Με πολλούς συμβολισμούς αλλά και επίσημη αναγνώριση της συμβολής του απόδημου Ελληνισμού στην οργάνωση και συγκρότηση του εκπατρισμένου Ελληνισμού, αλλά και της προσφοράς του στα γράμματα και στις επιστήμες, πραγματοποιήθηκε η φετινή απονομή των τιμητικών διακρίσεων από το έγκριτο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» που έχει την έδρα του στα Χανιά και λειτουργεί παραρτήματα σε πολλά σημεία της ελληνικής Διασποράς.
Η ανέλιξη του Εθνικού Ιδρύματος ως παγκοσμίου πλέον φορέα προώθησης της ιστορικής μνήμης του Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά και η καλλιέργεια έρευνας και μελέτης της πολιτικής, ιστορικής και κοινωνικής κληρονομιάς που άφησε ως διαρκώς επίκαιρη προς μάθηση, αξιολόγηση και χρήση στις επερχόμενες γενεές ο μέγας και οικουμενικός αυτός πολιτικός, αναδείχθηκε στην επίσημη τελετή αναγόρευσης μεγάλων ευεργετών και εταίρων του Ιδρύματος στα Χανιά την περασμένη Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023.
Περισσότερα από 300 άτομα, ανάμεσά τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνός, ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, Καθηγητής κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, κ. Κ. Μητσοτάκη, ο βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ανώτατοι αξιωματικοί όλων των όπλων, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, ερευνητές, δημοσιογράφοι και πλήθος επίλεκτων στελεχών της κρητικής κοινωνίας. Την τελετή απονομής διέκρινε άρτια οργάνωση, εμφανής συγκίνηση και ένα πνεύμα αισιοδοξίας, καθώς οι συγκεντρωμένοι είχαν συγκεντρωθεί στον αύλειο χώρο της οικίας του Εθνάρχου Ελευθερίου Βενιζέλου.
Ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος, ιστορικός, νομικός και συγγραφέας, Νικόλαος Παπαδάκης-Παπαδής καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και αναφέρθηκε στη συμβολή του Ιδρύματος, το όραμά του να διατηρήσει την ιστορική μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου, να καταστεί το Ίδρυμα παγκόσμιο όργανο προβολής των σκοπών του Ιδρύματος. Μίλησε για τη σημασία των τιμητικών διακρίσεων προς ευεργέτες και την αναγόρευση εταίρων με βάση την προσφορά τους στη διατήρηση των αρχών και αξιών που είχε θέσει ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός. Ακολούθησε η παρουσίαση και απονομή των τιμητικών διακρίσεων προς τον Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» ως φορέα ευεργεσίας προς το Εθνικό Ίδρυμα, επιδίδοντας το Αριστείο στον Γενικό Διευθυντή του αερολιμένα κ. Ριχάρδο Λαμπίρη κι έπαινο προς την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του αερολιμένα, κ. Χαρά Μητσοτάκη.
Στη συνέχεια έγινε η αναγόρευση σε Εταίρους του Εθνικού Ιδρύματος, δύο ομογενών, Κρητών, από τις ΗΠΑ και ενός από την Αυστραλία. Εταίροι του Εθνικού Ιδρύματος αναγορεύθηκαν για τις υπηρεσίες τους προς το Ίδρυμα, τους Κρήτες και την κρητική πολιτιστική παράδοση, ο Ιάκωβος Μπούτζουκας, πρ. Πρόεδρος της Κρητικής Ενώσεως Αμερικής και ο Νικόλαος Καστρινάκης, Γενικός Επόπτης της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής. Οι δύο επίλεκτοι αυτοί Κρήτες αποτελούν κύριες προσωπικότητες και ηγέτες στην οργάνωση και διοίκηση των οργανωμένων κρητικών σωματείων, φορείς που συνέβαλαν ηθικά και οικονομικά στα ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος. Η αναγόρευση τους χαρακτηρίσθηκε από έντονη συγκίνηση, καθώς οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην προγονική εποίκιση στην Αμερική και στην προσπάθεια που κατέβαλαν, προκειμένου να διατηρήσουν την εθνική τους φυσιογνωμία.
Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ακολούθησε η αναγόρευση του Καθηγητή Αναστασίου Τάμη σε Εταίρο του Ιδρύματος για τη συμβολή του στην έρευνα, στη μελέτη της ελληνικής Διασποράς, στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και κληρονομιάς μέσα από το επικό ιστορικό αφηγηματικό του έργο για τη ζωή και τον ηρωικό θάνατο του εθνικού μάρτυρα του Νίππους Αποκορώνα, Χανίων, Ανθυπολοχαγού Ιωάννη Γ. Κουρομιχελάκη, ο οποίος αφιέρωσε τα δώδεκα από τα 31 χρόνια του μαχόμενος για την Ελλάδα, μέχρι που έπεσε ηρωικά στα υψώματα του Κάλε Γκρότο, αλλά και για τη συμβολή του στην ίδρυση του Παραρτήματος του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Μελβούρνη.
