Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών η κα Angela Merkel επισκέφτηκε την Αθήνα και τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για να ενισχύσει επίσης τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Mε την επίσκεψη της κ. Merkel αναφύεται για ακόμα μια φορά το ζήτημα των αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα σχετικά με τα εγκλήματα των Ναζί κατά την κατοχή από τον Απρίλιο του 41’ μέχρι τον Οκτώβριο του 44’. Η κα Merkel δήλωσε ότι η Γερμανία αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τους Ναζί μέσα σ’ αυτή τη χώρα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και επίσης δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τον πόνο και την οδύνη που υπέστη ο Ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της Ελληνικής κατοχής (βλ. Fabien Perrier, “L’ Allemagne se repent des crimes nazi en Grece”, Le Temps, 12 Ιανουαρίου 2019).
Ως γνωστό η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός υπέστησαν τα πάνδεινα κάτω από την γερμανικήν κατοχή, όπου κατά ορισμένους υπολογισμούς 800 χωριά αποδεκατίστηκαν και 70.000 πρόσωπα δολοφονήθησαν. Η πείνα και οι στερήσεις ήταν αυτό που ενυπήρχε στη χώρα (οπ. παρ.)
Στο τέλος του πολέμου, τον Γενάρη του 1946, αποζημιώσεις ελέχθη ότι θα εδίδοντο αλλά από τότε ούτε η Ομόσπονδη Δημοκρατία της Γερμανίας ούτε η ενοποιημένη Γερμανία τις έδωσαν, στηριζόμενες πάνω σε ορισμένους νομικούς ισχυρισμούς.
Το ζήτημα επανήλθε το 2010 όταν η Ελλάδα εισήλθε στη κρίση. Η Αθήνα επανέφερε τότε το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων. Οι ελληνικές υπηρεσίες το 2014 ανακοίνωσαν ένα ποσό της τάξης των 162 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το ποσό που όφειλε η Γερμανία στην Ελλάδα και το 2016 μια κοινοβουλευτική επιτροπή στην Ελλάδα ανέβασε το ποσό σε 270 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά τίποτε δεν έγινε τότε. Το δε χρέος της Ελλάδος φαίνεται ότι ανερχόταν σε 320 δισεκατομμύρια ευρώ. Οταν ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη Πρωθυπουργός ζήτησε να υπολογισθεί το Γερμανικό χρέος προς την Ελλάδα έναντι της οφειλής της, πράγμα το οποίο το Βερολίνο αρνήθηκε να πράξει (Fabien Perrier, oπ. Παρ.).
Σύμφωνα με αναλυτές προς το παρόν τουλάχιστον η Γερμανία δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να πληρώσει αποζημιώσεις προς την Ελλάδα. Η Γερμανία χρειάζεται όμως τη χώρα για τη Βαλκανική της πολιτική. Είναι ενδιαφέρον να δούμε τη συνέχεια αυτής της υπόθεσης η οποία διαρκεί από το 1946.