Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία της 20ής Δεκεμβρίου 2015 σήμαναν το τέλος του διπολισμού στη χώρα, που υπήρχε εδώ και 40 χρόνια. Η ηγεμονία της δεξιάς και των σοσιαλιστών, που διαδεχόταν ο ένας τον άλλο στη διακυβέρνηση της χώρας, έληξε. Το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού κ. Ραχόι κέρδισε 123 έδρες από τις 350 της Βουλής και έχασε την πλειοψηφία που είχε, οι δε Σοσιαλιστές έλαβαν το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία τους, ήτοι 90 έδρες. Δύο άλλα κόμματα ήλθαν στο προσκήνιο: το γνωστό μας, από τη συνεργασία του με τον Συριζα, Podemos του Pablo Iglesias (32 χρονών) με 90 έδρες και το Ciudadanos (Φιλελεύθεροι – Κέντρο) με 40 έδρες. Αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει. Ο Ραχόι για να κυβερνήσει ή πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ή να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με άλλα κόμματα. Το ίδιο και οι Σοσιαλιστές, για τους οποίους είναι ακόμη περισσότερο δύσκολο. Και υπάρχει πάντα το ζήτημα της Καταλονίας. Ο,τι και να συμβεί τα πράγματα είναι δύσκολα στην Ισπανία.
Κάποιες πρόοδοι έχουν επιτευχθεί στην οικονομία, υπάρχει, όμως, το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα. Ενας Ισπανός στους πέντε είναι άνεργος και ένας στους δύο νέους. Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι Ισπανοί έχουν επενδύσει σε νέα κόμματα και νέους ανθρώπους. Πέραν του Iglesias του Podemos, ο Rivera του Ciudadanos, παλιός δικηγόρος, είναι 36 χρονών. Η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Θα επιχειρηθεί να σχηματισθεί κυβέρνηση. Αν δεν γίνει αυτό κατορθωτό, τότε η Ισπανία θα αναγκασθεί να κατέλθει σε νέες εκλογές μέσα σε τρεις μήνες. Θα δούμε την εξέλιξη της κατάστασης.
*Ο δρ Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου είναι δικηγόρος, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων. c.a.theodoulou@cytanet.com.cy