Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Η εκλογική νίκη του Donald Trump

Ο Donald Trump κέρδισεν τις εκλογές µετά από την προηγούµενην αποτυχίαν του πριν 4 χρόνια και γίνεται ο δεύτερος Αµερικανός Πρόεδρος µετά το Grover Cleveland, που εκλέγηκε πρόεδρος για δυο µη συνεχόµενες θητείες. ∆εν ήταν µικρόν επίτευγµα. Με όλους τους αντιπάλους του – και στις ΗΠΑ και εκτός ΗΠΑ – να τον αποκαλούν µε όλων των ειδών τα επίθετα, συµπεριλαµβανοµένης και της αντιπάλου του Kamala Harris, που τον αποκαλούσε απειλή για τη δηµοκρατία και «φασίστα» (βλ. “Donald Trump elected US president in stunning political resurrection”, The Guardian, 11/11/2024),   

O κ. Trump είχε συνέχεια προβλήµατα στα Αµερικανικά ∆ικαστήρια, συγκρινόµενος µόνον µε το µακ. Berlusconi της Ιταλίας, κατόρθωσεν, όµως, να επιζήσει και επιβληθεί προς το παρόν.

Με την εκλογήν του κ. Trump µια νέα εποχή αρχίζει για την Αµερικήν αλλά και για τον πλανήτη.

Κατά την πρώτην του θητείαν ως Πρόεδρος, µπορούν να αναφερθούν, µεταξύ πολλών άλλων, οι µεγάλες ελαττώσεις στους φόρους, ο διορισµός 250 οµοσπονδιακών δικαστών µεταξύ των οποίων δυο δικαστών του Ανώτατου ∆ικαστηρίου. Επίσης πρέπει να αναφερθεί η δουλειά της διακυβέρνησής του για την καταπολέµηση του Covid-19.

Η νέα θητεία του κ. Trump, στα 78 του χρόνια, τον θέτει αντιµέτωπον µε πολλά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήµατα. Το πρόβληµα των παράνοµων ανθρώπων που ζουν στις ΗΠΑ χωρίς νόµιµα έγγραφα, θα έχει φαίνεται την προσοχή της νέας Κυβέρνησης. Ο κ Trump υποσχέθηκε να απελάσει «τους ανθρώπους χωρίς νόµιµα έγγραφα». Αυτό είναι από τα µεγάλα εσωτερικά προβλήµατα για την νέα Κυβέρνηση Trump.

Οι εξωτερικές σχέσεις είναι ακόµα πολύ σηµαντικές.

Ο πόλεµος Ρωσίας-Ουκρανίας: Τί θα κάµει ο κ. Trump µε την Ουκρανίαν; Θα συνε

χίσει να την υποστηρίζει στον ίδιο βαθµόν, όπως ο κ. Biden; θα συνεχίσει να διακινδυνεύει τα λεφτά και τα “boys” της Αµερικής σε ένα ατελείωτον πόλεµον; Και ποιες θα είναι οι σχέσεις του µε τον Ουκρανόν Πρόεδρον;

Ο πόλεµος στη Μέσην Ανατολήν είναι ένας ακόµη µεγάλος πονοκέφαλος για τον κ. Trump. Ποιες θα είναι οι σχέσεις του µε τον Ισραήλ και µε τους Ισραηλίτες ηγέτες; Αυτά είναι τα µεγάλα προβλήµατα. Και οι ΗΠΑ σαν υπερδύναµη; Και οι σχέσεις της µε την Ευρώπη (ΕΕ) αλλά και µε την Ρωσίαν και την Κίναν;

Και τώρα δύο λόγια για το δικό µας ζήτηµα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα παρεµφερή: Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει και ανήκει στις «βαθιές δυνάµεις» της ιστορίας («forces profondes») αλλά δεν είναι ο µόνος. Υπάρχουν πολλοί άλλοι.

Για το θέµα, λοιπόν, των Ελληνο-τουρκιών σχέσεων και το Κυπριακό ζήτηµα, θα επηρεάσει, βέβαια, η αλλαγή της Αµερικανικής Κυβέρνησης και ο κ. Trump, αλλά αυτό δεν είναι κάτι το απόλυτον. Υπάρχουν και «οι σταθερές» σε µια πολιτική, που δεν αλλάζουν µε την αλλαγή Κυβερνήσεων. Από την άλλη µεριά, δεν σηµαίνει ότι δεν πρέπει να κάµοµεν τη µεγάλη προσπάθειά µας µε τον κ. Trump, για να το φέροµε προς το µέρος µας. Σ’ αυτή τη περίπτωση η «χηµεία» µεταξύ των ηγετών έχει µεγάλη σηµασία.

Θα δούµε!

*Ο ∆ρ. Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι νοµικός, πολιτικός επιστήµων, διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής.

      


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα