Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Οι δύο πλειοψηφίες στη Βουλή που αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου

Δύο διαφορετικές πλειοψηφίες, ικανές τόσο για την επικύρωση των Πρεσπών όσο και για την ψήφο εμπιστοσύνης –και άρα σε κάθε περίπτωση ικανές να διατηρήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο– θεωρούν πως διαθέτουν στο Μέγαρο Μαξίμου.  Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων δεν υπάρχει περίπτωση διαρροών, υπολογίζεται πως προστίθενται διαφορετικοί βουλευτές ώστε να υπερκαλυφθεί και στις δύο ψηφοφορίες το όριο των 151.

Οσον αφορά τη σίγουρη ψηφοφορία, αυτή για τη συμφωνία των Πρεσπών, η «σύνθεση» των βουλευτών που προτίθεται να υπερψηφίσει έχει ως εξής: Στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται σίγουρα τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού. Ο πρόεδρος Στ. Θεοδωράκης, ο αντιπρόεδρος Γ. Μαυρωτάς, ο Σπ. Λυκούδης και ο Σπ. Δανέλλης θα στηρίξουν «για εθνικούς λόγους» τη συμφωνία, ανεβάζοντας τον αριθμό στο 149. Ο Θαν. Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ είναι σίγουρα ο 150ός, ενώ η κ. Κατερίνα Παπακώστα, η οποία έχει δηλώσει πως «θα ζυγίσει το εθνικό συμφέρον» και θα πράξει ανάλογα, θεωρείται πως θα υπερψηφίσει δίνοντας την απαραίτητη πλειοψηφία των 151. Ο αριθμός δυνητικά μπορεί να ανέβει και άλλο. Για παράδειγμα η κ. Κουντουρά, η οποία πάντως δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, φέρεται πολύ κοντά στο να υπερψηφίσει. Στις θετικές ψήφους πρέπει να προσμετρηθεί και ο Θαν. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος εξαρχής είχε εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία. Στον απόηχο πάντως αυτής της απόφασης, η οποία δημιούργησε ρωγμές με το ΚΙΝΑΛ, αναπτύχθηκε μία παραφιλολογία ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μπορεί να στηρίξει και την κυβέρνηση σε μία διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά εντός της εβδομάδας.

Οσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως θα την υπερψηφίσει η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παπακώστα. Η πεποίθηση εδράζεται όχι μόνο στο γεγονός πως είναι μέλος της κυβέρνησης, αλλά και βάσει των δηλώσεών της οι οποίες είναι όλες υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης. Οι ΑΝΕΛ από την πλευρά τους διαθέτουν επτά βουλευτές, πολλοί από τους οποίους διαφοροποιούνται σε σχέση με τις Πρέσπες. Βέβαιο πως θα υπερψηφίσει και σε αυτή την περίπτωση είναι ο Θαν. Παπαχριστόπουλος, κάτι που το έχει ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό.

Οι υπουργοί

Στην ίδια λογική κινούνται και τα δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου Ελενα Κουντουρά και Βασ. Κόκκαλης. Η μεν υπουργός Τουρισμού, με τη στάση της να απέχει ουσιαστικά από όλες τις κομματικές συσκέψεις, δείχνει πως έχει αποκοπεί από τον κορμό των ΑΝΕΛ. Το γεγονός δε, πως ο κ. Τσίπρας κατά την πρόσφατη συνέντευξή του εκθείασε δημοσίως τα αποτελέσματα στον τουρισμό, δείχνει πως ο πρωθυπουργός τη θεωρεί πετυχημένη υπουργό και σημαντική μονάδα της κυβέρνησής του. Από την πλευρά του ο κ. Κόκκαλης –που σημειωτέον είναι κατά των Πρεσπών– παρά τις επίμονες προσπάθειες στην πρόσφατη Κ.Ο. να δηλώσει πως θα αποχωρήσει από το υπουργικό συμβούλιο, δεν δεσμεύθηκε για τίποτα, ενδεικτικό πως και αυτός είναι συνδεδεμένος με το άρμα της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες λένε πως διατηρεί εδώ και καιρό αγαστές σχέσεις με τον υπουργό Ν. Παππά. Στο άθροισμα εκείνων πως θα στηρίξουν την κυβέρνηση προστίθεται και ο Κ. Ζουράρις, που είναι της ίδιας λογικής: Καταψηφίζει τις Πρέσπες, στηρίζει όμως την κυβέρνηση, ανεβάζοντας τον αριθμό στο 150. Ο κ. Κατσίκης από την άλλη έχει δηλώσει πως θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, ενώ η κ. Κόλλια-Τσαρουχά θεωρείται βέβαιο πως θα πράξει ό,τι και ο πρόεδρος του κόμματος Π. Καμμένος.

Η κυβέρνηση, αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τους ανεξάρτητους βουλευτές, δεν διαθέτει άλλες δεξαμενές, με αποτέλεσμα όλα τα φώτα να πέφτουν αναπόφευκτα πάνω στον Σπ. Δανέλλη, ο οποίος έχει αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Τα τελευταία όμως 24ωρα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να αλλάξει στάση. Πιέσεις που αυξάνονται από την πιθανότητα να κρέμεται από εκείνον η πτώση ή όχι της κυβέρνησης. Ο βουλευτής του Ποταμιού είχε εκφράσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο την άποψη πως από τη στιγμή που μία ψήφος εμπιστοσύνης συνδέεται με το Μακεδονικό, είναι θέμα αρχών για εκείνον να την υπερψηφίσει. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αλλεπάλληλες επαφές με τον κ. Θεοδωράκη, χωρίς αυτήν την ώρα να είναι βέβαιο τι θα πράξει ο βουλευτής εάν ο κ. Τσίπρας ζητήσει εμπιστοσύνη από την Εθνική Αντιπροσωπεία. Η μόνη περίπτωση να φύγει αυτό το βάρος από τις πλάτες του κ. Δανέλλη, είναι εάν ο ίδιος ο κ. Καμμένος αποφασίσει, όπως δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς την Παρασκευή μέσω Τwitter, πως Πρέσπες και ψήφος εμπιστοσύνης είναι δύο διαφορετικά πράγματα και μαζί με την κ. Τσαρουχά στηρίξουν τελικά την κυβέρνηση. Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς πως η κυβέρνηση περνά με βεβαιότητα την συμφωνία των Πρεσπών με μίνιμουμ 153 βουλευτές.

Αντιθέτως, σε μία πιθανή ψήφο εμπιστοσύνης, αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται από 150 έως ιδανικά 153 βουλευτές, καθιστώντας επισφαλές το αποτέλεσμα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα