Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Η ΕΕ αποκαθιστά «μια ελάχιστη παρουσία» στην Καμπούλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως εγκατέστησε «μια ελάχιστη παρουσία» στην Καμπούλ, με λιγοστά μέλη του προσωπικού της, για να διευκολυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, χώρα ρημαγμένη από τον πόλεμο δεκαετιών όπου την εξουσία κατέλαβαν ξανά οι Ταλιμπάν το καλοκαίρι.

«Η ελάχιστη παρουσία μας στην Καμπούλ δεν πρέπει επ’ ουδενί να θεωρηθεί αναγνώριση» της μεταβατικής κυβέρνησης των φονταμενταλιστών, τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, του Τζουζέπ Μπορέλ. Αυτό «ειπώθηκε καθαρά στις αρχές», το καθεστώς των Ταλιμπάν, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών των Ταλιμπάν έκανε λόγο, με ανάρτηση εκπροσώπου του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, περί του ανοίγματος εκ νέου «πρεσβείας» της ΕΕ, «μόνιμης παρουσίας (της) στην Καμπούλ», για πρώτη φορά έπειτα από πέντε μήνες.

Ευρωπαίος διπλωμάτης, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στην αφγανική πρωτεύουσα, προτίμησε να μη μιλήσει περί πρεσβείας, αναφέρθηκε απλά σε διπλωματική παρουσία, που βαπτίστηκε Αντιπροσωπεία της ΕΕ κι εγκαταστάθηκε στην αρχή της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον Πέτερ Στάνο, «η ΕΕ άρχισε να αποκαθιστά μια ελάχιστη παρουσία του διεθνούς προσωπικού της Αντιπροσωπείας της».

Σκοπός της κίνησης, διευκρίνισε, είναι «να διευκολυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και η παρακολούθηση της ανθρωπιστικής κατάστασης».

Καμιά χώρα δεν έχει αναγνωρίσει το καθεστώς των Ταλιμπάν μέχρι σήμερα. Η διεθνής κοινότητα περιμένει να δει πώς οι φονταμενταλιστές εννοούν να κυβερνήσουν το Αφγανιστάν, αφού ποδοπάτησαν τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια της πρώτης τους άσκησης της εξουσίας στη χώρα της Ασίας, από το 1996 ως το 2001.

Μολονότι οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν πως άλλαξαν, εκσυγχρονίστηκαν, οι γυναίκες παραμένουν πρακτικά αποκλεισμένες από τις εργασίες τους, πάνω απ’ όλα στον δημόσιο τομέα, ενώ τα δευτεροβάθμια σχολεία θηλέων παραμένουν, στη μεγάλη πλειονότητά τους, κλειστά.

Αρκετές χώρες -ανάμεσά τους το Πακιστάν, η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν- διατήρησαν ανοικτές τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν, στα μέσα του Αυγούστου, χωρίς μολαταύτα να αναγνωρίζουν την κυβέρνησή τους.

Οι δυτικές χώρες είχαν αρχίσει να απομακρύνουν το διπλωματικό προσωπικό τους από το πρώτο εξάμηνο του 2021, όταν τα στρατεύματα των ΗΠΑ ξεκινούσαν τη διαδικασία της οριστικής αποχώρησής τους από το Αφγανιστάν. Η απόσυρσή τους τερματίστηκε στα τέλη του Αυγούστου, με τη χαοτική απομάκρυνση κάπου 120.000 ανθρώπων από τη χώρα, μετά την προέλαση-αστραπή και την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα