Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Η ευθύνη στην Περιφέρεια για την ανάσχεση της διάβρωσης στα Χανιά

Την ανάγκη να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα από τη “Μελέτη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης στις ακτές του κόλπου των Χανίων”, τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος παράλληλα βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με το ΕΜΠ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν στον ορεινό όγκο των Χανίων έργα “ορεινής υδρονομίας”.

2
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης

Με αφορμή την παρουσίαση χθες από τα “Χ.ν.” των όσων προβλέπει η μελέτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάβρωση των ακτών, ο κ. Βουλγαράκης ρωτήθηκε για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε η μελέτη να μη μείνει στα… συρτάρια και μετά από κάποια χρόνια να απαιτηθούν νέοι πόροι για να επικαιροποιηθεί, αλλά να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Οφείλω να πω πως η ιδέα της μελέτης για τη διάβρωση προέκυψε από μια σειρά από προτάσεις που είχαν κατατεθεί στο Δ.Σ. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης, στο οποίο συμμετείχα. Το θέμα της διάβρωσης απασχολούσε έντονα τότε το Δ.Σ. του ΤΕΕ Τμ. Δυτ. Κρήτης έτσι, όταν εκλέχθηκα αντιπεριφερειάρχης και ανέλαβα το 2011, πήρα το πρόγραμμα και τις προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου και αυτά προσπάθησα να υλοποιήσω. Και το τονίζω αυτό γιατί το ΤΕΕ Τμ. Δυτ. Κρήτης ασχολούνταν με όλα τα σοβαρά θέματα ανάπτυξης και γι’ αυτό η πρώτη πρόταση που έκανα ήταν για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών», δηλώνει ο κ. Βουλγαράκης. Αρχικά για το ζήτημα αυτό δεν υπήρξε συναίνεση.

«Οι αντιδράσεις ήταν τραγικές γιατί δεν καταλάβαιναν τι έλεγα οι περισσότεροι όταν έφερα το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μετά από διασυλλογική συζήτηση ο περιφερειάρχης κατανόησε το θέμα και έτσι αναθέσαμε τη μελέτη στο ΕΛΚΕΘΕ. Αυτό έκανε μια πολύ εμπεριστατωμένη μελέτη. Χρησιμοποίησαν υλικό από δορυφόρους αγόρασαν ειδικά μηχανήματα για βυθομέτρηση, για 3 χρόνια μέτρησαν τον κυματισμό της θάλασσας και πώς κινείται η άμμος και εντόπισαν τους λόγους που καταστράφηκε η ακτή του Κολυμβαρίου. Όλα αυτά αποτυπώθηκαν στη μελέτη και κατέληξαν ότι η διεθνής πρακτική είναι το γέμισμα της ακτής ξανά με φερτά υλικά και συγκεκριμένα με άμμο», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποκατάσταση των ακτών του κόλπου των Χανίων είναι μια εργασία που μπορεί να γίνει γρήγορα και όχι με μεγάλο κόστος. «Υπήρχε μια σκέψη να πάρουμε άμμο μέσα από τη θάλασσα από τον βυθό της αλλά αυτό δεν προκρίθηκε γιατί πιθανόν κάτι τέτοιο να προκαλούσε περαιτέρω προβλήματα στο μέλλον. Καταλήξαμε λοιπόν ότι για 1-2 χρόνια θα αγοράζουμε άμμο από λατομείο και έτσι θα ξαναγίνει η ακτή όπως ήταν παλιά. Το κόστος δεν είναι μυθικό. Για να ξαναγίνουν οι ακτές όπως ήταν παλιά δε θα χρειαστεί πάνω από 1.000.000 ευρώ και η χρηματοδότηση μπορεί να βρεθεί σε κάποιο κωδικό από το ΕΣΠΑ ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πιστεύω προσωπικά ότι επειδή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι συγκεκριμένο θα πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, απλά χρειάζεται να ανοίξει κωδικό η Περιφέρεια. Είμαι σίγουρος ότι η Περιφέρεια θα κάνει το έργο αυτό παρ’ όλο που εγώ δεν θα είμαι στη θέση αυτή. Η Αυτοδιοίκηση έχει μια συνέχεια, η παράταξη παραμένει η ίδια, διευρυμένη βέβαια προς την καλή κατεύθυνση. Και η μελέτη για τη διάβρωση και οι μελέτες που είναι έτοιμες για τον Κοιλιάρη, την εκβάθυνση της λίμνης της Αγιάς, το έργο για τη βιοποικιλότητα του Κολυμβαρίου κ.ά. μπορούν να γίνουν και δεν φαντάζομαι ότι κάποιος που θα βρεθεί στη θέση μου δεν θα τα κάνει τα έργα αυτά επειδή π.χ. τα ξεκίνησε ο Αποστόλης Βουλγαράκης. Αυτό θα ήταν τρελό», καταλήγει ο αντιπεριφερειάρχης.

 

Προγραμματική σύμβαση για την Ορεινή Υδρονομία

Την ίδια στιγμή είναι σχεδόν έτοιμη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Π.Ε. Χανίων και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ώστε το τελευταίο να προτείνει τα έργα ορεινής υδρονομίας που μπορεί να γίνουν στα βουνά των Χανίων. «Έχει παρουσιάσει ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου, ο κ. Φίλης, σημαντικά επιστημονικά στοιχεία για την κλιματική αλλαγή. Είναι θέματα που θίγουν οι επιστήμονες και για τα οποία κωφεύουν και οι κυβερνήσεις και οι αυτοδιοικητικοί. Αν δεν τα δούμε οι ζημιές που πάθαμε με τις γέφυρες του Κερίτη δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα έλθουν στο μέλλον. Με ένα ποσό 50.000 ευρώ θα προχωρήσουμε σε προγραμματική σύμβαση με το Πολυτεχνείο για έργα ορεινής υδρονομίας. Πώς δηλαδή πριν γίνουν οι καταιγίδες στον ορεινό όγκο των Χανίων θα κάνουμε μικρά έργα, δεμένα με το περιβάλλον, ώστε να ανακάμπτουμε την ένταση των νερών, όπως κατεβαίνουν από τα βουνά. Είναι κάτι πρωτοποριακό που πρέπει, που επιβάλλεται να γίνει», λέει ο κ. Βουλγαράκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα