Έχουν περάσει 20 χρόνια από τη μέρα που στο πλαίσιο μια φιλόδοξης… ανάπλασης ξεπατώθηκαν μια σειρά από αλμυρίκια στο παραλιακό μέτωπο του Κουμ Καπί – Ακτή Μιαούλη. Στη θέση τους φυτεύτηκαν δεκάδες φοίνικες, που μάλιστα είχαν αγοραστεί σε κάθε άλλο παρά φτηνές τιμές. Το “πτωχό” αλμυρίκι δεν ταίριαζε με τον… κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που ήθελαν να δώσουν κάποιοι στην πόλη. Ήθελαν να μας κάνουν Μονακό και Κάννες και ξεκινούσαν από τους φοίνικες!
Οι “κακές γλώσσες” λένε βέβαια ότι τα αλμυρίκια λέρωναν τα αυτοκίνητα που πάρκαραν μαζικά από κάτω τους και δεν επέτρεπαν την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και αυτή ήταν η αιτία που ξεριζώθηκαν ελαφρά τη καρδία. Οι φοίνικες δεν ευδοκίμησαν στο Κουμ Καπί οι περισσότεροι ξεράθηκαν πολύ γρήγορα και το παραλιακό μέτωπο έμεινε με τα τσιμέντα, τις πλαστικές ομπρέλες αρχικά και τα μεταλλικά στέγαστρα τα τελευταία χρόνια.
Ευτυχώς στη Νέα Χώρα και συγκεκριμένα στο Λιμανάκι της όπου και πάλι τότε είχαν σπεύσει οι μπουλντόζες για να ξεπατώσουν και από εκεί τα αλμυρίκια πρόλαβαν κάποιοι “τρελοί” οικολόγοι και μπήκαν μπροστά με αποτέλεσμα να γλυτώσουν τα δέντρα, τη σκιά των οποίων μπορούμε να απολαμβάνουμε ακόμα. Στην εξαφάνιση βέβαια των αλμυρικιών πολύ πριν βάλει το χέρι του ο δημόσιος τομέας είχε πρωταγωνιστήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Τα ταπεινά δέντρα χάθηκαν από αυλές, χώρους στάθμευσης, κήπους καταστημάτων και ξενοδοχείων και τη θέση τους πήραν οι εισαγόμενοι φοίνικες. Αυτούς τους “περιποιήθηκε” το σκαθάρι και τα αποτελέσματα γνωστά.
Τα αλμυρίκια σίγουρα δεν εκδικούνται κανένα… η ξιπασιά, το αίσθημα του “αρχοντο-χωριάτη”, η νεοελληνική “αναπτυξολαγνεία” αποτελούν από μόνα τους τη συλλογική μας τιμωρία!
γιατι τα Χανια μισουν τοσο πολυ τα δεντρα;
Μια πολη που υποφερει τοσο τους καλοκαιρινους μηνες, πως γινεται να μην ειναι “πηχτρα” στα δεντρα;
Πρασινο-πεζοδρομια-κυκλοφοριακο, αυτα ειναι τα διαχρονικα προβληματα των χανιων απο το 80 κι υστερα και δεν βρεθηκε ΜΙΑ δημοτικη αρχη να τα λυσει; Ο Σαμανδηρακης κατι προσπαθει να κανει βλεπω με το καινουργιο αυτο προγραμμα αλλα θα προλαβει;;;
Η ερώτηση είναι πόσα δέντρα θα προλάβει να κόψει ο Σημανδηράκης…
Ακριβώς!!! Τον είδαμε κι αυτόν… δέντρο για δέντρο δεν έχει αφήσει
Στα Χανιά ο δήμος ΜΙΣΕΊ τα δέντρα. Είτε από τεμπελιά στο τμήμα «πρασίνου» (αν υπάρχουν μεγάλα δέντρα χρειάζονται προσεκτικό κλάδεμα και όχι διάλυση όπως κάνουν), είτε απλά γιατί από παντελή έλλειψη στοιχειώδους παιδείας τα θεωρούν περιττά. Πολύ μεγάλη οργή και θλίψη. Τα ίδια με πρόσφατα στους Αγίους Αποστόλους και στη Χρυσή Ακτή. Και μάλιστα σε επίσημα ΔΑΣΙΚΑ κομμάτια. Εισαγγελέας άραγε υπάρχει; Ο Δήμος είναι υπεράνω του νόμου;;; (γιατί από αισθητική ή πέρα από μικροπολιτικά συμφέροντα δεν είναι να περιμένει)
Δυό τρείς παρατηρήσεις στο κατά τ’ άλλα απόλυτα εύστοχο δημοσίευμα: 1ον Από τους φοίνικες στο Κουν Καπί δεν έμεινε κανένας (8 εκατομμύρια δραχμές τότε η αγορά).2ον στην Νέα Χώρα τα τα αρμιρίκια τα ξεπάστρεψαν οι ξενοδόχοι της Νέας Χώρας για να μην εμποδίζουν τη θέα στη θάλασσα (όπως έλεγαν) και οι οι εστιάτορες γιατί έπεφταν φύλλα στα τραπεζάκια τους που διεκδικούσαν να φτάσουν στο Λαζαρέτο (όπως έλεγαν)… 3ον Η Υπηρεσία Πρασίνου άρχισε να διαλύετε από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 με την τοποθέτηση μηχανικών προϊσταμένων οι οποίοι ήξεραν μόνο να τσιμεντοστρώνουν και ν’ αναθέτουν εργολαβίες. Επόμενη δεκαετία η υπηρεσία κλήθηκε ν’ ανταπεξέλθει για ένα Δήμο τριάντα φορές μεγαλύτερο σε έκταση χωρίς ΚΑΜΙΑ ενίσχυση , οικονομική, ή υλικοτεχνική ή ανθρώπινου δυναμικού! Σήμερα μετά την Δημοτική Αρχή Σκουλάκη και Βάμβουκα η παρούσα απλώς την αποτελείωσε! Δεν υπάρχει Υπηρεσία!
Συγχαρητήρια για το άρθρο σας!
Εδω τα συνεργεια του Δημου ακόμα δεν ξεχωρίζουν τον Αειλανθο (βρωμοδεντρο) απο την ακακία, και τον αφηνουν και τον κλαδευουν και εχει αναπιάσει παντου.
Πάντως την τελευτεια δεκαετία έχουν φυτευτεί πάρα πολλά δέντρα στη γειτονιά μου. Από ότι κατάλαβα βλέπετε μόνο τα δέντρα που πάτε για ένα καφέ η μέχρι την αγορα.
Ας θυμηθουμε λιγο και το παρκο στην δυτικη ταφρο που καταστραφηκε. Και τα αλμυρικια στην Αγια Μαρινα που κοπηκαν για αντικατασταθουν απο ομπρελλες. Για την λ. Σουδας τι να πουμε ? Οι πιο παλιοι σιγουρα μελαγχολουν οταν περνανε. Ο τουριστας αν δεν βρει δεντρο για φυσικη σκια θα παει κατω απο την ομπρελλα αναγκαστικα . . . μεχρι να ανακαλυψει καποιον αλλο προορισμο με λιγοτερο τσιμεντο.
Είχα στηλιτεύσει παλαιότερα αυτή την απαράδεκτη πρωτοβουλία
Αυτο που συμβαίνει να κόβουν υγιή δέντρα ειναι φοβερό δυστυχώς συνεχίζεται