Ο κ. Τάμης στη σύντομη αντιφώνησή του ευχαρίστησε την οικογένεια του αείμνηστου Ιωάννη Α. Κοτσιφάκη που τον έφερε σε επαφή και λειτουργική επικοινωνία με το χωριό Νίππος Αποκορώνα, την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της κρητικής επαρχίας, τα ήθη και τις αξίες της και τόνισε πόση σημαντικά είχε επηρεάσει ψυχολογικά και ηθικά ο λόγος του Ελευθερίου Βενιζέλου τη συνείδηση των μαχόμενων στρατιωτών στις ερήμους και τα βουνά της Μικρασίας. Ο κ. Τάμης αναφέρθηκε στην επικαιρότητα της σκέψης και της πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου, τη σημασία που έχει, μέσα από τη μάθηση, η σκέψη και η πολιτική αυτή του Ελευθερίου Βενιζέλου να υιοθετηθούν και να αξιοποιηθούν από σύγχρονους πολιτικούς και τόνισε ότι στόχος του Παραρτήματος του Εθνικού Ιδρύματος στη Μελβούρνη είναι να στραφεί στη μελέτη και έρευνα όλων εκείνων των θεμάτων που σχετίζονται με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και δεν είναι εύκολα προσβάσιμα στους ερευνητές στην Ελλάδα.
«Με το Παράρτημα επιδιώκουμε να εντοπίσουμε, να τεκμηριώσουμε και να αναδείξουμε θέματα και χώρους που σχετίζονται με τον Βενιζέλο και δεν έχουν ερευνηθεί διεξοδικά. Στόχος θα είναι να ενισχύσουμε τη μελέτη και τον αγώνα, αλλά και η γνώση που δημιουργείται στην Αυστραλία, να μεταδοθεί δια μέσου του Εθνικού Ιδρύματος, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, ώστε να λάβει και το Ίδρυμα και ο Βενιζέλος την πρέπουσα οικουμενική τους διάσταση».
Ο Γ. Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης αναφέρθηκε τιμητικά στο ακαδημαϊκό έργο του κ. Τάμη, εξήρε την τεράστια συμβολή του στη μελέτη και ανάδειξη της ελληνικής διασποράς και τόνισε τον ρόλο που καλείται να επιτελέσει το Παράρτημα στη Μελβούρνη, το οποίο απαρτίζεται από σημαίνουσες προσωπικότητες από ολόκληρη την Αυστραλία.
Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η κ. Χριστίνα Κοτσιφάκη Σαρρή, ο σύζυγός της Κώστας Σαρρής, ένας μεγάλος αριθμός Αυστραλών συμπαροίκων, συμπεριλαμβανομένου και του ζεύγους Κώστα Πατεράκη. Η κ. Κοτσιφάκη αναφέρθηκε στον εθνικό μάρτυρα και προπάππου της, για να τονίσει την τεράστια σημασία που είχε η συγγραφή και ανάδειξη του βιβλίου για τον προπάππου της, Ιωάννη Κουρομιχελάκη, στην περιγραφή και ανάδειξη της επαρχιακής κοινωνίας του χωριού Νίππος και του Αποκορώνα και της τοπικής ιστορίας του. «Ακόμη βιώνω συναισθηματικά ένα απόλυτα σημαντικό αποτέλεσμα που προέκυψε από τη συγγραφή του βιβλίου για τον παππού μας, και κυρίως για το οδοιπορικό μιας εθνικής θυσία των Κρητών προς τον Ελληνισμό. Νιώθουμε όλοι ότι αυτό το χρέος μας προς τη θυσία τους, δεν πρόκειται ποτέ να ξοφληθεί, αλλά τουλάχιστον αποπληρώνουμε κάποιο βάρος, κάθε φορά που ρίχνουμε μια ματιά στο βιβλίο που έγραψε ο κ. Τάμης.
Αισθάνομαι ότι έχω χρέος και προς το Εθνικό Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος και τον ακαταπόνητο Γενικό Διευθυντή του, κύριο Ν. Παπαδάκη για το αμέριστο ενδιαφέρον του και την αγάπη του προς τους εκπατρισμένους Κρήτες της Οικουμένης», είπε η κ. Κοτσιφάκη.