν γνώση;
– Νομίζω πάνω από όλα την κοινωνική συνείδηση των πολιτών!
– Δεύτερο την αίσθηση των ορίων μας ως κοινωνία,αυτό που κοινώς ορίζουμε ως αυτογνωσία!
– Τρίτον τη γνώση των ορίων μας σε σχέση με τη φύση, γιατί η άγνοια και η υποτίμησή τους ενέχει μεγάλους κινδύνους για όλη την ανθρωπότητα!
– Την όσο το δυνατόν πληρέστερη γνώση της Ιστορίας, κ.λπ.!
Συνεπώς θεωρώ ότι η γνώση, υπό την ευρεία έννοιά της, πρέπει να έχει το “πάνω χέρι” των εξελίξεων και να κατευθύνει αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις!
Φίλες και φίλοι
Οσο οι οδύνες του παρελθόντος (Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Εμφύλιος στην Ελλάδα) απομακρύνονται χρονικά και η μνήμη ξεθωριάζει, τόσο η κατάσταση γύρω μας γίνεται πιο ρευστή και πιο επικίνδυνη!
Πρέπει να προσέχουμε!
Με εκτίμηση
Πατσουράκης Μιχάλης