«Η Ελλάδα βιώνει την κατάρρευση του πληθυσµού της…»
Με αυτά τα λόγια ο Έλον Μάσκ ή πιο σωστά Ίλον Ριβ Μάσκ (Elon Reeve Musk) ο δισεκατοµµυριούχος µηχανικός, εφευρέτης και επιχειρηµατίας νοτιοαφρικανικής καταγωγής, µια πολυσχιδής προσωπικότητα, µας προϊδεάζει για το τι πρόκειται να συµβεί τα επόµενα χρόνια στη χώρα µας αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές, δυτικές και ανεπτυγµένες χώρες.
Προσωπικά δε χρειαζόµουνα την τοποθέτηση του κυρίου Μάσκ για να αντιληφθώ το µέγεθος του δηµογραφικού προβλήµατος της χώρας µου δεδοµένου ότι λόγω της επαγγελµατικής µου ιδιότητας, δυστυχώς και µε λύπη το βιώνω και το αφουγκράζοµαι καθηµερινά. Αν κοιτάξει κανείς τα θλιβερά νούµερα της ΕΛΣΑΤ* θα καταλάβει ότι η υπογεννητικότητα µας έχει χτυπήσει την πόρτα πολύ καιρό τώρα και εµείς αντιµετωπίζουµε το πρόβληµα επιδερµικά, µε παρωπίδες και χωρίς ουσιαστικό σχεδιασµό.
Ακούγοντας τον συντοπίτη µας πρωθυπουργό της Ελλάδας να αναφέρεται στο δηµογραφικό πρόβληµα της χώρας µας σαν ωρολογιακή βόµβα και εθνική απειλή νιώθω ότι υπάρχει γνώση της µάστιγας της υπογεννητικότητας αλλά δεν έχω πειστεί ότι οι κυβερνώντες, οι γνωστοί σε όλους µας 300 του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έχουν αντίληψη της πραγµατικής διάστασης του προβλήµατος και των µακροπροθέσµων συνεπειών του. ∆ιακρίνω ότι η επίλυση του προβλήµατος δεν είναι στις άµεσες προτεραιότητες τους και για να µην κατηγορηθώ για αυτήν την τοποθέτηση µου θα ήθελα να σας καταθέσω την επιχειρηµατολογία µου.
Η σύγχρονη γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας αναζητά θετικά κίνητρα για να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της µητρότητας. Αναζητά πραγµατική κοινωνική καταξίωση της µητρότητας που όπως φαίνεται είναι ελλιπής. Για παράδειγµα, η ένδεια οργανωµένης δωρεάν ή επιδοτούµενης καθολικής προσχολικής απασχόλησης των παιδιών από την βρεφική ηλικία µέχρι και την ένταξη τους στην πρωτοβάθµια εκπαίδευση, η άνιση εργασιακή απασχόληση των µητέρων κυρίως στον ιδιωτικό τοµέα, η µη επαρκής και ουσιαστική επαγγελµατική τους αποκατάσταση, η ασταµάτητη και ακάµατη απασχόληση τους στον απαιτητικό πρωτογενή τοµέα, η δυσχερής πολιτιστική, ερευνητική και ακαδηµαϊκή ανέλιξη συγκριτικά µε τους άντρες αλλά και κακά τα ψέµατα η όχι αµελητέα αλλά πρόσκαιρη κρατική οικονοµική ενίσχυση σίγουρα συµβάλλουν στην ξέφρενη κατρακύλα του ετήσιου ρυθµού γεννήσεων.
Λυπάµαι που ο δισεκατοµµυριούχος Έλον Μάσκ, ο ίδιος πολύτεκνος πατέρας, ήρθε να µας υπενθυµίσει µε ωµό και βροντερό λόγο ότι επέρχεται η κατάρρευση του πληθυσµού της Ελλάδας. Από τη άλλη µεριά όµως δράττοµαι της ευκαιρίας να επισηµάνω στους υποψήφιους ευρωβουλευτές όλων των κοµµάτων να φορέσουν τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και να αναδείξουν ενωµένοι, ηχηρά, µε στόµφο και µε όλη τη δύναµη της ψυχής τους το κατά κοινή οµολογία ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό πρόβληµα της υπογεννητικότητας. Να αναδείξουν επιτέλους εκεί στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον ιερό ρόλο της µητρότητας που κάθε γυναίκα θέλει να αναλάβει µακριά από τους σύγχρονους ανασταλτικούς παράγοντας που έχει επιφέρει ο λεγόµενος δυτικός τρόπος ζωής. Να µην εναποθέσουν τις ελπίδες τους για την αναχαίτιση της πληθυσµιακής συρρίκνωσης στην απρόσωπη κατευθυνόµενη εφευρετικότητα της τεχνητής νοηµοσύνης, όπως σκοπεύει να εφαρµόσει το σύγχρονο κράτος της µακρινής Ιαπωνίας χρησιµοποιώντας το «συναισθηµατικό συντελεστή» για να ταιριάξει δυνητικά ζευγάρια µε παρόµοιες αρχές και συναισθηµατικό προφίλ.
*Ελληνική Στατιστική Αρχή
**Ο δρ Εµµανουήλ M. Καραβιτάκης είναι παιδίατρος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Αθηνών διευθυντής ΕΣΥ, επιστηµονικά υπεύθυνος – προσωρινά προϊστάµενος ΜΕΝΝ Γενικό Νοσοκοµείο Χανίων
Η πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι μόνο οι φτωχές κοινωνίες κάνουν παιδιά!
Εμείς στην Ελλάδα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα υπογεννητικότητας με επιδόματα και αστυφιλία!