Μια αξιέπαινη προσπάθεια ελεημοσύνης καταγράφει η εφημερίδα «Παρατηρητής». Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 1935 ενορίτες από τη Νέα Χώρα ίδρυσαν τον σύλλογο «Ελεήμων Αδελφότης Νέας Χώρας», σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν απόφαση 5555-12-10-1935 του Πρωτοδικείου Χανίων. Όπως επισημαίνει το άρθρο η Νέα Χώρα ήταν η πολυπληθέστερη και φτωχότερη συνοικία της πόλης και η δραστηριότητα του συλλόγου κρίθηκε απαραίτητη για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς λόγους. Οι σκοποί του συλλόγου αφορούσαν στην ανακούφιση πολλών προβλημάτων της καθημερινής ζωής των φτωχών ενοριτών.
Οι άποροι θα μπορούσαν να έχουν δωρεάν περίθαλψη και οτιδήποτε άλλο ήταν αναγκαίο για την υγεία τους γενικότερα. Η αγορά δελτίων ελεημοσύνης για δωρεάν σίτιση από το Οικονομικό Συσσίτιο Χανίων θα έλυνε το επισιτιστικό πρόβλημα, ενώ η χορήγηση δυο δωρεάν γευμάτων, Χριστούγεννα και Πάσχα, θα συμπλήρωνε τη διατροφή τους. Οι άπορες επίτοκες θα είχαν συνδρομή στη διατροφή και στη φροντίδα τους, ενώ στα άπορα παιδιά θα δίδονταν γάλα. Επίσης, προβλεπόταν η ίδρυση παιδικού σταθμού για την κράτηση και τη διατροφή των παιδιών των εργαζόμενων μητέρων. Ακόμα, ο σύλλογος θα προνοούσε για τη βάπτιση των παιδιών απόρων οικογενειών. Με άλλα λόγια, ο σύλλογος θα προσπαθούσε με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο να ανακουφίσει των αναξιοπαθούντες συντοπίτες. («Παρατηρητής», «Η Ελεήμων Αδελφότης Νέας Χώρας» 23/10/1935) Στις 17/11/1935 ο σύλλογος έδωσε φιλανθρωπική κινηματογραφική παράσταση στο ΠΑΝΘΕΟΝ για την ενίσχυση του έργου του, ενώ απεύθυνε κάλεσμα στους Χανιώτες να γίνουν τακτικά μέλη με εγγραφή 10 δραχμές και συνδρομή 5 δραχμές. («Παρατηρητής», «Η Ελεήμων Αδελφότης Νέας Χώρας» 17/11/1935).
Η συνοικία της Νέας Χώρας είχε δεχτεί πολλούς Μικρασιάτες πρόσφυγες το 1922, οι οποίοι στεγάστηκαν προσωρινά μέχρι το 1948 που έγινε η οριστική διανομή των ιδιοκτησιών. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Αμερικάνικος Ερυθρός Σταυρός και το Πατριωτικό Ίδρυμα Περιθάλψεως που είχε ιδρυθεί το 1918 στα Χανιά ανέπτυξαν σημαντική φιλανθρωπική δράση, αλλά ως το 1935 η ανέχεια ήταν αναπόφευκτη (βλ. «Η Αλίβρεκτος Νέα Χώρα», Χανιά 2012). Η βοήθεια του νεοχωρίτικου συλλόγου ήταν απαραίτητη, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη για τον συνάνθρωπο, πρωτοπορώντας και ξεχωρίζοντας σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων συνοικιών της πόλης.
*Ο κ. Αγησίλαος Κ. Αλιγιζάκης είναι ιατρός ορθοπεδικός, πολιτισμολόγος