Οι µηχανές στα Χανιά έχουν πάρει µπροστά. Όσοι δραστηριοποιούνται στον Τουρισµό ήδη αισθάνονται ότι θα είναι µία ακόµα καλή χρονιά για τον τόπο µας, ενώ όσοι δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τοµέα βλέπουν καθηµερινά να αυξάνονται οι προοπτικές των ανωτέρας ποιότητας προϊόντων που παράγει ο τόπος µας. Με κυρίαρχα το λάδι και το µέλι.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν γίνονται αυτόµατα. Χρειάζεται µια κοινή προσπάθεια όλων ώστε να διασφαλίσουµε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και κυρίως τις υποδοµές που θα καθιστούν την ανάπτυξη στον τόπο µας συνεχή, συµπεριληπτική και βιώσιµη.
Η εκκίνηση του σηµαντικού έργου του ΒΟΑΚ αποτελεί µια πολύ σηµαντική εξέλιξη. Επιβεβαιώνει την βούληση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά να προχωρήσει αυτό το κοµβικό έργο για το νησί µας.
Ένα έργο που θα διευκολύνει τις µετακινήσεις των κατοίκων, των τουριστών, της διακίνησης των αγαθών και πάνω από όλα θα τερµατίσει το βαρύ φόρο αίµατος που η Κρήτη πληρώνει στην άσφαλτο.
Ναι, ο τουρισµός στα Χανιά πάει καλά. Κάθε χρόνο και καλύτερα. Αυτό όµως, αναδεικνύει µε πιο εµφανή τρόπο και τις αδυναµίες που υπάρχουν στις υποδοµές. Μια σηµαντική αδυναµία που πρέπει συντόµως να επιλυθεί είναι αυτή του ρανταρ του Αερολιµένα Χανίων.
…το στοίχηµα είναι να µπορέσουµε να συνδέσουµε τον τουρισµό µε τον πρωτογενή τοµέα, να επικοινωνήσουµε το τουριστικό προϊόν στο εξωτερικό και να επιµηκύνουµε την τουριστική περίοδο…
Η µη ύπαρξη ραντάρ δηµιουργεί πρόβληµα µε τα αεροπορικά slots καθώς δεν υπάρχει χώρος για να προσγειωθούν περισσότερα αεροπλάνα στο αεροδρόµιο των Χανίων. Το ραντάρ θα αλλάξει την πορεία του αεροδροµίου, θα υπερδιπλασιάσει την κίνηση οι 5 πτήσεις την ώρα θα γίνουν 12 .
Η κυβέρνηση δεσµεύεται να επιλύσει το θέµα. Μάλιστα σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα στην Βουλή, δια στόµατος της Υφυπουργού Μεταφορών, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η Υ.Π.Α. µε έγγραφό της ζήτησε από τη Fraport την επίσπευση της διαδικασίας προµήθειας του συστήµατος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, ενώ κατήρτισε πρόγραµµα επισκέψεων µε πρώτο το Αεροδρόµιο Χανίων για τη διευθέτηση των λεπτοµερειών, όπως των ενδεχόµενων τεχνικών προβληµάτων και την οριοθέτηση τελικών θέσεων εγκατάστασης των συστηµάτων.
Ο τουρισµός είναι ο ένας αναπτυξιακός πυλώνας για το νοµό µας. Σήµερα όµως, το στοίχηµα είναι να µπορέσουµε να συνδέσουµε τον τουρισµό µε τον πρωτογενή τοµέα, να επικοινωνήσουµε το τουριστικό προϊόν στο εξωτερικό και να επιµηκύνουµε την τουριστική περίοδο.
Με αυτό το τρόπο θα δηµιουργήσουµε τις συνθήκες µιας αρµονικής, βιώσιµης και ανθεκτικής ανάπτυξης που ωθήσει τον τόπο µας σε ένα νέο παραγωγικό µοντέλο.
Η κυβέρνηση λαµβάνει τις ανάλογες πρωτοβουλίες στηρίζοντας εµπράκτως τον πρωτογενή τοµέα, καταπολεµώντας τις στρεβλώσεις και αναγνωρίζοντάς αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο υπάρχον νοµικό πλαίσιο.
Ειδικότερα, σύµφωνα µε τις πρόσφατες ανακοινώσεις διατίθενται 135 εκατοµµύρια ευρώ για την ανάπτυξη και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων µεταποίησης µέσω προγραµµάτων στήριξης από 400 χιλιάδες έως 5 εκατ. ευρώ ανά πρόταση.
Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη, έχουν διατεθεί µέσω των τοµεακών προγραµµάτων ελαιόλαδου, µελιού και οίνου συνολικά πάνω από 170 εκατ. Ευρώ. Την ίδια στιγµή στην Κρήτη θα διατεθούν 7,8 από τα 10,8 εκατ. Ευρώ του προγράµµατος έκτακτης στήριξης στους κτηνοτρόφους «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» που θα πάνε σε νησιωτικές περιοχές.
Τα Χανιά καινοτοµούν και στις συλλογική εκπροσώπηση του πρωτογενούς τοµέα. Είκοσι Επιµελητήρια σε ολόκληρη τη χώρα, µε πρώτο αυτό των Χανίων, είναι σχεδόν έτοιµα να προχωρήσουν στην ίδρυση Αγροτικών Τµηµάτων. Στα αγροτικά τµήµατα θα εγγράφονται όλοι οι παραγωγοί πρωτογενούς τοµέα που ασκούν εµπορική δραστηριότητα. Και σε αυτά θα συσταθεί µητρώο αγροτών που διασυνδέεται µε το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων.
Βρισκόµαστε στο σωστό δρόµο. Τα προβλήµατα έχουν καταγραφεί και εν πολλοίς δροµολογείται η επίλυση τους. Και τα Χανιά, µε την βοήθεια όλων θα συνεχίζονται να αναπτύσσονται για το καλό όλων. Το στοίχηµα είναι µεγάλο αλλά είναι στα χέρια µας.
*Η Σέβη Βολουδάκη είναι βουλευτής Χανίων της Ν.∆.
Στο σωστό δρόμο….θέλουν κι άλλο τουρισμό. Δεν φτάνουν τα 6 εκατομμύρια. Να τα κάνουμε 10, 20. Δεν έχει σημασία πού θα πάνε οι ντόπιοι, δεν έχει σημασία η ερημοποίηση, η έλλειψη νερού, η καταστροφή με τις ανεμογεννήτριες και τις βίλες/πισίνες παντού.
Είστε χαμένοι στην ιδεοληψία της ατελείωτης ανάπτυξης.