Η αποτυχία της πολιτικής «από το αγρόκτηµα στο πιάτο» και η νέα αναποτελεσµατική στρατηγική της άρρωστης προέδρου της Κοµισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν οδηγεί σε σειρά αδιεξόδων τον αγροτικό τοµέα, έναν τοµέα εξαιρετικά υπεύθυνο για την επιτυχία του εγχειρήµατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και αναγκαίο διότι είναι ο µόνος τοµέας που επιδιώκει την ευηµερία των Ευρωπαίων πολιτών, µέσα από τη διάθεση στην αγορά υγιεινών τροφίµων και αποδεδειγµένων χρήσιµων για τον ανθρώπινο οργανισµό.
Από το πουθενά βγαίνουν πλέον µελέτες και έρευνες για τη δοµή των γεωργικών εκµεταλλεύσεων , ώστε να τονίσουν ότι η µεγάλη πλειοψηφία είναι µικρές και παραδοσιακού τύπου εκµεταλλεύσεις που πρέπει να τις σώσουµε και να τις χρηµατοδοτήσουµε. Και επιπρόσθετα, νέες έρευνες και µελέτες από την ευρωπαϊκό στατιστική υπηρεσία (Eurostat) µας ενηµερώνουν ότι:
• Το 78% των ερωτηθέντων στην ΕΕ των 27 δηλώνουν ότι έχουν ακούσει για τη στήριξη που παρέχει η ΕΕ στους γεωργούς µέσω της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ).
• Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο ευαισθητοποίησης σχετικά µε την ΚΓΠ από το 2007 (όταν ανερχόταν σε 43%).
• Το 92% δηλώνει ότι στην ΕΕ η γεωργία και οι αγροτικές περιοχές είναι σηµαντικές για το µέλλον µας.
• Το 77 % συµφωνεί ότι η ΕΕ, µέσω της ΚΓΠ, εκπληρώνει ανά πάσα στιγµή τον ρόλο της στην εξασφάλιση σταθερού εφοδιασµού τροφίµων στην ΕΕ και
• Το 71 % συµφωνεί ότι η ΕΕ εκπληρώνει τον ρόλο της στην παροχή ασφαλών, υγιεινών και βιώσιµων τροφίµων υψηλής ποιότητας.
• Το 70% συµφωνεί ότι η ΚΓΠ ωφελεί όλους τους ευρωπαίους πολίτες και όχι µόνο τους γεωργούς. Ταυτόχρονα, το 56% πιστεύει ότι το επίπεδο της χρηµατοδοτικής στήριξης της ΕΕ προς τους γεωργούς για να συµβάλει στη σταθεροποίηση του εισοδήµατός τους είναι περίπου σωστό.
• Το 27% θεωρεί ότι το επίπεδο αυτό είναι πολύ χαµηλό και το 9% υπερβολικά υψηλό.
Η αλήθεια περιγράφεται µόνο στα δυο τελευταία σηµεία, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι τα άλλα σηµεία που αναφέραµε δεν έχουν επαρκή στοιχεία αλήθειας και χρησιµότητας. Το πρόβληµα όµως δεν είναι να αναλώνονται οι έρευνες του ευρωβαροµέτρου σε σηµεία χωρίς νόηµα.
Ιδιαίτερη σηµασία έχει για τους πολίτες της ΕΕ από την άποψη του καταναλωτή τροφίµων να είναι ικανοποιητικές οι τιµές και τι έχουν πράξει οι ταγοί για να είναι ικανοποιητικές αυτές οι τιµές
Ταυτόχρονα ιδιαίτερη σηµασία και για τους αγρότες από την άποψη του παραγωγού έχει το γεγονός το θεσµικό πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής να προστατεύει τα συµφέροντα των παραγωγών διατηρώντας το θέµα της ευηµερίας τους σε ικανοποιητικό βαθµό, αλλά και η κατανάλωση να έχει την ίδια υγιεινή προστασία όπως θα έπρεπε να επιβάλουν οι κανόνες.
