Θα αναφέρω μόνον προσωπικές μου αναμνήσεις από το Μίκη Θεοδωράκην, τον οποίο γνώρισα όταν εργάσθηκα στην Ελλάδα ως ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό ζήτημα στο Υπουργείον Προεδρίας της Ελληνικής Κυβερνήσεως από το Σεπτέμβριο του 1974 μέχρι το τέλος του 1976.
Μου ανατέθηκεν από την Οικουμενικήν Κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση, από το κ. Λιναρδάτον και μετά τον κ. Τ. Λαμπριάν, υφυπουργούς Προεδρίας, η σύσταση και επάνδρωση ενός τμήματος Κυπριακού με κύριο σκοπόν την διαφώτιση για το Κυπριακόν κυρίως στο εξωτερικό και την απάντηση στην τουρκικήν προπαγάνδα. Πολλοί εθελοντές από τις καλύτερες και ιστορικότερες οικογένειες της Ελλάδας, όπως ο κ. Άδωνις Κύρου, διευθυντής της “Εστίας”, η κα Ζαούση, κόρη του Αλέξη Κύρου, η κα Τσόκα, ο κ. Μαζαράκης-Αινιάν, η κα Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου, ο κ. Σουγιουτζόγλου, ο φίλος μου Στάθης Αθανάσογλου και άλλοι πολλοί, προσέτρεξαν να βοηθήσουν (βλ. προηγούμενο άρθρο μου στον κυπριακό Τύπον καθώς και στο βιβλίο μου που θα εκδοθεί προσεχώς με τις Αναμνήσεις μου). Είναι μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια που πρωτογνώρισα το Μίκη Θεοδωράκη.
Μιλάμε για το Οκτώβρη του 1974 μέχρι το τέλος του 1976, στην εποχή της μεταπολίτευσης από τη χούντα. Μια αντιστασιακή προσωπικότητα, που ξεπερνούσε τα όρια της Ελλάδας, μια από τις προσωπικότητες που είχεν ο Ελληνισμός για να επιδείξει στον κόσμο.
Από τη δική μου εμπειρία, δεν αναμιγνυόταν τότε πολύ στα θέματα της Κύπρου, τουλάχιστον στο δικό μου τομέα, όταν, όμως, του το ζητούσαμε βοηθούσε. Δεν είχα, όμως, πολλές προσωπικές εμπειρίες γι’ αυτό.
Όπως τον γνώρισα στην Ελλάδα έτσι έτυχεν επίσης να βρίσκομαι στην Ελλάδα στο θάνατόν του, στις 2 Σεπτεμβρίου, 2021. Ανοίγοντας την τηλεόραση στην ΕΡΤ άκουσα για το θάνατο του μεγάλου Έλληνα σε ηλικία 96 ετών, χαρακτηρισμούς, όπως ήταν φυσικόν, και οι νότες του Ζορμπά. Ένα προσήκον μνημόσυνο για ένα μεγάλον Έλληνα που τίμησεν τη πατρίδα του διεθνώς.