Καταστροφικές ήταν οι συνέπειες της καταστρατήγησης της συμφωνίας της Γενεύης για την Ελλάδα από το 2011 έως σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα θα πρέπει να συνταχθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο με εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που τάσσονται ενάντια στις ακροδεξιές θέσεις για πλαφόν στις προσφυγικές ροές. Στο μεταξύ, 8 πόλεις, μεταξύ των οποίων και τα Χανιά όπυ θα πραγματοποιηθεί παγκρήτιο συλλαλητήριο, θα συμμετέχουν από την Ελλάδα στις δράσεις για τη διεθνή ημέρα κατά του ρατσισμού και του φασισμού.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ανοιχτή εκδήλωση της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) με θέμα: «Από την κινητοποίηση στον Έβρο στη διεθνή μέρα δράσης στις 19/3», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Σαμπιονάρα.
Ειδικότερα, ο πανεπιστημιακός καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος στο ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα που παραβίασε τη σύμβαση της Γενεύης με τον πιο κατάφωρο τρόπο όταν το 2011 συμφώνησε με την Τουρκία να κρατάει όσους δεν έχουν βίζα Σέγκεν. “Αυτό ακολουθούσε μια η λογική που ασπάζονταν η ακροδεξιά που έλεγε ότι η Ευρώπη θέλει να κάνει τη Θράκη ουδέτερη ζώνη. Δυστυχώς σε αυτή τη λογική παραμένουμε και σήμερα”, ανέφερε ο κ. Τσιάκαλος και συμπλήρωσε ότι αυτό δημιουργεί τρομερά προβλήματα διότι σε αντίθεση με τα χερσαία σύνορα στα νησιά δεν μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση.
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη ο κ. Τσιάκαλος ανέφερε ότι έχουν σχηματιστεί 2 ομάδες χωρών. “Η μία είναι εκείνη που ηγείται η Άνγκελα Μέρκελ και που λέει ότι δεν μπορούμε να βάλουμε πλαφόν στους πρόσφυγες γιατί η δημιουργία συνόρων ξανά ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης θα κοστίσει τρισεκατομμύρια και θα βάλει την Ε.Ε. στο περιθώριο στον οικονομικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ. Η άλλη ομάδα είναι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που υπερασπίζονται μια ακροδεξιά ατζέντα, παραβιάζοντας αξίες, αρχές αλλά και συμφωνίες της Ευρώπης”, επεσήμανε ο κ. Τσιάκαλος.
Εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ η Μαργαρίτα Παπαμηνά τόνισε ότι οι πρόσφυγες που έρχονται από χώρες που είτε είναι σε πόλεμο είτε έχουν διαλυθεί από πολιτικές του ΔΝΤ θα πρέπει να βρίσκουν ανθρώπινη υποδοχή στην Ευρώπη. “Αυτό σημαίνει καταρχήν ότι θα πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα και να σταματήσουν τα τραγικά περιστατικά των ανθρώπων και των παιδιών που πνίγονται στο Αιγαίο”, σχολίασε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το επιχείρημα ότι στην Ελλάδα δεν χωράνε όλοι οι πρόσφυγες, ανοίγει τον δρόμο στη λογική του αποκλεισμού ολόκληρων κοινωνικών ομάδων όπως οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι κ.ά. εφόσον αυτό κριθεί “απαραίτητο” για την εθνική οικονομία. Επίσης, άσκησε κριτική για την αποδοχή των περιπολιών του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αλλά και τον ρόλο της βάσης της Σούδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους της ευρύτερης περιοχής.