Την ώρα αυτή που γράφονται οι γραµµές αυτές η σοβαρά άρρωστη πρόεδρος (παρά τις διαφωνίες µας της ευχόµαστε γρήγορη ανάρρωση), η πρόεδρος ήδη έθεσε σε λειτουργία 14 επιτροπές για να εξετάσουν και να προτείνουν µέτρα βελτίωσης των ασκούµενων πολιτικών. Μια και από τις 14 αυτές επιτροπές αφορά τον αγροτικό τοµέα.
Όµως οι εξελίξεις σε όλους τους τοµείς και σε όλες τις κοινοτικές πολιτικές περιλαµβάνουν κυρίως και ευκρινώς τους πόρους που διατίθενται για να υλοποιηθούν τα επιµέρους σηµεία των πολιτικών αυτών.
Οι αναγνώστες µας θα θυµούνται τις σκέψεις που είχαµε αναρτήσει σε προηγούµενα σηµειώµατά µας που αφορούν τις εξελίξεις στον αγροτικό τοµέα.
Τα ουσιαστικά προβλήµατα δεν είναι εκείνα που αναµοχλεύουν οι εγκέφαλοι της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, και για το λόγο αυτό χαιρετίζουµε τη στήριξη στα αιτήµατα των αγροτών από τα επιµελητήρια της Κρήτης των οποίων οι πρόεδροι προέβησαν σε κοινή ανακοίνωση1. Στην ουσία οι πρόεδροι κατανόησαν πλήρως τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί, αλλά και γνωρίζουν τη δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει και οι καταναλωτές. Ζητήµατα όπως το αυξανόµενο κόστος παραγωγής, η µείωση των επιδοτήσεων, οι χαµηλές τιµές στο γάλα, το λάδι και τα υπόλοιπα προϊόντα, καθώς και η απουσία στρατηγικού σχεδιασµού για την ενίσχυση του πρωτογενούς τοµέα, έχουν προκαλέσει σοβαρή κρίση στον κλάδο.
∆εν είναι δε τυχαίο ότι ανώτατοι αξιωµατούχοι όπως ο υπουργός γεωργίας προετοιµάζουν περιοδείες σε µια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στα οξυµένα προβλήµατα του κλάδου µε κυριότερο το αυξηµένο κόστος παραγωγής2,
Το πρόβληµα δεν είναι ελληνοκεντρικό, αλλά εδράζεται στα διαρκή λάθη που εµπεριέχουν οι αποφάσεις των βασικών ταγών της ΕΕ και κυρίως του άξονα Παρίσι – Βερολίνου.
∆εν είναι δυνατόν να µην γνώριζαν ότι οι λάθος αποφάσεις τους θα εξοβέλιζαν τις ενεργειακές τιµές σε σηµείο που να µην είναι δυνατή η συνέχιση της ίδια παραγωγικής διαδικασίας, όπως επίσης γνώριζαν επαρκώς ότι οι πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασµάτων προέρχονταν από τη Ρωσία, µε την οποία διέκοψαν κάθε είδους επαφή από την αρχή της σύρραξης µε την Ουκρανία! Γιαυτό οι ίδιοι οι λαοί τους τους έχουν βάλει στο στόχαστρο, αλλά το ενδιαφέρον σηµείο δεν είναι αυτό. Είναι πως µπορούµε να δράσουµε µε τρόπο ώστε να αποκατασταθεί το λάθος περιβάλλον που δηµιούργησαν οι ταγοί αυτοί της Ευρώπης.
Και εδώ οι σκέψεις µας είναι εντελώς µαύρες, αν σκεφτεί κανείς ότι τα κονδύλια που χρησιµοποιούνταν µέχρι σήµερα για την ευηµερία των πολιτών της ΕΕ, µε πρωτοφανείς λανθασµένες αποφάσεις της εκ νέου προέδρου της Κοµισιόν προορίζονται για τις λίγες από τις 14 επιτροπές που έφτιαξε, ώστε να µετατραπούν τα κονδύλια της ευηµερίας σε πολεµοφόδια και οπλικά συστήµατα πόνου αίµατος και θρήνου. Αυτήν την ηγεσία θέλουµε;
1. Βλέπε εφηµερίδα «Χανιώτικα νέα» Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025
2. όπως σηµειώνει η έγκριτη εφηµερίδα « ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» Σάββατο 11 – Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025