Αποκαθίστανται σιγά-σιγά οι “πληγές” του βυζαντινού τείχους από τα συνεργεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Ήδη ένα μεγάλο μέρος των οπών έχει αποκατασταθεί και εκτιμάται ότι εντός ενός 20ημέρου θα έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση.
Ο κ. Mανώλης Τσιτσιρίδης αρχιτεχνίτης της Εφορείας Αρχαιοτήτων μας τόνισε για τις εργασίες που γίνονται ότι:
«Από το τείχος είχαν αφαιρεθεί κομμάτια του για να επεκταθούν τα σπίτια και να γίνουν νέα δωμάτια. Αποκαταστήσαμε τα τμήματα αυτά, όπως επίσης αυτές τις ημέρες δουλεύουμε το σημείο όπου υπήρχε η καμινάδα από τον φούρνο του Δούπη που λειτουργούσε μέχρι τη δεκαετία του ‘80».
Οι εργασίες γίνονται με αυτεπιστασία των συνεργείων της Εφορείας και χρηματοδότηση από την υπηρεσία. «Η Εφορεία μας διαθέτει αυτή τη στιγμή τεχνίτες που δεν υπάρχουν αλλού πλέον, όταν συνταξιοδοτηθούν τελειώνει η ιστορία. Είναι απόλυτοι γνώστες του αντικειμένου, ξέρουν την πέτρα καλύτερα από την τσέπη τους. Είναι εξαιρετικοί» ανέφερε ο κ. Τσιτσιρίδης, συμπληρώνοντας πως μετά το τέλος της ανάπλασης της Σήφακα «έχουμε εντολές από την προϊσταμένη μας την κ. Ε. Παπαδοπούλου να ολοκληρώσουμε και το βυζαντινό τείχος ώστε να βελτιωθεί πλήρως η εικόνα της περιοχής».
Πολλές πέτρες που είχαν βρεθεί κατά τις εργασίες κατεδάφισης των νεώτερων κτισμάτων τοποθετούνται στη θέση τους, ενώ όπου δεν βρέθηκαν οι ανάλογες πέτρες τοποθετήθηκαν άλλες που τις έφεραν από τη Ρόκκα.
Το βυζαντινό τείχος προστάτευε την “Ακρόπολη” της Κυδωνίας στον λόφο Καστέλι και για την κατασκευή του είχαν χρησιμοποιηθεί εκτός από πέτρες ακόμα και κίονες από την αρχαία πόλη.