Έντονη παραμένει η αίσθηση του επείγοντος γύρω από την ελληνική κρίση στα διεθνή ΜΜΕ, με τίτλους στους οποίους εναλλάσσεται η αβεβαιότητα και η απογοήτευση ενώ οι φωτογραφίες με ουρές καταθετών στα ΑΤΜ έχουν αντικαταστήσει τις συνήθεις σημαίες και τα αγάλματα.
Ο Guardian, ανακεφαλαιώνοντας τα όσα συνέβησαν μέχρι το πρωί της Κυριακής σε κείμενο με τίτλο «ημέρα πεπρωμένου για την Ευρώπη», γράφει πως η «πέντε χρόνια εξοντωτικής λιτότητας πρόκειται όπου νά’ναι να γίνουν πολύ χειρότερα». «Η πρόταση των πιστωτών θα έλυνε λίγα πράγματα, όμως θα είχε κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και θα έδινε χόρνο και στις δύο πλευρές να ηρεμήσουν και να ξαναχτίσουν εμπιστοσύνη -κάτι που το στοίχημα του Τσίπρα αναποδογύρισε».
«Το ερώτημα του δημοψηφίσματος δίνει ελάχιστες απαντήσεις» γράφει η εφημερίδα. Σε επεξηγματικό κείμενό της με τίτλο «επτά ημέρες αβεβαιότητας», η εφημερίδα παρουσιάζει τα πιθανά ενδεχόμενα για αυτήν την εβδομάδα, θεωρεί δύσκολη τη διατήρηση της στήριξης της ΕΚΤ μέχρι το τέλος, εκτιμά πως δεν αποπληρωθεί το ΔΝΤ και πως το δημοψήφισμα θα αλλάξει ελάχιστα τα δημοσιονομικά δεδομένα.
Το Spiegel, έχοντας ήδη προηγούμενως επιρρίψει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, διαπιστώνει σε άρθρο στην κορυφή της ιστοσελίδας του το μεσημέρι της Κυριακής: «Η στρατηγική της Μέρκελ για το ευρώ απέτυχε». Η στρατηγική της καγκελαρίου «έχει προκαλέσει αγανάγκτηση και κυνισμό», υποστηρίζει ο αρθρογράφος, λέγοντας «επειδή τα πράγματα δεν αφορούν απλά την οικονομική ανταγωνιστικότητα, η κρίση όχι μόνο συνεχίζεται αλλά οξύνεται».
«Η αποπληρωμή ή μη του ΔΝΤ την Τρίτη είναι δευτερεύουσα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τα σημάδια [πολιτικής] κόπωσης που εμφανίζονται πλέον καθημερινά, όχι μόνο στο ελληνικό ζήτημα αλλά γενικά για την ΕΕ» γράφει, συμπεραίνοντας πως «η Ευρώπη κινδυνεύει να αποτύχει και ο, κατά Economist, “διστακτικός ηγεμόνας” που λέγεται Γερμανία το αφήνει να συμβεί». Συνοπτικά, ο αρθρογράφος επιρρίπτει στην καγκελάριο μυωπική αντιμετώπιση διαχείρισης από οικονομική μόνο σκοπιά, αδιαφορώντας για την πολιτική διάσταση και τις επιπτώσεις στην απογοήτευση των Ευρωπαίων από την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία.
Η Sueddeutsche Zeitung, σε ανάλυσή της με τίτλο «δημοψήφισμα για μία ψευδαίσθηση», η εφημερίδα σημειώνει ότι οι πιστωτές έχουν ήδη αποσύρει την πρότασή τους.
«Τι είναι πιο δημοκρατικό από ένα δημοψήφισμα, θα πουν οι υποστηρικτές του Τσίπρα, και όντως το ερώτημα του εάν οι Έλληνες θα πληρώνουν με ευρώ ή θα γυρίσουν στη δραχμή είναι τόσο καθοριστικό που αξίζει να ερωτηθεί ο λαός» γράφει η εφημερίδα. «Όμως το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν θέτει αυτή την ερώτηση, αλλά ο Τσίπρας θέλει να θέσει σε δημοψήφισμα τους όρους των πιστστών, χωρίς να εξηγεί τους πολίτες ότι το “όχι” που προτείνει θα ισοδυναμούσε με αίτημα της χώρας να βγει από το ευρώ» τονίζει.
Από την πλευρά της, η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι «το προαναγγελθέν δημοψήφισμα δεν στοχεύει στο να φέρει δημοκρατία, αλλά να καλύψει την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης». Σε κείμενό της, με τίτλο «το δημοψήφισμα στα ΑΜΤ» και φωτογραφία ουρές για μετρητά στην Αθήνα, η εφημερίδα γράφει: «Δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς με τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος, το αντίθετο – τα δημοφημίσματα ξεκαθαρίζουν το τοπίο».
«Ο Τσίπρας όμως με αυτό δημοψήφισμα δεν σκοπεύει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αλλά να καλύψει την αποτυχία του και να φορτώσει στους ώμους του ελληνικού λαού την ευθύνη για το λαϊκιστικό οικοδόμημα από τραπουλόχαρτα». «Το δημοψήφισμα ουσιαστικά έχει ήδη γίνει, στα ΑΤΜ» γράφει. Και καταλήγει: «Η ελληνική κυβέρνηση θα κινήσει κάθε προπαγανδιστικό μοχλό για να παρουσιαστεί ως θύμα νεοφιλελεύθερων, αντιδημοκρατικών δυνάμεων και έπεσε στο πεδίο της μάχης για τη δημοκρατία […] έναν ελληνικό “μύθο πισώπλατου μαχαιρώματος” που προετοιμάζει εδώ και εβδομάδες». Ο όρος «μύθος πισώπλατου μαχαιρώματος» αναφέρεται στη μεσοπολεμική γερμανική αντίληψη για την ευθύνη της ήττας στον πρώτο Παγκόσμιο.
H ιταλική Corriere della Sera λέει ότι «Ο Τσίπρας ζητά από τους Έλληνες ένα “όχι στην Ευρώπη”»: «Ένα 48ωρο πριν από την πιθανότερη παρά ποτέ ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, η Βουλή υπερψήφισε την πρόταση για δημοψήφισμα». Σε ξεχωριστό της κείμενο, η εφημερίδα παρουσιάζει τα ενδεχόμενα για την Ιταλία, καταλήγοντας ότι «θα υπάρξουν πιέσεις, αλλά δεν προβλέπονται καταιγίδες».
Η Stampa από την πλευρά της, σε ανάλυση με τίτλο «η “αυτοκτονία” του Τσίπρα», γράφει πως «ίσως το Grexit να μην αναταράξει τις αγορές, αλλά το πολιτικό δηλητήριο για την αποτυχία να αποτραπεί μία λυπηρή ρήξη στην Ευρωζώνη θα μείνει για χρόνια στην πολιτική της Ευρώπης». «Αλλά θα ευθύνεται πρώτο αυτό το απεγνωσμένο στοίχημα του Τσίπρα» γράφει, και λέει: «Μία καλή ιδέα θα ήταν να γίνει ένα δημοψήφισμα για το πραγματικό ερώτημα: Στις εκλογές του Ιανουαρίου οι Έλληνες έδωσαν σχετική πλειοψηφία σε ένα κόμμα στο οποίο δεν υπάρχει πραγματικά συμφωνία για το πού πρέπει να πάει, μέσα στο ευρώ ή έξω».