Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Οι έφηβοι για την κλιματική αλλαγή

Εμπνευσμένοι από μια 16χρονη Σουηδέζα μαθητές σε όλη την Ευρώπη ζητούν να πάρουμε στα σοβαρά την κλιματική αλλαγή
Aντιγράφω από πρόσφατη ανάρτηση της φίλης Μελίττας Γκουρτσογιάννη που είναι αρχιτέκτων και μέλος του Δικτύου Ατομικών Υποστηρικτών του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος: «Επιτέλους την υπόθεση “κλιματική αλλαγή”, το μεγαλύτερο πρόβλημα του καιρού μας, το παίρνουν στα χέρια τους οι κυρίως ενδιαφερόμενοι: οι έφηβοι που όταν φτάσουν σε ώριμη ηλικία – ή και πολύ νωρίτερα –  υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι η ζωή σε αυτόν τον πλανήτη θα έχει χειροτερέψει δραματικά. Σε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, Ολλανδίας, Ελβετίας, Αυστραλίας, Καναδά, Βρετανίας, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι γίνονται διαδηλώσεις κάθε βδομάδα σε συνδυασμό με αποχή από τα μαθήματα,  Σε αυτές τις κινητοποιήσεις τα κορίτσια έχουν την πλειοψηφία».
Όλα ξεκίνησαν από μια 16χρονη σουηδέζα μαθήτρια και ακτιβίστρια, την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Η Γκρέτα έπεισε τους γονείς της να γίνουν χορτοφάγοι και να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια για να μειώσουν το οικογενειακό αποτύπωμα άνθρακα. Από το περασμένο φθινόπωρο, μετά από διαδοχικά κύματα καύσωνα και δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία, ξεκίνησε καθιστικές διαμαρτυρίες έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο. Μετά τις σουηδικές εκλογές απέχει κάθε Παρασκευή από τα μαθήματα (με άδεια των γονέων της) για να ευαισθητοποιήσει τους νέους στην κλιματική αλλαγή. Φαίνεται πως το έχει ήδη πετύχει …
Η Γκρέτα μίλησε τον Δεκέμβριο στην διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Πολωνία (COP24). Τον Γενάρη απευθυνόμενη σε συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός είπε: «Μερικοί άνθρωποι, ορισμένες εταιρείες και κάποια στελέχη που λαμβάνουν αποφάσεις γνωρίζουν επακριβώς ποιες ανεκτίμητες αξίες έχουν θυσιάσει για να συνεχίσουν να κερδίζουν απίστευτα χρηματικά ποσά. Πιστεύω ότι πολλοί από εσάς σήμερα εδώ ανήκετε σε αυτή την ομάδα ανθρώπων».
Και αργότερα σε άλλη ομιλία της στο Νταβός πρόσθεσε: «Το σπίτι μας καίγεται … Θέλω να πανικοβληθείτε. Θέλω να νοιώσετε τον φόβο που νοιώθω καθημερινά. Οφείλουμε να δώσουμε ελπίδα στους νέους». Την περασμένη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες, μίλησε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και ζήτησε να τηρηθούν οι στόχοι της ΕΕ όσον αφορά τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 80% μέχρι το 2030.
Η Γκρέτα, που μετακινείται με ποδήλατο και ταξιδεύει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, έχει εμπνεύσει μαθητές σε πολλές πόλεις να βγουν στους δρόμους υπέρ της κλιματικής αλλαγής. Τέλος Γενάρη διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες 35.000 μαθητές και άλλοι ακτιβιστές. Την περασμένη εβδομάδα με επικεφαλής την Γκρέτα ήταν γύρω στις 7.500.
«Όλοι μου λένε ότι είναι πολύ αισιόδοξοι γιατί οι νέοι θα σώσουν τον κόσμο» δήλωσε η Γκρέτα στις Βρυξέλλες. «Αλλά δεν είναι έτσι. Απλώς δεν έχουμε αρκετό χρόνο να περιμένουμε να μεγαλώσουμε και να αναλάβουμε τα ηνία. Επειδή μέχρι το 2020 πρέπει να έχουμε αρχίσει να μειώνουμε δραστικά τις εκπομπές (αερίων θερμοκηπίου). Μιλάμε για μόλις την επόμενη χρονιά.
Απέχουμε από τα μαθήματα γιατί έχουμε μελετήσει τα μαθήματά μας … Ξέρουμε ότι οι πολιτικοί δεν θέλουν να μας μιλήσουν. Καλώς. Ούτε κι εμείς θέλουμε να τους μιλήσουμε. Εμείς θέλουμε αντί για μας, να μιλήσουν με τους επιστήμονες. Γιατί επαναλαμβάνουμε αυτά που λένε αυτοί και που τα επαναλαμβάνουν επί δεκαετίες. Αυτό που ζητούν οι μαθητές είναι να εφαρμοστούν οι συστάσεις των εκθέσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος και της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.
Πρέπει να προστατεύσουμε την βιόσφαιρα, τον αέρα, το έδαφος, τα δάση. Ίσως αυτό να ακούγεται απλοϊκό αλλά αν έχετε μελετήσει τα μαθήματά σας, ξέρετε ότι δεν έχετε άλλη επιλογή. Πρέπει να εστιάσουμε κάθε εκατοστό του είναι μας στην κλιματική αλλαγή. Γιατί αν δεν το κάνουμε, όλα μας τα επιτεύγματα και η πρόοδος θα είναι μάταια. Η κληρονομιά των πολιτικών μας ηγετών θα είναι η μεγαλύτερη αποτυχία στην ανθρώπινη ιστορία.
Τα απαιτούμενα μέτρα (για την μείωση των εκπομπών) ξεπερνούν τα μανιφέστα και τις κομματικές πολιτικές. Κρύβουν το χάος κάτω από το χαλί για να το ξεκαθαρίσει η δική μας γενιά. Κι αν νομίζετε ότι πρέπει να βρισκόμαστε στο σχολείο κι όχι εδώ, σας προτείνουμε να πάρετε τη θέση μας στους δρόμους».
Τελειώνω αυτό το άρθρο, Δευτέρα ξημερώματα στα πλημμυρισμένα Χανιά. Υπό το φως μιας λαμπίτσας πετρελαίου,, αφού είμαστε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από το απόγευμα της Κυριακής. Στον φορητό υπολογιστή, ο οποίος ευτυχώς ήταν φορτισμένος. Για να το στείλω μέσω του κινητού, το οποίο ευτυχώς φορτίστηκε εκ των ενόντων από μια μπαταρία. Κι αναρωτιέμαι. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να αντιληφθούμε ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται σε ραγδαία εξέλιξη μπροστά στα μάτια μας;
Τι άλλο πρέπει να υποστούμε για να αλλάξουμε συνήθειες. Να περιορίσουμε ό,τι ρυπαίνει την ατμόσφαιρα και γενικότερα τον πλανήτη. Να ανακυκλώνουμε περισσότερο. Να μην χρησιμοποιούμε ρυπογόνα προϊόντα, ιδίως μιας χρήσης. Να μειώσουμε τις άσκοπες μετακινήσεις μας με ρυπογόνα μεταφορικά μέσα. Μήπως μάλιστα δεν πρέπει να χαιρόμαστε με τα νέα αεροδρόμια που εξαγγέλλονται, με τις μελλοντικές νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων, με τα νέα ρυπογόνα μέσα μεταφοράς που κατασκευάζονται;
Μήπως χρειαζόμαστε μια νέα, ουσιαστική, εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική για την κλιματική αλλαγή;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα