Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Η ελευθερία του Τύπου υπό πίεση στην Ιταλία της Μελόνι

Η ελευθεροτυπία βρίσκεται υπό εντεινόμενη πίεση στην Ιταλία αφότου ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση της άκρας δεξιάς υπό την Τζόρτζα Μελόνι, διαπίστωσαν χθες μη κυβερνητικές οργανώσεις έπειτα από διερευνητική αποστολή στη χώρα.

Οι ΜΚΟ εξέφρασαν ανησυχία ιδίως εξαιτίας προσφυγών στη δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμιση -η ίδια η πρωθυπουργός Μελόνι κινήθηκε δικαστικά εναντίον του γνωστού δημοσιογράφου-συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο-, καθώς και εξαιτίας της προβλεπόμενης απόκτησης του ελέγχου πρακτορείου ειδήσεων από ακροδεξιό βουλευτή.

Η διήμερη διερευνητική αποστολή, της οποίας ηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), προβλεπόταν να γίνει το φθινόπωρο, αλλά επισπεύστηκε εξαιτίας «ανησυχητικών εξελίξεων», εξήγησε ο Αντρέας Λαμ, του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Τύπο και την Ελευθεροτυπία (ECPMF), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρώμη.

Η αποστολή επιτήρησης του ECPMF, το οποίο καταμετρά συμβάντα που πλήττουν την ελευθερία του Τύπου, όπως οι προσφυγές στη δικαιοσύνη ή οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, διαπιστώνει αύξησή τους στην Ιταλία: από 46 το 2022 έφθασαν τα 80 το 2023 και πλέον έφθασαν ήδη τα 49 προτού το τρέχον έτος φθάσει στο μέσον του.

Η κυρία Μελόνι, επικεφαλής του μεταφασιστικού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας (FdI), κατέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο του 2022.

Οι ΜΚΟ εξέφρασαν ανησυχία ειδικά για κυβερνητικές παρεμβάσεις στη RAI, τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, που οδήγησαν στην προκήρυξη απεργίας των δημοσιογράφων της αυτόν τον μήνα.

«Γνωρίζουμε ότι η RAI ήταν πάντα πολιτικοποιημένη (…) όμως τώρα φθάσαμε σε άλλο επίπεδο», σημείωσε η Ρενάτε Σρέντερ, η διευθύντρια της ΕΟΔ, που έχει έδρα τις Βρυξέλλες.

Οι αντιπρόσωποι των ΜΚΟ, οι οποίες θα δώσουν στη δημοσιότητα έκθεση τις προσεχείς εβδομάδες, εισηγήθηκαν, μεταξύ άλλων, να διοριστούν ανεξάρτητοι επικεφαλής στη RAI.

Επέκριναν επίσης το γεγονός πως οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών στην Ιταλία δεν αποποινικοποίησαν τη δυσφήμιση, παρά τις προτροπές γι’ αυτό από το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο. «Σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, η ή ο πρωθυπουργός δεν αντιδρά στην κριτική εκφοβίζοντας διά της νομικής οδού συγγραφείς, όπως ο Σαβιάνο», υπογράμμισε ο Νταβίντ Ντίας-Ζοζέξ της ΜΚΟ Άρθρο 19, με έδρα το Λονδίνο.

Ακόμη, προειδοποίησε εναντίον της προβλεπόμενης απόκτησης του ελέγχου του πρακτορείου ειδήσεων AGI από εταιρεία που ανήκει σε βουλευτή του αντιμεταναστευτικού κόμματος Λέγκα του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, που οδήγησε επίσης στην προκήρυξη απεργίας του προσωπικού του.

Αυτό, εξήγησε η Μπεατρίτσε Κιοτσόλι του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (International Press Institute), συνεπάγεται «μεγάλο κίνδυνο» για την «ανεξαρτησία του πρακτορείου».

Η αντιπροσωπεί των ΜΚΟ εξέφρασε εξάλλου απογοήτευση διότι κανένα μέλος της κυβέρνησης Μελόνι δεν δέχθηκε να συναντηθεί μαζί της.

Όπως έχουν τα πράγματα στην Ιταλία υπάρχει κίνδυνος η χώρα διαπιστωθεί πως παραβιάζει τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία του Τύπου, η οποία εν μέρει θεσπίστηκε εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης σε χώρες όπως είναι η Ουγγαρία ή η Πολωνία.

Για τη Ρενάτε Σρέντερ, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου ενδέχεται να αποτελέσουν «σημείο καμπής», καθώς, όπως εξήγησε, η προβλεπόμενη άνοδος της δύναμης της άκρας δεξιάς «θα έχει επίσης αντίκτυπο στην ελευθερία του Τύπου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα